I v chladném dubnu je na zahradě práce víc než dost

Foto: BYDLENI.CZ

Foto: BYDLENI.CZ

Teplo si s námi letos zatím spíš jen zalaškovalo a tělem i duší zahrádkáři musí chvílemi statečně odolávat vábení vytopeného domova. Vábení zahrady, jejíž vzhled se každým dnem mění, a práce je na ní po zimě opravdu hodně, ale odolat nemůže.

Nezapomeňte na trávník

Na jaře by se měly zazelenat nejen stromy a keře, ale také trávník. Po zimě mu většinou chybí barva i hustota. Proto rychle začneme důkladným úklidem jeho povrchu a pokusíme se trávník ozdravit, aby byl opět krásný a hustý. Kdepak, trávník sám nenaroste, musíme se o něj starat. Odstraníme všechno napadané a naváté listí, vertikulačními hráběmi vyhrabeme nebo prořežeme minimálně do hloubky 3 cm stávající drn, čímž trávník provzdušníme. Současně jsme odstranili mech a několikacentimetrovou nepropustnou vrstvu, které se říká travní plsť – a trávník už teď je jako znovuzrozený. Za několik dnů bude pěkný. Omlazovací kúra omezuje rozvoj mechů, které jsou problémem snad každého staršího trávníku. Pravidelným podzimním vápněním a shrabováním listí v předjaří a na podzim přece jen výskytu mechu předcházíme.

Pokud se ke kořenům nedostávají živiny, tak nemůže porost prospívat. Přes plsť se do půdy nedostane ani voda, ani ostatní důležité výživné látky. „Vyčesanou“  sebranou hmotu kompostujeme a travní drn posilníme nejlépe aplikací plného kombinovaného hnojiva. Vhodná je i malá dávka ledku vápenatého, který pomůže travním rostlinám s rychlou regenerací. Jestliže máme v trávníku přece jen poškozená místa, provedeme přísev. Na holá místa přidáme travní osivo použité při jeho zakládání, které rychle nepěkná místa zaplní. Trávník, který jsme založili na jaře, ošetřujeme velmi šetrně, dokud spolehlivě nezakoření.

Udržování výšky trávníku na požadované úrovni rozhoduje do značné míry o jeho estetické působnosti. Výslednou hustotu trávníku můžeme ovlivnit jeho kosením, protože pravidelné odstraňování vegetačního vrcholu ovlivňuje aktivitu fytohormonů, která se promítá do intenzity odnožování travin. Přerostlý trávník zkracujeme na požadovanou výšku v několikadenních intervalech postupně. Všechny trávníky sečeme podle účelu, ke kterému je pěstujeme, a podle rychlosti obrůstání v potřebných intervalech. Za dobrého počasí provedeme v předstihu postřik selektivním herbicidem, který zničí nežádoucí plevele.

Na paměti musíme mít, že trávník nesmí nikdy přeschnout, a ve čtrnáctidenních až dvacetidenních intervalech travní porosty přihnojujeme dusíkatými hnojivy, abychom udrželi jejich svěží zelený vzhled.

20.04.2022 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444