I malá zahrada potřebuje okrasné keře

Keře vysazujeme jako solitéry, vytváříme z nich okrasné ploty, zdobí naše domovy ve volné výsadbě nebo je pěstujeme v přenosných nádobách. Spolu se stromovým a podrostovým patrem tvoří keřové patro jednu ze základních součástí zahrady.

Udělají velkou parádu a nevyžadují mnoho péče

Okrasné keře vytvářejí ostatním rostlinám vhodné pozadí a jsou jednoduchým, ale velmi účinným prostředkem pro potlačování růstu plevelů. Tvarově i barevně rozmanité keře vyžadují pouze minimální péči a jsou krásné v každé roční době. 
 
„Při výběru keřů do okrasné části zahrady se dívejte především na tvar listů, celkový vzrůst keře a jeho vhodnost do daných podmínek. Květy keřů jsou sice krásné, ale vydrží dva až tři týdny. Potom odkvetou, ale vy budete chtít stále pěkný keř. Právě proto si keře do zahrady vybírejte zejména podle celkového tvaru a listů,“ doporučuje Václav Mařík ml., expert na zahrady ze Zahradnictví Flos Praha.

Moderní volný způsob výsadby

Zatímco dříve se rostliny pěstovaly v úzkých záhonech, které lemovaly cestičku k posezení či rodinnému domu, dnes v zahradách převažuje volná výsadba. Taková výsadba má přírodní a přirozený charakter. Vždy se vysazuje pohromadě více stejných rostlinných druhů, což je pro udržování strategičtější řešení. Příroda to totiž dělá podobným způsobem a stejné druhy rostlin „pěstuje“ ve shlucích vedle sebe.

Kdoulovec japonský se u zákazníků těší velké oblibě, je vhodný především do skupinové výsadby.

Pečlivý osazovací plán

Při zakládání zahrady nebo rekonstrukci starší zahrady byste si měli vypracovat pečlivý osazovací plán. Podle něj si uděláte jasnou představu, jaké množství rostlin si potřebujete pořídit a zároveň zjistíte, kolik vás výsadba keřů bude stát. Některé vzácnější druhy okrasných dřevin budou dražší, ovšem zahrádku nezakládáte na rok, ale na desítky let. Proto se nemusíte rozpakovat pořídit si přesně takové keře, na jaké máte zálusk. Je-li výsadba ekonomicky náročnější nebo máte-li větší zahrádku, můžete keře vysazovat postupně po jednotlivých letech. Určitě se ukvapeně nerozhodujte změnit plány nebo si pořídit keře levnější. Mezery mezi keři můžete v prvních několika letech vyplnit letničkami, cibulnatými nebo hlíznatými květinami.Skvěle poslouží i trvalky.

Rozumný výběr keřů

V zahradnictví bývá člověk obvykle velmi nadšený a vybírá si rostliny především podle toho, jak jsou právě nakvetlé. To ovšem není nejrozumnější řešení. Některé keře jsou stálezelené, další opadavé. Jedny nádherně kvetou, jiné mají opravdu zajímavě vybarvené listy a další úchvatně voní. U některých keřů vás zase zaujme velmi nápadná kůra. Určité druhy keřů se krásně vybarvují na podzim, další mají řadu hezky vybarvených plodů. Možná si říkáte, že byste si mohli pořídit všechny. Ovšem odborníci nedoporučují dělat si ze zahrady botanickou zahradu, ale volit spíše výsadby stejných keřů a kombinovat je tak, aby na zahradě pořád stále něco kvetlo a vonělo.Více než rozmanitosti druhů se věnujte nárokům vybraného druhu na půdu a stanoviště. Když si vyberete keře, které jsou vhodné do půdních podmínek vaší zahrady, bude u vás nádherně od jara do zimy.
 
Důležité: Dbejte na to, aby vaše výsadba nebyla příliš hustá. Do neproniknutelného houští se totiž bude chtít maximálně kočkám, ale určitě ne člověku. 

Keře vysazujte v době vegetačního klidu

Dřeviny se vysazují výhradně v době vegetačního klidu, tedy na podzim nebo na jaře. Stálezelené rostliny se lépe ujmou na jaře, zatímco jehličnanům svědčí spíše podzimní výsadba. Příprava půdy se neliší od přípravy půdy pro stromy. Keř potřebuje pořádnou jámu, která má nepravidelný tvar. Ke kořenům byste měli dávat zeminu z místa výsadby obohacenou o humus. Každý keř vyžaduje pořádnou zálivku a přilepšit mu můžete i hnojením.


Dřišťál nádherně vybarví celou zahradu dočervena.

Výběr vhodných keřů

Čimilík
Oblíbené čimilíky mají metlovitý vzrůst. Jedná se o motýlokvěté rostliny, které vyžadují písčité stanoviště s dostatkem slunce. Perfektně se hodí do slunečných zahrad. Husté keře s vonícími žlutými květy rozkvétají v květnu až červenci. Čimilík krásně vynikne ve smíšené výsadbě, ale určitě zaujme i jako solitér.
 
Velmi oblíbený keř je nenáročný na prostředí – roste prakticky v každé půdě a na každém stanovišti. Jeho květy jsou podobné květům jabloně. Najdete celou řadu červených, oranžových, bílých i růžových druhů. Kdoulovce jsou zcela zimovzdorné. 
 
Dřišťál
Klasickým zahradním keřem je dřišťál. Vybrat si můžete ze stálezelených i opadavých druhů. Mnohé z nich udělají na zahradě velkou parádu i v zimě, protože mají nádherně zbarvené listy. Vhodné jsou pro solitérní výsadbu i do zapojeného podrostu. Dřišťál nemá vysoké nároky na půdu a dobře snáší i stinné stanoviště. Nádherné jsou i modročerné či modročervené bobule, kterými ozdobí vaši zahradu.
01.08.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444