Hypotéka na rekonstrukci zaplatí i nábytek

Foto: http://pixabay.com/

Foto: http://pixabay.com/

Hypotéka nemusí sloužit jen k pořízení bydlení. Stejně tak dobře využitelný je hypoteční úvěr na rekonstrukci nemovitosti. A je jedno, jestli jde o totální přestavbu rodinného domu či rekreačního objektu i za několik milionů, rekonstrukci umakartového jádra, nebo jen výměnu starých oken.

Podle průzkumu Hypoteční banky z těch, kteří plánují rekonstrukci, chce téměř čtvrtina rekonstruovat rovnou celou nemovitost (23,5 %) a 13 procent předělává bytové jádro. Kdo se pouští pouze do dílčích úprav, touží zejména modernizovat některý z pokojů (14,6 %), často také sní o nové koupelně (14 %) nebo kuchyni (7 %). Z výzkumu také vyplynulo, že téměř polovina z lidí plánujících rekonstrukci ji chce alespoň částečně financovat úvěrem, zejména hypotékou nebo úvěrem ze stavebního spoření. Část z nich tak tímto způsobem doplní vlastní úspory, část úvěrem financuje celou rekonstrukci. Zásadní informací je to, že například Hypoteční banka po žadatelích o hypoteční úvěr nepožaduje ani vyšší bonitu, ani vyšší poplatky než u klasické koupi nemovitosti.

Co je potřeba před rekonstrukcí

„Zájemci o financování rekonstrukce za pomoci hypotečního úvěru budou potřebovat potvrzení o příjmech a především podklady k nemovitosti, jež plánují použít jako zástavu. Nezbytnou součástí je i odhad, který může provést buď pracovník banky, nebo externí odhadce. Dalším dokladem je v závislosti na rozsahu stavebních úprav stavební povolení nebo ohlášení stavebních prací stavebnímu úřadu a jako poslední smlouva o dílo uzavřená se stavební firmou, která rekonstrukci provádí. Ta by měla obsahovat zároveň rozpočet i harmonogram prací,“ vyjmenovává Marie Mocková.

Až 20 procent rezerva na vícepráce

V případě úvěru na rekonstrukci je možné požádat o hypoteční úvěr až o 20 % vyšší, než je doložený rozpočet prací a takto vytvořit určitou finanční rezervu, kterou lze účelově čerpat v případě navýšení nákladů v průběhu rekonstrukce. „Je to způsob ochrany před tím, že z různých důvodů stavební firma nečekaně navýší rozpočet,“ vysvětluje dále Marie Mocková.

Hodit se může i takzvaná neúčelová část úvěru, která dovoluje pořídit si třeba nový nábytek.
 
Čerpání úvěru probíhá bezhotovostně a postupně. Některé banky umožňují čerpat hypotéku na rekonstrukci nebo výstavbu na základě předložených faktur, které proplácejí na účet dodavatele, některé specializované již faktury nepožadují a klient může čerpat úvěr pouze oproti hodnotě nemovitosti. Hypotéka by měla být vyčerpána do dvou let od data schválení úvěru.

Hypoteční úvěr bez návštěvy banky

Sjednávání hypotéky se může zdát jako časově náročné. Ale jde řešit i způsobem, který času zabere mnohem méně – prostřednictvím internetu. Hypoteční banka nabízí takzvanou Hypotéku po webu, která umožňuje s bankovním specialistou vše řešit pouze přes internet či telefonicky. A je jedno, jestli se jedná o hypoteční úvěr na rekonstrukci, koupi nemovitosti či její stavbu. „Klient se v takovém případě na pobočku dostaví už jen kvůli podpisu smlouvy. Navíc mu není účtován poplatek za zpracování úvěru, získá odhad nemovitosti za zvýhodněnou cenu, garanci úrokové sazby i přednostní vyřízení hypotéky“, říká Marie Mocková, podle níž je bonusem i to, že si klient vše může v klidu promyslet v pohodlí domova. Důkazem, že o tuto službu je mezi klienty Hypoteční banky zájem, je rostoucí počet těch, kteří hypotéku tímto způsobem sjednávají.
03.04.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444