Hrátky s drátky

Dejte zelenou své kreativitě a ozvláštněte Štědrý den něčím novým. Vlastnoručně vytvořené ozdoby budou vašemu stromečku zaručeně slušet. Jejich výroba je navíc velice snadná, zábavná a zvládnete ji jen s minimem vybavení.

K výrobě drátěných ozdob budeme potřebovat silný drát na obrysy, tenký drát na vyplétání a uchycení korálků, korálky dle možností (krásně vypadají zejména skleněné, ale lze použít jakékoliv, v našem případě jsme použili letitý mix korálků z půdy), štípací kleště a malé ploché kleště (případně i kulaté) na tvarování.
 
Pokud pleteme ze silnějšího drátu, připravíme si ještě gumovou paličku, kterou nahrubo vypletený obrys lehkým poklepáním vyrovnáme. Ta ale není potřeba, na ozdobách je alespoň lépe vidět "podpis" autora. Všechny ozdoby můžeme dělat jenom s pomocí kleštiček, pohodlnější a přesnější je však výroba ozdob vyplétáním do šablony.
 
 
Tu si velmi jednoduše vytvoříme pomocí hřebíků natlučených do prkénka. Praktickým pomocníkem je vytisknutý motiv, který přiložíme na prkénko, přitlučeme jej a když je šablona hotová, papír pouze strhneme. Podle složitosti motivu můžeme poté šablonu doplnit dřevěnými kolečky, třeba v případě anděla nebo zvonku. Motivy jako jsou stromeček nebo hvězdička vytvoříme pouze hřebíky.
 
 
Pomocí provázku odměříme délku drátu, který budeme k výrobě ozdoby potřebovat. Drát si ucvakneme o kousek delší pro lepší manipulaci. Konec drátu vložíme do šablony a postupně jej naohýbáme kolem dokola podle všech bodů. Na drát tlačíme a přiměřeně jej kolem hřebíků utahujeme, abychom docílili požadovaného tvaru a přitom šel drát z šablony lehce stáhnout.
 
 
Po vyjmutí ozdoby zacvakneme konce drátu na míru, přiložíme je k sobě a omotáme je tenkým drátkem. Nyní je hotová hrubá podoba ozdoby a vše už záleží jen na naší fantazii a šikovnosti. Tvar ozdoby vyrovnáme kleštičkami nebo rukou a když jsme spokojeni s výsledkem, můžeme začít s vyplétáním a zdobením. Nezapomeňte na očko, do kterého navlékneme háček pro zavěšení na stromeček.
 
06.12.2019 | David Mansfeld

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444