Věděli jste, že devět z deseti Češek si na pečení cukroví vždy vyhradí čas? Potvrzuje to letošní průzkum společnosti Dr. Oetker realizovaný ve spolupráci s agenturou NielsenIQ. Většina začíná péct už 2 až 3 týdny před Štědrým dnem, 13 % z nich se do vánočních příprav pouští dokonce už v polovině listopadu. Na Slovensku si naopak více hospodyněk nechává vánoční pečení až na poslední adventní týden. Kromě cukroví připravují Slovenky i medovníky, zákusky a krémové řezy, zatímco v Česku je oblíbená vánočka.
Tradiční recepty hrají prim
I když téměř třetina Češek a Slovenek v průběhu roku během pečení experimentuje celkem často, v případě vánočního cukroví se drží spíše osvědčených receptů. Češky připraví v průměru 8 druhů cukroví, zatímco Slovenky 5 druhů cukroví a 3 druhy ostatního sladkého pečení. V obou případech jde o nárůst ve srovnání s předchozími roky, což jen dokazuje, že vánoční cukroví má v domácnostech své pevné místo. Nejpopulárnějšími druhy jsou linecké, vanilkové rohlíčky a perníčky.
Nezaměnitelná vůně perníčků
S pečením a zdobením vám určitě rády pomohou i děti, ty větší se do pečení dokonce chtějí pouštět samy. Usnadněte jim práci s oblíbenou sypkou směsí Perníčky Dr. Oetker, se kterou je upečou snadno a rychle. Součástí balení je i cukrová poleva na zdobení a šablony, díky kterým děti hravě vytvoří celou sadu vánočních ozdob.
Ještě větší zábavu si mohou děti užít při stavbě své vlastní perníkové chaloupky, kterou jednoduše vykouzlíte díky sypké směsi Perníková chaloupka Dr. Oetker. Po ozdobení přiloženými cukrovými sněhovými vločkami a zdobicí tubičkou budete mít během jediného odpoledne hotovou krásnou dekoraci na váš sváteční stůl.
Vánoční (ne)pečení
Recept: Krémové věnečky s krokantem
Krémové věnečky s krokantem jsou voňavou kombinací křehkého těsta, malinového džemu a jemného máslovo-vanilkového krému. Díky Lískooříškovému krokantu Dr. Oetker mají příjemně křupavou strukturu a Vanilková pasta Dr. Oetker jim dodává neodolatelné aroma. Jsou ideální jako slavnostní cukroví, drobný dárek nebo sladká tečka po vánoční večeři.Na jejich přípravu si vystačíme s běžnými surovinami. V míse smícháme 250 g hladké mouky, špetku Kypřicího prášku do pečiva Dr. Oetker, 80 g moučkového cukru, 125 g změklého másla a 1 vejce. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odpočívat v chladničce. Poté vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme kytičky. Polovinu z nich vykrojíme i uprostřed, potřeme mlékem a posypeme Lískooříškovým krokantem Dr. Oetker. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut do zlatova.
Soutěžte o 3 balíčky produktů Dr. Oetker ideální na pečení