Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

Vánoční pečení s Dr. Oetker

Vánoční pečení s Dr. Oetker

Nejkouzelnější dny v roce se blíží a s nimi i období, kdy se kuchyně promění v místo plné vůní, chutí a společných chvil. Vanilka, kakao nebo pražené oříšky připomínají, že pečení cukroví je nejen tradicí, ale i radostí, která spojuje generace.

Vánoce už klepou na dveře a spolu s nimi proniká do jednotlivých domácností sváteční atmosféra, ke které neodmyslitelně patří vánoční cukroví. Vánoční pečení je pro většinu Češek i Slovenek nejen každoroční tradicí, ale zejména časem, který propojuje generace a vytváří nezapomenutelné chvíle plné radosti a vůně domova.

Věděli jste, že devět z deseti Češek si na pečení cukroví vždy vyhradí čas? Potvrzuje to letošní průzkum společnosti Dr. Oetker realizovaný ve spolupráci s agenturou NielsenIQ. Většina začíná péct už 2 až 3 týdny před Štědrým dnem, 13 % z nich se do vánočních příprav pouští dokonce už v polovině listopadu. Na Slovensku si naopak více hospodyněk nechává vánoční pečení až na poslední adventní týden. Kromě cukroví připravují Slovenky i medovníky, zákusky a krémové řezy, zatímco v Česku je oblíbená vánočka.
 

Tradiční recepty hrají prim

Klasikou českých Vánoc je jednoznačně vůně vanilky, která by rozhodně neměla chybět v žádné kuchyni. Nyní si ji můžete užívat plnými doušky díky praktickému Vanilka mlýnku Gurmet Dr. Oetker. Jedinečná chuť čerstvě namletých vanilkových lusků určitě potěší každého milovníka pečení.

I když téměř třetina Češek a Slovenek v průběhu roku během pečení experimentuje celkem často, v případě vánočního cukroví se drží spíše osvědčených receptů. Češky připraví v průměru 8 druhů cukroví, zatímco Slovenky 5 druhů cukroví a 3 druhy ostatního sladkého pečení. V obou případech jde o nárůst ve srovnání s předchozími roky, což jen dokazuje, že vánoční cukroví má v domácnostech své pevné místo. Nejpopulárnějšími druhy jsou linecké, vanilkové rohlíčky a perníčky. 
Produkty Dr. Oetker 

Nezaměnitelná vůně perníčků

Recepty na vánoční perníčky bezpochyby patří k těm, které se v rodinách často předávají z generace na generaci. Bez vůně perníkového těsta si Vánoce umí představit jen málokdo. Zpestřete si letos pečení perníčků a sáhněte po Zdobení 4 druhy black & gold Dr. Oetker. Pomocí kombinace černého a zlatého zdobení různých tvarů si perníčky ozdobíte podle vlastní chuti a fantazie. Pokud přidáte Pistácie sekané Dr. Oetker, vytvoříte originální vánoční dekoraci, která bude navíc skvěle chutnat.

S pečením a zdobením vám určitě rády pomohou i děti, ty větší se do pečení dokonce chtějí pouštět samy. Usnadněte jim práci s oblíbenou sypkou směsí Perníčky Dr. Oetker, se kterou je upečou snadno a rychle. Součástí balení je i cukrová poleva na zdobení a šablony, díky kterým děti hravě vytvoří celou sadu vánočních ozdob.
Perníčky a Perníková chaloupka Dr. Oetker

Ještě větší zábavu si mohou děti užít při stavbě své vlastní perníkové chaloupky, kterou jednoduše vykouzlíte díky sypké směsi Perníková chaloupka Dr. Oetker. Po ozdobení přiloženými cukrovými sněhovými vločkami a zdobicí tubičkou budete mít během jediného odpoledne hotovou krásnou dekoraci na váš sváteční stůl. 
Perníková chaloupka Dr. Oetker

Vánoční (ne)pečení

Téměř dvě třetiny českých hospodyněk připravují kromě pečeného cukroví i nepečené. A právě nepečené dobroty jsou díky své jednoduché přípravě skvělou volbou, když chcete zapojit i děti. Představují také ideální řešení pro všechny, kdo vánoční přípravy nechávají na poslední chvíli. Když se totiž spojí kvalitní ingredience a trocha fantazie, vznikají dobroty, které potěší i ty nejmlsnější jazýčky.

Recept: Krémové věnečky s krokantem 

Krémové věnečky s krokantem jsou voňavou kombinací křehkého těsta, malinového džemu a jemného máslovo-vanilkového krému. Díky Lískooříškovému krokantu Dr. Oetker mají příjemně křupavou strukturu a Vanilková pasta Dr. Oetker jim dodává neodolatelné aroma. Jsou ideální jako slavnostní cukroví, drobný dárek nebo sladká tečka po vánoční večeři.

Na jejich přípravu si vystačíme s běžnými surovinami. V míse smícháme 250 g hladké mouky, špetku Kypřicího prášku do pečiva Dr. Oetker, 80 g moučkového cukru, 125 g změklého másla a 1 vejce. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odpočívat v chladničce. Poté vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme kytičky. Polovinu z nich vykrojíme i uprostřed, potřeme mlékem a posypeme Lískooříškovým krokantem Dr. Oetker. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut do zlatova.
 
Na krém vyšleháme 125 g másla s 60 g moučkového cukru a 1 kávovou lžičkou Vanilkové pasty Dr. Oetker do hladka. Na spodní část věnečků naneseme krém a doprostřed přidáme malinový džem. Přiklopíme věnečky s krokantem a necháme v chladničce přibližně hodinu ztuhnout. V uzavíratelných dózách vydrží věnečky křehké a voňavé asi týden, pokud je však dřív nesníte.
Krémové věnečky s krokantem
 
Více chutných receptů naleznete na webu: Vánoční recepty | Dr. Oetker.
bydlinekSoutěžte o 3 balíčky produktů Dr. Oetker ideální na pečení
Připravte se na vánoční pečení v předstihu. Zodpovězte níže připojenou otázku a zapojte se do soutěže o balíčky produktů, které do jednoho využijete při vánočním pečení.  Nápovědu najdete na adrese: www.oetker.cz. Soutěž trvá do 27. listopadu 2025. Výherci: J.Boučková, A.Příhodová, Z.Postránecký

07.11.2025 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444