Recept: Mrkvový dort (průměr formy 18 cm)
| Korpus: 250 g najemno nastrouhaná mrkev (3 větší mrkve) 230 g hladká mouka 4x vejce 1 prášek do pečiva 1 ČL perníkové koření 100 g najemno mleté vlašské ořechy 230 ml olej 230 g cukr krupice Kůra z pomeranče Krém: 500 g mascarpone 1x 33% smetana Cukr moučka dle chuti (já dal cca 4 PL, protože jsem dal dovnitř i karamel) 1 ČL vanilkový extrakt Trošku mleté vanilky Slaný karamel (1 velká zavařovací sklenice): 400 g cukr krupice 1 PL med 1x 250ml 33 % smetana 200 g máslo (1 ČL sůl – libovolně) |
Příprava korpusu: Bílky s cukrem vyšleháme do tuha, poté zašleháme žloutky a olej. Do sněhu přidáme ostatní suroviny a vymícháme v těsto. To vylijeme do vyšší formy (ráfku) o průměru 18 cm. Pečeme na 170 stupňů cca 1 hodinku. To si pohlídejte, špejle musí vyjít suchá. Korpus nechte vychladnout. Příprava krému: Mascarpone, smetanu a cukr dáme do mísy a začneme šlehat do tuhého krému. Pozor – nepřešlehejte to! Ke konci přidej vanilkový extrakt a mletou vanilku. Příprava slaného karamelu: Smetanu lehce zahřejeme. Cukr v hrnci s tlustším dnem utavíme na karamel, přidáme med. Cukr nemícháme a necháme pozvolna rozpustit. Karamel "tavíme" tak dlouho, dokud nebude mít krásnou "zlatavou" barvu. Jen pozor, ať už není moc tmavý, pak zhořkne! Jakmile budeme mít utavený cukr, tak po troškách začneme nalévat ohřátou smetanu. Poté začneme přihazovat kostičky másla a metličkou ho opatrně vmícháme. Necháme zhruba 5 minut probublat. Na konec přidáme podle chuti sůl. Karamel nalejeme do sklenice a necháme při pokojové teplotě vychladnout a poté vložíme do lednice. |
Dokončení: Vychladlý korpus dvakrát prokrojte. Na pláty naneste postupně krém a sestavte dort.
TIP: Můžete do každého patra přidat slaný karamel. Nechte si trochu krému a použijte ho na obmazání celého dortu. Dort nechte pořádně vychladit a podávejte.
Dobrou chuť
Celý recept a další fotografie najdete na instagramovém profila autora Jana Kalába: @honza_pece.
„Jmenuji se Jan Kaláb, ale více mě můžete znát pod názvem Honza peče. Pocházím z moravského města Prostějov a jsem studentem vysoké školy se zaměřením na ekonomii podniku. Pečení se věnuji aktivně od roku 2020 a je to mým velkým koníčkem a zálibou.