Honza peče: Mrkvový dort

Mrkvový dort, foto: @honza_pece

Mrkvový dort, foto: @honza_pece

Pokud jste se ještě dosud obávali použít mrkev do dezertu, tak ihned zapomeňte na všechny předsudky. Mrkev dodá dortu neuvěřitelnou vláčnost a nezaměnitelnou strukturu, koření pikantnost a lahodný krém jemnost. A pokud do něj přidáte ještě slaný karamel, tak jak to udělal Jan Kaláb na svém profilu @honza_pece, máte o hříšně dobrý dezert postaráno.

Recept: Mrkvový dort (průměr formy 18 cm)


Korpus: 
250 g najemno nastrouhaná mrkev (3 větší mrkve)
230 g hladká mouka
4x vejce
1 prášek do pečiva
1 ČL perníkové koření
100 g najemno mleté vlašské ořechy
230 ml olej
230 g cukr krupice
Kůra z pomeranče

Krém: 
500 g mascarpone
1x 33% smetana
Cukr moučka dle chuti (já dal cca 4 PL, protože jsem dal dovnitř i karamel)
1 ČL vanilkový extrakt
Trošku mleté vanilky 

Slaný karamel (1 velká zavařovací sklenice):
400 g cukr krupice
1 PL med
1x 250ml 33 % smetana
200 g máslo
(1 ČL sůl – libovolně)
Příprava korpusu: 
Bílky s cukrem vyšleháme do tuha, poté zašleháme žloutky a olej. Do sněhu přidáme ostatní suroviny a vymícháme v těsto. To vylijeme do vyšší formy (ráfku) o průměru 18 cm.

Pečeme na 170 stupňů cca 1 hodinku. To si pohlídejte, špejle musí vyjít suchá.

Korpus nechte vychladnout.

Příprava krému: Mascarpone, smetanu a cukr dáme do mísy a začneme šlehat do tuhého krému. Pozor – nepřešlehejte to! Ke konci přidej vanilkový extrakt a mletou vanilku.

Příprava slaného karamelu: Smetanu lehce zahřejeme. Cukr v hrnci s tlustším dnem utavíme na karamel, přidáme med. Cukr nemícháme a necháme pozvolna rozpustit. Karamel "tavíme" tak dlouho, dokud nebude mít krásnou "zlatavou" barvu. Jen pozor, ať už není moc tmavý, pak zhořkne! Jakmile budeme mít utavený cukr, tak po troškách začneme nalévat ohřátou smetanu. Poté začneme přihazovat kostičky másla a metličkou ho opatrně vmícháme. Necháme zhruba 5 minut probublat. Na konec přidáme podle chuti sůl. Karamel nalejeme do sklenice a necháme při pokojové teplotě vychladnout a poté vložíme do lednice.


Dokončení: Vychladlý korpus dvakrát prokrojte. Na pláty naneste postupně krém a sestavte dort.
TIP: Můžete do každého patra přidat slaný karamel. Nechte si trochu krému a použijte ho na obmazání celého dortu. Dort nechte pořádně vychladit a podávejte. 

Dobrou chuť

Celý recept a další fotografie najdete na instagramovém profila autora Jana Kalába: @honza_pece.

Mrkvový dort, foto: @honza_pece

O autorovi receptu

Jan Kaláb, @honza_pece„Jmenuji se Jan Kaláb, ale více mě můžete znát pod názvem Honza peče. Pocházím z moravského města Prostějov a jsem studentem vysoké školy se zaměřením na ekonomii podniku. Pečení se věnuji aktivně od roku 2020 a je to mým velkým koníčkem a zálibou. 


K pečení a působení na sociálních sítích jsem se dostal úplnou náhodou! Stačilo péct pravidelné výzvy pořadu Peče celá země a výtvory sdílet na svém Instagramu.


Veškeré recepty a celý proces mého tvoření na sociálních sítích můžete sledovat na instagramovém profilu @honza_pece


Věřím, že na mém profilu najdete spoustu inspirace pro vaření a něco si upečete sami doma."

Jan Kaláb, @honza_pece



23.10.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444