Hodí se dřevěná podlaha na podlahové vytápění?

Již několik let kolují českou společností různé názory na to, jak se to má s životností dřevěné podlahy nebo uchováním tepla. Názory se různí jak mezi podlaháři, tak uživateli samotnými. Informace, které by do dané problematiky vnesly světlo, podává Robin Zámečník z empiri.cz.

Dřevo a dlažba patří k nejlepším materiálům podlahy na podlahové vytápění. Rozdíl spočívá v menším tepelném odporu dlažby, díky čemuž se nahřeje o pár minut rychleji než dřevěná podlaha. Hlavní výhoda dřevěné podlahy je ale znát hned po několika minutách, co se podlahové vytápění vypne. Když se netopí, dlažba rychle zchladne, dřevo však zadržuje teplo mnohem déle,  dokonce i pár hodin po vypnutí. Teplota podlahy tak neklesá pod teplotu, která se drží v místnosti, a to i v případě, že máte v noci nebo v létě vypnuté topení. Dřevo navíc působí příjemné na bosou nohu. Pro představu - ročně pokládáme zhruba 10 000 m² dřevěných podlah na podlahové vytápění. 

Dřevěnou podlahu vybírejte dvouvrstvou nebo třívrstvou. Z praktických důvodů nedoporučujeme dřeviny buk, javor, bambus, jatoba, kempas a tigerwood. Detailní informace o tzv. součiniteli tepelné vodivosti naleznete na webu empiri.cz. Najdete zde také spousty dalších důležitých informací o dřevě, údržbě, montáži a renovaci. 

Zkušenosti a tipy od podlaháře při výběru a montáži

 Teď, když víme, že dřevěná podlaha a podlahové vytápění jdou k sobě, je dobré si říct, na co si dát pozor, aby vše proběhlo bez komplikací. 

1. Pokud máte na výběr, volte teplovodní podlahové vytápění před elektrickým, a to z důvodu pomalejšího nástupu tepla. Podlaha nedostává takové šoky a nahřívá se postupně.
 
2.Teplovodní podlahové vytápění doporučujeme zalít minimálně 3 cm hmotou (beton, anhydrit, atd.)
 
3. Po zalití a před samotným položením podlahy musí proběhnout topný cyklus. Podklad může na některých místech po spuštění popraskat a zapracovat. Na tom není nic špatného a je dobré, když se to tak stane před samotnou pokládkou podlahy.
 
4. Podlahu je nutné přilepit trvale elastickým lepidlem. Tím zajistíte flexibilní dilataci při změnách teplot. V praxi to znamená, že při změnách teplot dřevo přirozeně „pracuje“ a elastické lepidlo se pohne s podlaho a neodtrhne se tak od podkladu. Plovoucí způsob podkládky z důvodu vzduchových bublin a mostů nedoporučujeme. 

Sečteno a podtrženo - dřevo a teplo jdou od jakživa k sobě. Více informací najdete na www.empiri.cz.
30.07.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444