Hledáte okna, na která se můžete spolehnout?

Výběr oken při jejich výměně nebo při rozhodování o volbě otvorových výplní pro novostavbu vyžaduje udělat si důkladný přehled o kvalitě a vlastnostech výrobků, které jsou na trhu. Samozřejmostí by měly být dobré izolační parametry, ale důležitá je i řada dalších vlastností, o kterých je nezbytné se předem informovat, pokud mají okna splňovat svůj účel. V neposlední řadě je důležité zajistit si kvalifikovanou montáž.

Od nových oken dnes především očekáváme, že přinesou zřetelné úspory za vytápění. Ovšem aby bylo splněno toto základní očekávání, nestačí jen deklarovaný vysoký počet komor, podstatnou roli hraje tloušťka stěn profilu, rozměrová přesnost i kvalita použitého kování. Pokud si vyberete správně, budou mít okna navíc řadu dalších předností, které během jejich užívání rozhodně oceníte.

Tepelná, ale i zvuková izolace

Ochrana před hlukem úzce souvisí se stabilitou, tuhostí a rozměrovou přesností oken. Okno je konstrukcí, kterou proniká zvuk mechanismem označovaným jako vzduchová průzvučnost. Zvuk proniká především funkční spárou mezi rámem a křídlem spárami a částečně i nesprávně provedenou připojovací spárou mezi rámem okna a ostěním. Rozměrové nepravidelnosti některých plastových okenních rámů a křídel, které mají až několik milimetrů, mohou výrazně zhoršit těsnost oken a následně jejich tepelně izolační schopnost.

Díky špičkové výrobní technologii běžně docilují rozměrové odchylky do 0,1 mm oproti návrhu okna Stavona. Tato přesnost zaručuje vysokou těsnost oken a úspory tepla, ale následně také výborné hodnoty vzduchové neprůzvučnosti. Při montáži je ovšem nutné věnovat také pozornost vzduchové neprůzvučnosti připojovací spáry.

Dnešním standardem Stavony jsou okna s izolačním dvojsklem a hodnotou součinitele prostupu tepla celým oknem Uw = 1,2 W/(m 2 K). Produktová řada Stavona Centro 3S, tedy okna s izolačními trojskly pak dosahuje Uw = 0,72 W/(m 2 K) při použití izolačního trojskla s Ug  = 0,5W/(m 2 K). Podle měření akreditovanou zkušebnou je pak vzduchová neprůzvučnost oken (Rw) s dvojskly  průměrně 39±3,6 dB, u oken s trojsklem 41,5±3,4 dB.

Mechanická odolnost, údržba a životnost

Použitý profilový systém určuje kromě tepelné izolace i další zásadní vlastnosti okna. V oblasti mechanické to je jeho pevnost a tuhost, Plastová okna Stavona jsou vyráběna výhradně ze špičkových profilových systémů firmy Veka s tloušťkou stěn profilu 3 mm. Stavební hloubka je 70 mm, 82 mm, resp. 90 mm. Veka jsou nejkvalitnější profily, které jsou v současnosti na trhu k dispozici. Zajišťují stabilitu, pevnost a tuhost a ovlivňují tak celkovu životnost oken.

Po zabudování do stavby je okno v různých místech vystaveno působení různých mechanických napětí, která souvisí s vlastní tíhou okna, křídla či zasklení a s působením kotvicích  prvků, které do okna přenášejí síly vznikající jejich přílišným utažením nebo – postupem času – dotvarováním ostění. Tvar okna se tím může časem mírně měnit, takže se okno následně špatně ovládá nebo dostatečně netěsní. Proto je nitné přibližně po roce provozu okno seřídit, aby se obnovilo jeho snadné a bezpečné ovládání a funkce.

Okno, jehož nepřesnost provedení je na běžné úrovni+-2mm , může být už na novostavbě často doladitelné jen za cenu toho, že funkční nastavení je na samých okrajích laditelných rozmezí. Po roce se pak už doladění nemusí podařit, protože správné funkční nastavení se octne mimo rozsah laditelnosti. Zbývá pak již jen podstatný zásah do konstrukce okna nebo jeho výměna.

Při maximální odchylce navrhovaného rozměru 0,1 mm, jsou okna od Stavony z výroby seřízena na střed laditelných hodnot. Okna Stavona tak většinou při užívání není třeba ani seřizovat, natož přestavovat nebo měnit.
Kvalitní kování - bezpečnost, snadné ovládání, elegantní vzhled

Kování je společně s profilovým systémem a zasklením jednou ze základních součástí okna Stavona. Navenek je sice z většiny skryté, ale jeho kvalitní provedení je důležitým předpokladem pro kvalitu celého okna. Špičkové kování navíc zabezpečí váš dům nebo byt proti vloupání. Nejvyspělejším způsobem zabezpečení oken je použití inteligentních bezpečnostních čepů. Jde vlastně o kovový "hříbek", který zapadne do tvarově uzpůsobeného protikusu a tím dojde k pevnému spojení rámu a křídla.



Od nových oken dnes automativcky očekáváme také příjemný vzhled. Tomuto požadavku musí  odpovídat také kování. Kování u oken Stavona má podélné drážkování, které zjemňuje jeho pohledovou plochu a působí tak velmi elegantním štíhlým dojmem. Zaoblené hrany uzavíracích prvků a polohovací pojistky dodávají dílům měkké kontury. Hrany kování mají po zakrácení díky zakrytí upravený vzhled. Panty, tedy viditelné díly kování, jsou překryty krytkami, díky široké nabídce jejich barevnosti lze zajistit požadované sladění celého okna.
31.08.2016 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444