Hledáme kvalitní židli: Houpání povoleno!

Bolí vás záda? Ještě než se rozjedete k lékaři, zamyslete se nad svým životním stylem. Kolik času denně prosedíte? Na čem sedíte? Sportujete? Někdy totiž stačí vyměnit židli a přidat více pohybu.

Jestliže máte sedavé zaměstnání, možná i vy znáte ten pocit, když už nevíte, jak si máte sednout. Přehazujete jednu nohu přes druhou, hrbíte se nebo na židli skoro ležíte. Víte, že vám chybí pohyb, ale pracovní dobu si prostě musíte “odsedět”. Řešení nabízí židle s pohyblivým sedákem, která zajistí optimální a aktivní styl sezení. 

Buďte aktivní i při sezení

Pohyblivý sedák SpinaliS podporuje správné držení těla při sedu, a to pomocí podvědomé a přirozené práce našich vlastních zádových i břišních svalů. Balanční plocha pohyblivého sedáku mění pasivní sezení na aktivní pohyb svalů v oblasti zad, beder a břicha, ale i hluboké stabilizační svaly, které lze posílit pouze cílenými zdravotními cviky. 
 
Mnoho z nás si pořídili tzv. ergonomickou židli, ale záda nás stejně bolí. Proč tomu tak je? Ergonomické židle svou konstrukcí, tvarem sedáku a dalších částí udržuje sedícího v takové poloze, která je pro jeho páteř správná. Nicméně na ní vždy budete sedět pasivně a vaše svaly tak budou kvůli nečinnosti ochabovat
 
Židle s pohyblivým sedákem narozdíl od ergonomické židle svaly účinně zpevňuje a vy tak začínáte sedět aktivně. Aktivní sezení pomáhá předcházet bolestem zad, krční páteře i zamezuje dalším „kancelářským syndromům“ způsobených nesprávným a zdraví poškozujícím statickým sezením.
 

bydlinek Kolik hodin denně prosedíte?
Světové lékařské studie řadí dlouhodobé sezení (tj. více než 6 hodin denně) k rizikovým faktorům, pro lidské tělo stejně nebezpečným, jako je kouření alkohol, drogy, dlouhodobé vystavení slunci, špatná strava a přejídání. Dlouhé pasivní sezení a tělesná nečinnost zkracuje život.

Bolesti zad se týkají i dětí

Že si vaše dítě stěžuje na bolesti zad? Nic zvlášního.  „Problém dnešních dětí je v nedostatku pohybu. Šestileté děti byly ve školce v pohybu celý den a najednou tráví 8 i více hodin v lavicích, u počítače nebo televize,“ varuje  Bc. Martin Trávník, fyzioterapeut z Centra zdravého sezení a dodává: „Není neobvyklé, že teenageři tráví vsedě i 14 hodin denně.“ 

Ideální je nepřirozené statické zatížení kompenzovat vhodným a především pestrým pohybem. Řešením je také aktivní sezení, které dovoluje, resp. podněcuje zdravotní židle SpinaliS s pohyblivým sedákem na pružině. S každým pohybem dítěte se naklání dopředu nebo do stran a donutí tělo balancovat a vracet se do přirozené optimální polohy.
12.04.2016 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444