Hi - tech novinky ve světě komínových systémů

Nátlak na zefektivnění pracovních procesů je přítomný napříč obory. Zrychlení a zjednodušení výstavby je tak cílem většiny výrobců stavebních materiálů. Komíny zaznamenaly v průběhu své historie obří pokrok, ostatně jako ostatní části domu.

Zpočátku se komíny stavěly z kamene, posléze z cihel. Tyto komíny vždy odváděly kouř od ohně. S nástupem jiných tepelných zdrojů přišly i jiné nároky na materiály. Například kapalná paliva kyselými spalinami rozrušují strukturu cihel, a proto výrobci vyvinuli dvouvrstvé komínové systémy, jejichž vnitřní vložka dokáže odolávat právě kyselým spalinám. V posledních letech se komínové systémy staly doslova hi-tech komponenty.

Přední výrobce komínových systémů u nás - společnost Schiedel -  vyvinul v posledních letech několik typů komínových systémů, které doslova překračují stín svých předchůdců.

Jeden komín pro více spotřebičů

Jednou z převratných novinek je komínový systém KombiGas. Tento systém výrazně snižuje náklady na pořízení doplňkového vytápění dřevem. Donedávna znamenalo zavedení doplňkového vytápění dřevem ke klasickému typu vytápění plynem jednoznačně vyšší prvotní investici. Kromě krbu či krbových kamen bylo nutné investovat do druhého komínu. U novostaveb tento předpoklad odpadá. Systém KombiGas s několika komínovými průduchy vám umožní na jeden komín napojit jak kotel na plyn, tak kamna na tuhá paliva. Luxus dvou tepelných zdrojů si tak můžete dopřát bez zbytečného navýšení nákladů. Systém KombiGas má v jednom komínovém tělese zabudovány dva samostatné průduchy. První keramický komínový průduch je určený pro připojení spotřebiče na pevná paliva. Druhý plastový slouží k odvodu spalin od plynového kondenzačního kotle. Systém vedle odvodu spalin zajistí samozřejmě i přívod spalovacího vzduchu do plynového kotle. Systém KombiGas navíc nabízí samostatnou víceúčelovou šachtu, kterou lze využít mimo jiné pro připojení solárního systému.

Komínový systém KombiGas 

 

Krb a komín v jednom

Další novinkou, která byla nedávno uvedena na náš trh, jsou monolitické komínové systémy Kingfire s integrovanou krbovou vložkou, které byly vyvinuty na míru menším prostorám. Komínové systémy s integrovanou krbovou vložkou Kingfire jsou monolity, které se vyrábí na míru přímo v továrně a na stavbu jsou dovezeny vcelku. Instalace se provádí jeřábem. Odpadají tak možné konstrukční chyby, kterých se stavebníci dopouštějí, pokud používají různě svépomocně postavené komíny. Každá dobrá realizační firma by vás od nesystémových řešení měla odradit. Není výjimkou, že lidé ve snaze ušetřit každou korunu tlačí stavebníky do různých kaskadérských kousků. Špatně řešený komín se však může pro celou stavbu stát osudným. Ostatně požáry, které vzniknou v důsledku konstrukčních chyb, bohužel u nás nepatří k ojedinělým. Minimalizace chyb, ušetřené centimetry a zjednodušený výběr dodavatele hraje roli. V dnešní uspěchané době se zákazník nechce zatěžovat hledáním dalšího spolehlivého dodavatele krbu. Modul Kingfire je navíc velmi dobře esteticky řešen a jeho funkčnost je 100%.

komínový systém Kingfire s integrovanou komínovou vložkou
13.06.2017 | PR
  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444