Harmonie v domě a bytě I.

Harmonie v nás vyvolává pocit klidu, bezpečí a uvolněnosti

Harmonie v nás vyvolává pocit klidu, bezpečí a uvolněnosti

Ať už si to uvědomujeme nebo ne, všichni toužíme po štěstí a harmonii v životě. Opravdu ale víme, co je harmonie?
Souvislostem harmonie a bydlení se v následujících týdnech budeme věnovat v seriálu článků, jehož první díl je úvodem do tohoto obsáhlého tématu.

Harmonii, vznešenému slovu řeckého původu, je významově nejbližší český soulad. A ten nám napoví, že se jedná o společný a ladný dojem z vyvážené souhry prvků. U harmonického člověka působí všechno od účesu přes oblečení po způsob chůze celistvým, uvolněným a přirozeným dojmem.
Nepřekonatelná harmonie přírody a soulad tvarů v lidském podání

Říká se, že náš domov je odrazem toho, jací jsme.

Možná jste vyznavači skandinávského hygge životního stylu a byt máte plný svíček, line se zde vůně čerstvě uvařené kávy a časté návštěvy pomalu nevědí, do které z pohodlných lenošek a křesílek se dřív zabořit. Nebo si svůj dům nedovedete představit bez zavěšených svazků levandule, šedobílé kuchyně s patřičnou patinou a kovového stolečku s židličkami, kde ráno sníte o své malé soukromé Provence v Česku. 
Pro jiné je důležitý vzdušný prostor s minimem zařizovacích prvků, které však musí být kvalitní a funkční. Někteří nedají dopustit na repasovaný nábytek, nebo si přímo celý byt zařídí ve vintage stylu. Další odvážně kombinují starožitný nábytek po prababičce s nejmodernějšími high-tech kousky. Zkrátka stylů bydlení je nepřeberné množství. Harmonie je jedna a prostupuje všemi styly.

Když se budete pozorně dívat kolem sebe, objevíte nečekaně mnoho souladu

A co je v rozporu s harmonií v interiéru?

Je to chaos, neboli velký nepořádek a neuspořádanost. Harmonie vyžaduje určitý řád, jasnost i funkčnost vybavení. 
Ale nebojte se, nepřijdete o útulno, nezaměnitelnou originalitu nebo o zabydlenou atmosféru svého bytu či domu.

Jednota protikladů – i to je harmonie

V našem seriálu budeme procházet z místnosti do místnosti.

Řekneme si, co by zde
  • mělo být 
  • nemělo být 
  • a jak prostor přizpůsobit aktuální životní situaci
V příštím pokračování překročíme práh a vstoupíme do první místnosti našeho domova – předsíně.
08.03.2019 | Thea Vieweghová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444