Hana Děcká: Moje rodné město

Bydlím v Rožnově pod Radhoštěm. Posledních 7 let jsem ale trávila hodně času v Olomouci a teď v Brně, kde momentálně studuju. Právě odstup od rodného města mě dovedl k tomu, že jsem si uvědomila, co je v Rožnově výjimečné. Teprve když jsem začala trávit většinu času jinde, došla mi spousta věcí, kterých jsem si předtím nevšímala.

RožnovV Rožnově je Valašské muzeum v přírodě. Skanzen, který se snaží uchovat historii a tradice regionu a prezentovat je veřejnosti. Díky tomu se Rožnov stal v určitém slova smyslu centrem valašské kultury. Ve skanzenu probíhají různá folklórní vystoupení, ukázky tradičních řemesel apod. Prvky charakteristické pro Valašsko můžeme v Rožnově potkat na každém kroku, většinou v souvislosti s turistickým ruchem: stánky se suvenýry více či méně valašskými, stylově zařízené interiéry restaurací, informační tabule atd. Také zde působí několik folklórních souborů, muzikanti a tanečníci často vystupují v krojích a tak je také můžeme potkat běžně na ulici. Živý vztah k tradiční muzice se také projevuje spontánními večery s folklórem v hospodách – když jdou muzikanti ze zkoušky či vystoupení a ještě mají chuť si zahrát a zazpívat neoficiálně s kamarády.To všechno mi předtím přišlo normální. Částečně jsem si to uvědomovala, ale nepřipadalo mi nutné to nějak řešit. Až za studií na vysoké škole mi došlo, jak je to zvláštní a dostala jsem chuť s tím něco dělat.
Valašské muzeum
To zpívání lidovek neoficiálně v hospodách mám ráda. Kolem valašského muzea v přírodě chodím, a jeho přítomnost si občas vůbec neuvědomuju. Z prodeje suvenýrů mi bývá špatně…. S touto směsicí pocitů souvisí moje hluboká láska k místu, kde jsem se narodila. Pokud se ale chci identifikovat s Rožnovem, musím se nějak vyrovnat i s tím vším, co na sebe nabaluje turismus a komerce s ním spojená. Tak vznikl nápad na projekt Kořeny pod Radhoštěm.
 
Začala jsem pracovat právě s tím, co je pro život v Rožnově charakteristické. Beru věci, které jsou pro obyvatele Rožnova normální, dávám je do nových kontextů a sleduji reakce. Na projektu pracuji se spoluautorkou Zuzkou Klosovou už druhý rok. Určitým vyústěním a příležitostí k reflexi budou dvě připravované výstavy v Rožnově. Tak uvidíme…

Více na www.korenypodradhostem.cz 
06.11.2012 | Hana Děcká

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444