Granulát z kamenné vlny - rychlá a bezodpadová izolace podkroví, příček, stěn a těžce dostupných míst

Při výběru vhodného materiálu pro zateplení podkroví investor porovnává jednak vlastnosti jednotlivých izolačních materiálů, jejich ceny a dostupnost, složitost zateplované konstrukce, ale i rychlost samotné realizace. Díky vývoji stavebních technologií dnes už nemusí docházet k žádným kompromisům.

Na trhu se objevil nový výrobek - granulát z kamenné vlny, který je zajímavou alternativou ke klasickému zateplení pomocí izolačních desek nebo rolí. Tímto materiálem lze izolovat podkroví během jediného dne, bez ohledu na roční období a bez nutnosti dlouhého větrání. Bez problému vyplní i těžko dosažitelná nebo tvarově složitá místa. V čem spočívají další výhody izolace z granulované kamenné vlny?

Požární bezpečnost nehořlavého granulátu

Při výběru izolačního materiálu se obvykle řada lidí řídí součinitelem tepelné vodivosti (lambdou) a často zapomíná na další velmi důležité tepelně izolační vlastnosti - například třídu reakce na oheň.

Podle platného stavebního zákona by každá stavba měla splňovat požadavky na požární bezpečnost podle kategorie, do které je zařazená. Proto je vhodné zaměřit se u izolačních materiálů i na tento parametr. Na trhu najdeme izolace jak s nejvyšší třídou reakce na oheň - A1, tak i s nejnižší - E nebo F. Co to znamená v praxi? Izolační materiály třídy E nebo F jsou ty, které bohužel nezaručují žádnou ochranu proti požáru, naopak se výrazně podílejí na jeho šíření. Zároveň jsou kouřotvorné – uvolňují poměrně velké množství hustého toxického kouře. „Podle statistických údajů je většina úmrtí při požárech způsobená kouřem a nadýcháním se toxických zplodin hoření,“ řekl Jiří Lupač, projektový specialista ROCKWOOL pro suchou výstavbu, provětrávané fasády a podlahy CZ/SK. Pokud se izolace řadí mezi materiály s třídou reakce na oheň A1, jako například granulát z kamenné vlny ROCKWOOL, znamená to, že materiál nehoří a nepřispívá k rozvoji požáru. Díky tomu zvyšuje bezpečnost osob při evakuaci požáru a chrání dům před rychlým šířením požáru, což ovlivní i rozsah škod na majetku. 
 

Rychlá a přesná instalace bez zbytečného odpadu a nepořádku

Snad pro každého je rekonstrukce nebo stavba domu zdrojem obrovského stresu. Všichni by si přáli, aby byly stavební práce dokončené co nejdříve a hledají možnosti, jak toho dosáhnout. Granulát z kamenné vlny ROCKWOOL je skvělým řešením. Aplikuje se pomocí strojní metody foukání, která výrazně zkracuje dobu potřebnou k zateplení domu. Za pouhý 1 den lze zateplit až 100 m2 podkroví. Zároveň se dostane i do úzkých a těžce přístupných míst. Se zateplením se může začít ihned po vyklizení rekonstruované místnosti. Ušetří se tak nejen čas, který je při rekonstrukci nebo stavbě domu velmi ceněný, ale také peníze. „Granuláty z kamenné vlny ROCKWOOL mají oproti jiným dodávaným granulátům mnohem vyšší objemovou hmotnost a jsou velmi trvanlivé. Zachovávají své vlastnosti po dobu delší než 55 let. Navíc při jejich aplikaci nevzniká žádný zbytečný odpad,“ dodává Jiří Lupač. 
 

Zdravý a ekologický domov

Výběr izolačního materiálu je důležitý nejen kvůli snížení spotřeby energií a nákladů spojených s provozem domu, ale také pro vaše zdraví. Stále více Čechů chce žít zdravěji a ekologičtěji. Výběr izolačního materiálu může být také součástí zdravého životního stylu. Kamenná vlna je zcela ekologický materiál, který se z 97 % skládá z přírodní suroviny, z kamene. Zachovává si svou trvanlivost a nezměněné vlastnosti po několik desetiletí a navíc se dá, na rozdíl od jiných materiálů, recyklovat.
 
Kromě izolačních vlastností a nehořlavosti má GRANROCK SUPER a GRANROCK PREMIUM ještě jednu důležitou výhodu – je paropropustnostný a zachovává prodyšnost stěn. Díky tomu může budova „dýchat“ a je chráněná před vlhkostí, stejně jako proti růstu plísní a hub. Obyvatelé domu tak mohou žít ve zdravém a příjemném mikroklimatu. Tato vlastnost je důležitá zejména pro osoby trpící chronickými onemocněními dýchacích cest. Pro alergiky, astmatiky, ale také pro děti a seniory je pro udržení zdraví a pohody obzvláště důležitá stálá optimální teplota v místnosti a správná úroveň vlhkosti.
 
Ochrana zdraví znamená také chránit se před hlukem - jedním z nejvíce podceňovaných stresových faktorů na světě. Podle výzkumu Dr. Larse Jarupa z Imperial College London může hladina hluku již od 35 decibelů zvyšovat krevní tlak a být hlavním rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění! Granulát z kamenné vlny velmi účinně izoluje zvuk a tím vytváří účinnou bariéru proti vnějšímu hluku, který může být – zejména v podkroví – velmi rušivý. 
 
Hluk, který vzniká z dopravy, při dešti a bubnování kapek na střechu, při hlučných oslavách u sousedů nebo při poslouchání hlasité hudby ve vedlejším pokoji teenagery, už nebude rušit poklidnou domácí atmosféru. Každý si může užívat klidu a tepelné pohody v jakémkoli ročním období a za jakýchkoli povětrnostních podmínek.
22.05.2023 | PR
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444