Geometrické vzory v interiéru

www.cocolapinedesign.com

www.cocolapinedesign.com

Hitem letošního roku jsou geometrické vzory. Na šatech, kabelkách, ale také závěsech, povlečeních, přehozech a dokonce i na zdech nebo podlaze můžeme vidět přímky, trojúhelníky, čtverce, kružnice a další jejich varianty. Jsou nápadné, líbivé a jejich sebemenší realizace váš interiér okamžitě oživí.

Geometrické vzory dbají především na přesnost. Pokud se je rozhodnete vytvořit sami, ať už podle šablony nebo za pomocí washi pásek, dobře měřte. Každá nepravidelnost se projeví. Stejně důležité je také jejich barevnostní provedení. Pokud si libujete v minimalistickém designu, zamilujete si kontrastní kombinaci černé a bílé. Hitem jsou však také pastelové barvy, obzvlášť pudrově růžová a šedá. A jaké vzory si můžete vybrat? Představme si ty nejčastější.

Chevron

Základním vzorem, který se objevuje v interiérovém designu, je chevron. Dobře ho známe z módního průmyslu pod pojmenováním rybí kost. Klikatým vzorem můžeme ozdobit povlaky na polštáře, deky a přehozy, ale i celé stěny nebo koberce. Jedná se o velmi nápadný vzor, proto s jeho realizací zacházejte opatrně. Na začátku jej můžete použít jen na květináče, rámy obrazů nebo si chevronovým vzorem obalte nástěnku. 

Trojúhelník

Oblíbenou variantou chevronu jsou také trojúhelníky. Trianglový vzor může být obměňován do mnoha dalších. Stačí pozměnit jeho orientaci, pohrát si s velikostí, texturou nebo tradičně s barvami. 

Proužek

Není nad větší klasiku! Proužky si v designu drží své výsadní postavení už po mnoho let. A stejně jako módní blogerky i interiéroví designéři moc dobře vědí, proč proužek používat. Je mladistvý, interiér oživí, dodá mu šmrnc a lehkost.
Jak dobře víte, proužek nás dokáže opticky klamat. Stejně jako v módě, tak i v interiéru se pruhovaného vzoru využívá k zúžení nebo naopak rozšíření. Je váš byt příliš malý? Pak ho rozšiřte pomocí horizontálních pruhů. Vertikální pruhy stěnu naopak prodlouží, proto se hodí do místností s nízkými stropy. Pruhovaný vzor velmi sluší také bytovým doplňkům, obzvlášť textiliím.  
 
Proužkované polštáře oživí starou sedačku, ručníky a prádelní koš zase koupelnu. K nejoblíbenější barevné kombinaci stále patří modrobílá a černobílá.
 
 
V pokoji řešeném v neutrálních barvách dokáže proužek vytvořit velmi výrazný akcent, který opticky vyčlení daný prostor. Například pruhovaný koberec vymezí prostor k setkávání u stolu, pruhovaná tapeta oddělí pracovní koutek, apod. 

Puntík

Puntík je hravý a veselý. Možná si myslíte, že patří jen do dětského pokoje pro holčičky, ve správné velikosti a barevné kombinaci však dokáže být i elegantní. Puntík vnese do vašeho interiéru nádech retra. Pozornost mu věnujte především na dekoracích. Odvážnější se však můžou pustit i do dekorování nábytku nebo stěn.


 

Pokud se vám geometrické vzory zalíbily a přemýšlíte, jakou část bytu nebo doplněk byste jimi oživili, určitě doporučujeme povlaky na polštáře. Nejedná se o nijak nákladnou investici a výsledek je často velmi efektivní. Snažte se, aby interiér vždy spojovalo společné téma - barva nebo vzor.



Použité fotografie: www.cocolapinedesign.com, www.penelopehome.blogspot.no, www.nordicday.cz, H&M HOME - NG Myslbek, www.decoist.com, www.trendspanarna.nu, www.houzz.com, www.sugarandcloth.com, www.etsy.com
24.04.2015 | Jana Vaňková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444