Geniální truhlář a říše židlí v Bystřici pod Hostýnem IV.

Navzdory tomu, že ekonomické požadavky doby po 1. světové válce změnily zcela směr ve vývoji firmy, která byla založena jako rodinný podnik a jako takový právě dosáhla věhlasu, značka Thonet neztratila ani ve dvacátých a třicátých letech minulého století svůj význam. Přitahovala stále i designérské ambice významných architektů.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Historie pokračuje


K zajímavostem z historie nábytku Thonet patří jistý podíl na projektu, který představil pod názvem "L´ Esprit Nouveau" roku 1925 na výstavě dekorativních umění v Paříži architekt Le Corbusier. V duchu svého hesla "Moderní dekorativní umění není dekorativní" vytvořil zcela oproštěný, nezdobený bytový interiér s kovovými skříňkami, laboratorním sklem a průmyslově vyrobeným nábytkem. Uplatnění v této provokativní expozici našly právě Thonetovy masově vyráběné židle, které tak nastupující generaci návrhářů znovu připomněly možnosti technologie ohýbaného dřeva a jednoduchou eleganci, jíž lze jeho použitím dosáhnout.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Thonet a Bauhaus


Zejména v Německu se Thonet ve dvacátých letech 20.století zaměřil na výrobu nábytku z trubkové oceli. Díky tomu zde své návrhy realizovali např. Švýcar Marcel Breuer, Holanďan Mart Stam (z jeho tvůrčí dílny pochází revoluční návrh "konzolové židle") i Ludwig Mies van der Rohe, mj. autor slavné brněnské vily Tugendhat. Jméno Thonet tak znovu výrazně zasáhlo do kulturní historie díky generaci tvůrců, jejichž tvorba je spjata s Bauhausem, hnutím usilujícím o spojení umění s realitou průmyslové výroby. Techniku konstrukcí z chromované oceli později intenzivně rozvíjel především německý závod ve Frankenbergu, zejména od poloviny třicátých let pod řízením inženýra Georga Thoneta, reprezentanta čtvrté nábytkářské generace Thonetů.


Opět v rukou Thonetů


Leopold Pilzer, který řídil světový koncern Thonet-Mundus od roku 1922, vyměnil na prahu nové války s Richardem a Viktorem Thonetovými své podíly v berlínské a vídeňské společnosti Gebrüder Thonet za akcie kolosu Mundus AG, které Thonetové dosud vlastnili. Potomci boppardského truhláře získali i právo podnikat se jménem Thonet na německém a rakouském trhu. Pilzer si toto právo ponechal pro trh ve Francii, Anglii a Spojených státech, kam nakonec z nacismem ohrožené Evropy emigroval. Koupil tu několik nábytkářských továren včetně Thonet Brothers a založil Thonet Industries. Dědicové značky Thonet mají dodnes v Evropě i v zámoří své pokračovatelské firmy.


Odkaz Michaela Thoneta má však daleko širší dosah. Nejen proto, že nábytek vyrobený v podnicích, které zakládal se svými čtyřmi syny, užívali a oceňovali lidé jako Johannes Brahms, Pablo Picasso nebo Marilyn Monroe, že na jeho židlích usedaly slavné osobnosti i miliony bezejmenných návštěvníků kaváren, hospod a hospůdek po celé Evropě i za mořem, že jeho nábytkem byly vybaveny sta a statisíce veřejných budov, kanceláří i domácností. Snad žádnému jinému výrobci nelze přisoudit tak velký a dodnes viditelný vliv na technologii i design nábytku k sezení jako jeho firmě Bratři Thonetové, která měla dobrých šedesát let ze své spletité historie významné centrum na Moravě.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
TON
Továrna v Bystřici pod Hostýnem nepřestala pracovat ani za druhé světové války, kdy ovšem patřila pod říšskou správu. Na základě dekretu prezidenta byl na konci roku 1945 ustaven n.p.Thonet, ze kterého se později stal TON. K němu bylo připojeno několik dalších továren na výrobu nábytku z ohýbaného dřeva, jejichž historie rovněž sahá do devatenáctého století. Tradice založená v Bystřici roku 1861 Michaelem Thonetem a firmou Gebrüder Thonet pokračuje dnes v a.s. TON, která vznikla v roce 1994. Svoji produkci soustřeďuje tato společnost na aktualizaci thonetovských výrobních technologií i na neustálý rozvoj původních designů. Základem však zůstává kvalitní bukové dřevo, na jehož mimořádné vlastnosti kdysi vsadil geniální Michael Thonet.
29.10.2003 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444