GLASSFLOOR: Bezprahové světlíky pro plné využití prostoru

GLASSFLOOR se svým ušlechtilým bezprahovým designem představuje elegantnější alternativu pro klasické kopulové tvary světlíků. Harmonicky souzní s jeho okolím, prosvětluje pobytové prostory denním světlem a umožňuje plné využití prostoru bez ztráty plochy.

Na český trh vstoupila nová řada exkluzivních světlíků nazvaná Glassfloor. Jde o výplně stavebních otvorů, které prosvětlují pobytové prostory díky přirozenému dennímu světlu. Pochozí sklo zajišťuje plné využití prostoru bez ztráty plochy. Prosklení Glassfloor může být použito jako ploché střešní okno, terasový prvek nebo prosklení podlahy v domě či firmě. Glassfloor plně staví na výhodách elegantního plochého skla, které propojuje funkčnost a design. Zároveň ale nevyžaduje kopulový tvar, který bývá rušivým prvkem zejména v případě historické nebo designové architektury.

Pochozí světlíky představují atypický prvek, který je vhodný do specifických interiérů, respektive exteriérů. Jde o luxusní řešení, které je sice finančně náročnější, zároveň ale posouvá úroveň bydlení do nové dimenze. 



 
Pochozí světlíky vytvářejí řešení pro terasy, trávníky a pochůzné střechy. „Díky tomu, že terasa je bezprahově spojena s okolím, což umožňují skleněné podlahy, zabraňuje ztrátě povrchů. Interiér je zvýrazněn světlíky, které zároveň umožňují přívod denního světla a vytvářejí nové objemy,“ uvádějí webové stránky www.glassfloor.cz, které se tomuto typu světlíků věnují. 
 

Kompaktní řešení pro atypické interiéry

Všechny typy světlíků Glassfloor jsou pochozí, některé pak také pojezdové. Ve standardní verzi odpovídá povrchové zatížení hodnotě 5 kN/m2 a instaluje se dvojité izolační sklo se součinitelem prostupu tepla ve výši 1,1 W/m2K (lze si připlatit za trojsklo s koeficientem prostupu tepla na úrovni 0,5 W/m2K).

Pochozí světlíky Glassfloor jsou vyráběny z extra čirého skla ze speciální suroviny s nízkým obsahem oxidu železitého. Výsledkem je pak vysoká propustnost světla, ale i relativně barevně neutrální pohled, a to především u silného skla. Extra čiré sklo má různé názvy, mimo jiné se označuje jako bílé sklo nebo sklo s nízkým obsahem železa. Výrobci pak používají rozmanitá označení UltraClear, Ultrawhite, Optiwhite, Starphire, Starlite, Krystal Clear, Diamond nebo Eurowhite.

Světlíky Glassfloor se vyrábějí z vnějších rámů z nerezové oceli, které po obvodě uzavírají ploché zasklení a zároveň jsou odolné vůči přirozeným mechanickým vlivům nebo třeba posypové soli. Také vnitřní rám je proveden z nerezové oceli, protože takto lze zajistit potřebné parametry. Nejen estetiku, ale také parotěsnost a tvarovou stálost.


Izolační rám je řešen systémově a je plně integrován. S tímto řešením lze v souladu s normami použít všechny typy hydroizolačních materiálů pro ploché střechy. Izolační rám jako konstrukční prvek zabraňuje tepelným mostům a tím kondenzaci vodní páry. Kromě toho může být také použit jako prvek pro vyrovnání výškové úrovně nebo spádu střechy. Izolační rámy jsou k dispozici v tloušťkách od 30 do 250 mm a na vyžádání lze připravit rám pro kompenzaci sklonu střechy. 
 

Více soukromí nebo automatické odmrazování

Pro některé prostory přijde vhod technologie Priva-Lite, díky níž lze měnit stav skel z neprůhledných na průhledné pouze pomocí tlačítka. Lze tak zajistit více denního světla při současném požadavku na soukromí. 
 
Světlíky mohou být opatřeny také protiskluzovou ochranou. V rezidenčním bydlení je výrobcem doporučována s tím, že vnější i vnitřní výhled omezuje pouze mírně. Ve veřejných prostorách však může být vyžadována celoplošná protiskluzová odolnost.

Zajímavým rozšířením je vyhřívané venkovní sklo, které však předpokládá ovládání budovy se senzory. Toto řešení je vhodné zejména pro odmrazování nebo rozmrazování nízké sněhové pokrývky. Stejně tak lze instalovat senzor detekce a regulace kondenzátu pro vyhřívané vnitřní sklo. Regulátor pak zapíná a vypíná vyhřívané sklo v závislosti na relativní vlhkosti. Obě funkce lze ovládat bezdrátově. 
 

Pro každou zajímavou stavbu

Pochozí prosklení Glassfloor představuje optimální řešení pro atypické interiéry, ve kterých působí jako funkční řešení z hlediska prostupu světla, soukromí i tepelněizolačních schopností, ale zároveň podtrhuje designové pojetí. Bezprahové světlíky Glassfloor dodává na českém trhu firma WT-Windows Tomorrow. 

17.04.2023 | PR
  • WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.

    Firma WT – Windows Tomorrow s.r.o. zastupující světlovody Solatube® v ČR nabízí tři produktové - průměrové řady, kterými lze komplexně řešit denní osvětlení jak komerčních velkoplošných tak residentních maloplošných prostor.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444