Funkční interiéry – plánování (nejen) úložných prostor

Funkční interiér - pro každého z nás to znamená trochu něco jiného, ale z pohledu dnešních trendů, nároků na bydlení a využívání (nejen) úložných prostor je správná funkce, organizace a design jednotlivých částí interiéru alfou a omegou spokojeného uživatele. V následujícím článku vám přinášíme tipy na řešení.

Úspora místa – otočné posuvné dveře

Otočné posuvné kování Häfele z hlediska funkčnosti přístupu patří mezi ty systémy, které nabízí vedle ergonomie také maximální možné využití úložného prostoru. Dveře je možné po otevření zasunout do skříně nebo stavební niky a tím pádem je dosaženo maximálního přístupu do celé skříně nebo úložného prostoru. Takto otevřené a zasunuté dveře nebrání průchodu kolem skříně a neomezují uživatele pro přístup do jednotlivých částí úložného prostoru. Toto řešení je možné aplikovat pro úložné prostory, kuchyně, ale i pracovny nebo komory pro zakrytí pračky se sušičkou nebo jiných spotřebičů.

Koncepce úložných prostor

Při plánování úložných prostor je vhodné se zamyslet nejprve nad tím, kdo bude konkrétní úložné prostory využívat a pro jaké účely. Zcela jistě bude rozdílné rozplánovat šatní skříň pro každodenní využití v případě rodiny s dětmi nebo mladého páru s orientací na sportovní volnočasové aktivity, případně seniory. Malou inspirací pro vás může být níže uvedené schéma a body.

  1. Oblast se snadným přístupem - tato oblast je přístupná pro každého bez výraznějších změn ergonomického držení těla. 
  2. Oblast s optimálním přístupem - je ideální pro uložení věcí každodenní potřeby, zejména pak do polic s rozšířením o vložky různého druhu podle uložených věcí.
  3. Oblast s ergonomickým přístupem - pro uložení věcí každodenní potřeby s důrazem na vysoký přehled a přístup. Místo pro výsuvné police, koše, vnitřní zásuvky, držáky kalhot, kravat či špinavého prádla.
  4. Oblast pro uložení těžkých a objemnějších věcí – kufry, vysavač, apod.
  5. Při plánování nezapomínejte na osoby s omezenou hybností, handicapem, děti a seniory.

Šatní program

Doplňky a vybavení úložných prostor jsou velmi důležité a pomáhají nejen při udržení pořádku, orientaci v prostoru, ale zejména zlepšují přístup k uloženým věcem. Ať se již jedná o sklopné šatní tyče, výsuvné držáky na kalhoty či kravaty, drátěné koše, držáky bot nebo výsuvné zrcadlo, atd.
Sortiment vybavení úložných prostor je stejně tak široký jako škála věcí, které obvykle tímto způsobem uskladňujeme.
 
 

Sklopné postele

Nečekaná návštěva nebo jen možnost lepšího využití prostoru v malém bytě nebo apartmánu je příležitost pro využití sklopné postele. Dávno již neplatí, že se jedná o část nábytku využívaného pouze k jednorázovému nebo krátkodobému přespání s malým komfortem. Současná řešení umožňují zabudování postelí v různých rozměrech, se sklápěním ve vertikálním či horizontálním směru, v mechanickém či motoricky ovládaném provedení aniž by snižovali kvalitu spánku, což dokládá, že si můžete zvolil takovou matraci, která vám vyhovuje.
 

Zvedací podnoží

Ergonomie pracoviště je velmi důležitá, zejména pak potřeba ulevit nadměrnému zatížení krční páteře, což bývá nejčastější problém způsobený nevhodným řešením pracoviště a jeho jednotlivých součástí. Existuje celá řada kvalitních kancelářských židlí, které jistě zpříjemní celodenní činnost u kancelářského stolu, nicméně nezajistí změnu výšky pracovní plochy, která může velmi pozitivně uvolnit zatížení jinak strnulé krční páteře.

Jedno z řešení, které naplňuje možnosti využití plynule nastavitelné výšky pracovní plochy, je elektrický zdvihací systém integrovaný do podnoží stolu či jiné konstrukce. Tyto systémy nacházejí své uplatnění všude, kde jsou využívány pracovní plochy pro delší pracovní činnosti. Mezi ně určitě patří právě kancelářské a pracovní stoly, montážní stoly, kuchyňské pracovní desky, apod. Všechny tyto systémy jsou modulární a podle typu konstrukce velmi jednoduše kombinovatelné s  např. pracovní deskou ve zvoleném materiálu a velikosti. Možnosti a typy elektricky ovládaného a výškově stavitelného podnoží Officys najdete v brožuře.

Osvětlení

V interiérech hraje umělé osvětlení nezastupitelnou úlohu a nahrazuje přírodní sluneční světlo, které je pro člověka tak nezbytné, zejména v průběhu zimy. Správně zvolené světelné podmínky zvyšují schopnost soustředit se na práci, jeho barva a umístění ovlivňují naši náladu a psychické stavy a zlepšují kontakt s ostatními lidmi.

To vše a mnohé ještě více můžete realizovat pomocí LED osvětlení Loox. Jedná se o modulární systém LED osvětlení do nábytku a „interiérů“. Základ tohoto systému tvoří Driver (transformátor), který je pod trvalou zátěží. Do něj jsou zapojená světla a spínač. Vzájemné zapojení celého systému LED osvětlení Loox funguje na principu Plug & Play (včetně přívodního kabelu s Euro zástrčkou nebo LED pásků = žádné letování). Pro zájemce je k dispozici volně přístupný konfigurátor na webu, elektronická brožura V nabídce naleznete široký sortiment světel, spínačů, ale i takových zařízení jako USB nabíječka, kapacitní spínače, SOUND systém a různé další příslušenství. Pro lepší práci a plánování je k dispozici tištěný katalog LED osvětlení Loox, konfigurátor na webu a samozřejmě také možnost konzultace či návštěva showroomu.

 
Úklid
Pokud nemáte centrální vysavač, trápí vás drobné nečistoty a drobky na podlaze a nechcete pokaždé složitě vyndávat vysavač z komory, máme pro vás řešení: kuchyňský vysavač do soklu Sweepovac.

Nečistoty nesbírá do centrálního úložiště, ale do sběrného sáčku umístěného přímo ve vysavači. Výhodou tohoto řešení je možnost instalace kdykoliv i dodatečně. Jediné co pro instalaci potřebujete je napájení 230 V (klasická zásuvka) a výška soklu min. 120 mm. Vysavač najde využití nejenom v kuchyni, ale i v předsíni nebo v komoře. Ideální je i pro sběr chlupů po vašich zvířecích miláčcích.

Ještě více inspirace a rad

Kompletní brožuru pro řešení úložných prostor si můžete v elektronické verzi prohlédnout na webových stránkách, popř. si ji stáhnout ve formátu pdf.  Pokud jste příznivci tištěných medií, napište, firma Häfele Vám ji zašle.
 

Videa

Videa ze showroomu v Praze (a nejen ta) najdete nahraná také na Youtube.

Návštěva showroomu

Instalované funkční kování můžete vidět v showroomu v Praze. V případě zájmu o prohlídku showroomu kontaktujte firmu prostřednictvím formuláře na webových stránkách nebo zavolejte. 
03.02.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444