Feng shui v každodenním životě

Ilustrační foto - BYDLENÍ.CZ

Ilustrační foto - BYDLENÍ.CZ

Zrcadlo nejen jako dekorace

Zrcadlo vnímáme zpravidla jako nutný prvek vybavení bytu, který nám umožňuje podle potřeby kontrolovat náš vzhled. Zároveň je také dekorativním předmětem, jehož tvar, zarámování a umístění ovlivňuje vzhled prostoru. Stejná role mu zůstává i ve feng shui, toto staré čínské umění mu však připisuje ještě další velmi důležité funkce.

Není žádnou novinkou, že menší, tmavé místnosti působí díky umístění zrcadel opticky větší, ponurý prostor se oživí a působí i vlídněji. Tohoto účinku se běžně využívá v předsíních bytu. V bytových domech, kde je běžnou praxí, že jsou vchodové dveře jednotlivých bytů umístěny na chodbě proti sobě, se podle feng shui navíc vyplatí dát zrcadlo na stěnu předsíně proti těmto dveřím. Protilehlé umístění vchodů prý totiž může podporovat nesváry mezi sousedy a zrcadlo má schopnost odrazit špatné vlivy zvenčí, aby se nedostaly do vaší domácnosti. Takto umístěné zrcadlo také odráží a tudíž oslabuje ostrou svislou hranu dveří do bytu otvíraných dovnitř, která má jinak rovněž za následek nesoulad - v tomto případě přímo u vás doma.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Koupelna se zrcadlem, zařízená podle feng shui. Foto: LO-PAN

Pokud zavěsíte zrcadlo na severní stěnu místnosti, bude odrážet denní světlo, které přichází z jihu. Feng shui používá také nástěných zrcadel umístěných v řadě v temných částech větších místností nebo v přeplněných pokojích úzkého půdorysu. Tato místa lze použitím zrcadel výrazně prosvětlit a opticky zvětšit jejich prostor, zároveň to znamená, že oslabí přemíru energie jin, kterou se vyznačují.

Obecně feng shui vnímá zrcadlo jako nástroj, který má schopnost odrážet zlo a posilovat pozitivní vlivy, jako s každým dobrem, je s ním však radno zacházet s rozvahou. Negativní vliv na váš klidný spánek má zrcadlo, které jste v ložnici umístili tak, aby odráželo postel. V takovém případě se doporučuje zrcadlo na noc zakrývat textilií. A pokud se díváte do zrcadla od svého pracovního stolu, je právě to pravděpodobně důvodem, proč máte problémy s koncentrací. Výjimečně se ale v takových případech doporučuje zrcadlo na protilehlou stěnu umístit, a to pokud je vaše pracoviště na konci úzké dlouhé chodby nebo zády ke vchodu. Feng shui tu radí dokonce použití speciálního zrcadla, v jehož rámu je zobrazeno osm trigramů. Toto speciální zrcadlo jinak umísťovali staří Číňané nad dveře nebo nad okna, a to výhradně zvenčí budovy, aby od ní odrážela případnou negativní energii, těch kteří vstupují.

Další články o feng shui a informace o publikacích na toto téma najdete zde:

https://www.bydleni.cz/kategorie/Feng-Shui

23.01.2009 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444