Feng Shui jako životní filosofie

Tisíce let staré čínské učení Feng Shui dnes západ smrskl na harmonizaci obydlí. Ve skutečnosti jde však o životní filosofii, vztah člověka s přírodou, cykly, vesmírem. Vědění, které Feng Shui přináší, může být přínosné pro každého z nás napříč všemi životními oblastmi.

Čím jsem starší, tím více si uvědomuji zásadní roli flory na naší planetě. Rostlinná říše určuje život na zemi. Je důležité pochopit fakt, že zemské cykly nejsou jen astrální výpočty, je to život jako takový.
 

Nejlepšího Feng Shui dosáhneme, když se učíme od přírody, pozorujeme a vnímáme její jemné nuance.


Zkuste se hlouběji podívat na to, co se energeticky děje v rostlinách v průběhu roku. Jejich životní cyklus je něco, co nás všechny velmi ovlivňuje a zároveň nám může osvětlit mnohé o naší vlastní cestě.  

Energetický nový rok – proč je pro nás důležitý? 

Před pár dny 21. 1. jsme přivítali nový energetický rok 2023 – rok vodního králíka. Přechod do nového roku je velmi intenzivní děj, kdy energie nejdříve klesne na úplné dno, ke kořenům. Následně se odráží a s jiskrou naděje a nové energie začíná opět stoupat. Toto období může být pro lidi na jednu stranu velmi zatěžující. Můžeme však tuto sílu využít i ve svůj prospěch. Dotknout se své hlubiny, vynést co již neslouží, a nechat to jít.


Feng Shui a přírodní cykly

Žijeme v teplotním pásmu, kde se střídají roční období, a to je velký dar. Celá naše energie je ovlivněna rostlinami. Na jaře si vše hledá cestu vzhůru. Silná aktivní energie je všudypřítomná pod zemí i nad zemí. V létě dochází aktivita k vrcholu. Květiny se naplní nektarem, rostliny plodí. Jak se čas začne naklánět k podzimu, větve se začnou ohýbat k zemi a aktivita začíná utichat. Plody padají na zem a postupně se vnoří do půdy, ke kořenům. Cyklus se uzavírá, aby s energií zimního slunovratu mohla přeskočit jiskra a začít klíčit nový život.

Velmi specifická je energie sněhu. Když krajinu pokryje bílá třpytivá pokrývka, zavládne klid, mír, mnohdy radost. Bílá barva má silnou očistnou a ozdravnou funkci. Voda se nám manifestuje v jedné ze svých fascinujících podob krásy.

Předchozí myšlenky směřují k hlavnímu poselství tohoto textu. Feng Shui nás vede k celkové kultivaci prostředí, ve kterém žijeme. Nejen našich domovů, ale i životního prostředí. Směruje nás k tomu být zemi prospěšný, cítit se jako její součást. Pečovat o přírodu znamená pečovat o sebe. 


Význam vody v našem životě

Ve Feng Shui celou životní sílu spojujeme s vodou a každá investice do vody je investice do zdravého způsobu života. Tím myslíme kvalitu všech vodotečí. Rád bych vás vyzval k přirozené pozornosti vodě, starost o řeky, potoky a všechny vodní zdroje. I to nás moduluje. Zvlášť ženy jsou hodně spojeny s vodou a záleží, v jakém povodí žijí. Velmi důležité je samozřejmě i to, jakou vodu pijeme.

Feng Shui vnímá život jako tok řeky. Pozorujeme, jakou cestu si vyhledává. Zdravé je být v harmonii a souladu se směrem, jakým se ubírá. V pozorování vody můžeme najít vysvětlení a přijetí určitých situací. Vřele doporučuji jít si občas sednout k řece a jen jí sledovat.


Naše domovy

Dům nás chrání a zároveň odděluje od přírody. Podstatou domu je ochrana a bezpečí. 
Energetický tok blahodárné Qi ( životní energie) můžeme pozorovat i uvnitř našich obydlí. Qi jimi protéká. My hledáme cestu, jakou se ubírá, a snažíme se jí umožnit co nejpřirozenější pohyb. Na věci v našich domovech se můžeme dívat jako na živé předměty, které pro nás symbolizují něco z přírody, případně pro nás mají magické významy. Navazujeme s nimi vnitřní dialog a právě to poté ovlivňuje, jak na nás působí.

Co se týká domova, je hlavní zásadou přirozenost. Často se setkáváme s tím, že Feng Shui je uplatňováno akademicky či esotericky. Obojí může být určitá forma nátlaku / intervence. Zapomínáme na přirozenost, jemnost. Zásahy by měly být jemné, hladivé, nikoliv destruktivní.

Feng Shui nikdy není o uspořádání věcí, abych se měl lépe. Jde o vztah – upravuji svůj prostor, takže pracuji na sobě. Nezapomínejme na důležitost vnitřního dialogu. Naše studenty v České škole Feng Shui učíme dostat se z role oběti do role tvůrce. 
 
Ing. arch. Otakar Chochola 
01.02.2023
  • Česká škola Feng Shui

    Česká škola Feng Shui nabízí studium Feng Shui a řadu doplňkových seminářů pod vedením předních specialistů, včetně uznávaného amerického odborníka na Feng Shui Rogera Greena. Na českém trhu působí již od roku 2005. 


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444