Feng Shui - jak může pomoci každému z nás?

Feng Shui je tisíce let staré učení, které se zrodilo v Číně a je založeno na empirickém pozorování vlivu okolí na člověka. Staří Číňané věřili, že to, v jakém prostředí žijeme, ovlivňuje až jednu třetinu kvality našeho života. Jak vám umění  Feng Shui může pomoci v běžném životě a více se dozvíte v rozhovoru s manažerkou jedné z nejstarších Feng Shui škol v České republice - Karolinou Slaninovou.

Jak se stane, že v České republice vznikne škola Feng Shui?

Zasloužil se o to především zakladatel naší školy Otakar Chochola, který před více než dvaceti lety hledal smysl své práce architekta. V té době ho životní cesta přivedla k Feng Shui, které mu dávalo ve spojení s architekturou dokonalý smysl – léčit prostor a lidi ve vzájemné souvislosti. Postupně se učil u mezinárodně uznávaných odborníků na Feng Shui: Roger Green, Adalbert Nellisen, mistr Boris Michajlovič Brin nebo také Eva Joachimová. Několik let po otevření praxe založil spolu s kolegou a odborníkem na zdravé bydlení Davidem Eyerem Českou školu Feng Shui, která v říjnu otevře brány již 14. ročníku.

Co si lze pod pojmem Feng Shui představit?

V současnosti Feng Shui v západním světě stále nabývá na popularitě. Avšak stejně jako mnoho jiných trendů, muselo být i Feng Shui zjednodušeno a zbaveno své hloubky, aby získalo atraktivitu pro main stream. Tomu bohužel odpovídá i většina literatury, která je u nás dostupná a mnohdy nemá s tradičním Feng Shui mnoho společného.

Naše studenty vedeme nejen k harmonizaci svého okolí, ale také k osobní kultivaci
V naší škole se snažíme na Feng Shui nahlížet jako na velmi komplexní učení, které pomocí harmonizace prostoru pomáhá osobní kultivaci jedince a zvýšení kvality života každého z nás.

Jak konkrétně se dá prostor harmonizovat?

Způsobů je opravdu nepřeberné množství a některé z nich mnozí z nás zcela přirozeně ve svých domovech aplikujeme. Především ženy, díky své intuici, mnohdy vybaví své domovy tak, aby v nich mohla energie harmonicky proudit a povzbuzovala tak jejich obyvatele. To je vlastně i základní cíl Feng Shui úprav v našich obydlích – volné proudění a obnova životadárné energie.


Feng Shui je o harmonickém kombinování barev, tvarů a materiálů
Abychom ale byli konkrétnější, například v interiéru je důležité mít zastoupeno všech pět prvků/elementů (voda, dřevo, oheň, země, kov). Docílit toho můžeme pomocí barev, tvarů, světla apod. Například špičaté tvary a červená barva reprezentují prvek ohně, který je velmi aktivní a musí se s ním nakládat opatrně. Naopak nábytek ve tvaru ležatého obdélníku (nízké komody, sedací soupravy apod.) společně se zemitými tóny mohou být zastoupeny mnohem hojněji, jelikož přinášejí klidnou energii země, stabilitu a klid.

Častým „nešvarem“ současných domácností jsou „pasivní“ interiéry v šedobílé kombinaci, jež ve spojení s černou či kovovými prvky představuje téměř nehybnou energii, kterou je třeba oživit množstvím pokojových rostlin či zelenými, tyrkysovými doplňky.


Také je třeba si dávat pozor na negativní energii, kterou na některých místech generují ostré hrany, rohy či otevřené regály. Pokud tedy máte možnost, používejte nábytek s oblými rohy a kombinujte  prostory se zavřenými i otevřenými policemi.

Dokázala byste tedy ve zkratce shrnout, jak může být Feng Shui přínosné pro každého z nás?

Prostor vám může pomoci zvýšit kvalitu vašeho života a zároveň vám může poskytnout informace o vás samotných. Pokud se vám například líbí již zmiňovaný bílošedý interiér s ostrými úhly, je dost možné, že jste velmi analytické povahy, máte rádi jistotu a pořádek. Naopak obklopuje-li vás chaos, může to představovat kreativitu, ale dost pravděpodobně vám vaše okolí také zrcadlí vaše vnitřní rozpoložení. Z určitého pohledu se díváme na člověka formou rozšíření hranic osobnosti až do prostoru, neboť ten vypovídá o našem přístupu k sobě a ke světu.

Jinými slovy, pokud se chystáte ve svém životě nastartovat změny, úprava prostoru kolem vás vám v tom jistě pomůže. Feng Shui má mnoho doporučení, jaké změny ve vašich domovech udělat, abyste posílili své vztahy, podpořili svou kariéru, upravili zdravotní bilanci či si například zajistili lepší  spánek.

www.ceskaskolafengshui.cz
20.06.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444