Exotické plody v bytě III.

S exotickými rostlinami se díky vůni jejich květů i atraktivnímu vzhledu jejich plodů poslední dobou stále častěji setkáváme i v našich domácnostech. Z nového časopisu HOME, který uvádí na český trh nakladatelství Jaga Media, jsme pro čtenáře BYDLENÍ.CZ vybrali článek o tom, jak o tyto rostliny pečovat. Jeho třetí, závěrečná část přináší poučení o rostlinách pocházejících ze slunného jihu.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Atmosféra Středomoří
V posledním období se do našich světlých a suchých bytů dostaly i olivovníky (Olea europaeá). Jsou známé hlavně z dovolených ve Středomoří a atmosféru slunného jihu dokáží navodit i u nás - svým vzhledem a také charakteristickými plody, kterým předcházejí voňavé květy. Plody však přinášejí jen starší rostliny (pro pěstování v bytech se hodí především samosprašný kultivar "Frantoio"). Olivovníky se dokáží poměrně dobře přizpůsobit bytovým podmínkám a jsou odolné vůči běžným chorobám pokojových rostlin. V zimě by měly být umístěny na chladnějším a světlém místě a jejich zálivku je zapotřebí omezit na minimum. "Miniaturní" velikost (do l m) tohoto listnatého stromu se musí udržovat pravidelným zastřiháváním a vyvažováním.
Ten, kdo má rád atmosféru slunného jihu, může ve svém bytě pěstovat i některé citrusovité rostliny - např. kumkváty (Fortunela japonicá) či fortunely(Citrofortunella microcarpa), které se dokáží velmi dobře přizpůsobit bytovým podmínkám, nebo klasický citronovník či pomerančovník. Na klasické citrusy je však nutné mít v bytě dostatek místa, protože mohou dorůst až do výšky 3 m a ve starším věku jsou široké asi 1,5 m (důležité je proto pravidelné stříhání]. Nové druhy a kultivary bytových citrusů jsou menšího vzrůstu a kromě toho přinášejí plody již v mládí. Kromě rozličně velkých a různě zbarvených plodů vnášejí tyto dřeviny do interiéru i okouzlující vůni. Citrusy vyžadují mnoho světla, avšak nesnášejí přímé polední slunce. Kromě přirozeného světla jim lze poskytnout i světlo z umělého zdroje. Všeobecně platí, že citrusům je v průběhu letních měsíců nejlépe v zahradě nebo na terase. Téměř všechny druhy vyžadují pravidelnou zálivku, vyšší vzdušnou vlhkost (nesnášejí suchý vzduch v bytě) a přihnojování speciálním hnojivem ve dvoutýdenních intervalech. Vhodné jsou pro ně terakotové a typické modře glazované keramické květináče, které svou barevností skvěle dotvoří středomořskou atmosféru a zajímavě kontrastují s barvou citrusových plodů. Kromě zmíněných rostlin jsou svými plody zajímavé i některé druhy kaktusů (opuncia a ripsalka), granátová jablka (Punica granátům}, aukuba (Aucubajaponicá), skimie (Skimmia japonica "Roben Fortune"), vybrané druhy broméliovitých rostlin, jako je ananas (Ananas bracteatus "Tricolor") nebo echmea(Aechmea fulgens var. discolor). Mnohé z nich však vyžadují speciální pěstitelské znalosti a podmínky, přičemž ne vždy se podaří v bytě vypěstovat i plody.
Interiérové rostliny s dekorativními plody vnášejí do moderních interiérů zajímavé kontrasty a hru barev. Intenzivnější uplatnění si nacházejí právě v moderních bytech, které charakterizuje minimalistický styl a čisté formy.
21.11.2003 | Daniel Košťál

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444