Exotické plody v bytě I.

S podtitulem Tak chci bydlet se objevil letos na podzim nový časopis o bydlení HOME vydávaný nakladatelstvím Jaga Media. Přináší informace o možnostech výstavby, rekonstrukce a zařízení domu či bytu, o materiálech, nábytku, bytových doplňcích, ale také o financování bydlení. Nacházet v něm budete mj. rady odborníků týkající se nejrůznějších témat z oblasti kvality a kultury bydlení a životního stylu. Nové periodikum představujeme prostřednictvím článku Daniela Košťála, ve kterém se dozvíte něco o možnostech pěstování exotických plodů v bytě. Dnes vám nabízíme první část.

Pokojových rostlin, které se pěstují pro krásu dekorativních, barevných a různě strukturovaných plodů, není mnoho. Zřejmě i proto nejsou tak známé jako kvetoucí druhy nebo rostliny s okrasnými listy a v porovnání s nimi se v bytech objevují mnohem méně. Avšak i v této skupině jsou druhy, které jsou nenáročné na pěstování a umístění v bytových podmínkách. Navíc, mnohé z nich jsou svým habitem přímo předurčeny k netradičnímu a působivému dotvoření moderního bytu.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Sezónní a trvalé druhy
Podle trvalosti lze rozdělit pokojové rostliny s dekorativními plody na sezónní - ty slouží pro příležitostné dekorace interiéru, a trvalé, které při vhodné péči přežívají v bytě několik let. Mezi sezónní patří například nertera nebo okrasná paprika, k trvalým citrusy, olivovníky, lilek, aukuba, skimie, ananas a ardíze. Zajímavé barevné plody dozrávají na pokojových rostlinách nejčastěji koncem léta a na podzim, přičemž v mnoha případech vydrží až do pozdních zimních měsíců. Ačkoli některé přímo lákají ochutnat, plody těchto rostlin (s výjimkou paprik, citrusů a oliv) většinou nejsou jedlé, spíše naopak, mohou být prudce jedovaté (např. lilek). Takováto nebezpečná lákadla by proto rozhodně neměla být v bytech, kde se pohybují malé děti. V interiéru je nejvhodnější umístit tyto rostliny tak, aby byly dobře viditelné a v období dozrávání plodů co nejlépe vynikla jejich nevšední krása. Zajímavě působí v kombinaci s barevně kontrastní stěnou, bytovými textiliemi, nábytkem či doplňky. Při výběru vegetačních nádob je nutné dbát na to, aby jejich barevnost a struktura neodpoutávaly pozornost od plodů. Upoutat má přece rostlina, ne nádoba. Z materiálů jsou vhodné hlavně kov, terakota a proutí.
Krasavice z Peru
Přitažlivá pokojová rostlina, posetá drobnými oranžovými plody, je nertera granadská nebo korálovka (Nertera granadiensls). Pochází z Jižní Ameriky, konkrétně z Peru, a v Evropě si velmi rychle získala mnoho příznivců. Dekorativní nertera má drobné zelené lístky, ve kterých se objevují nenápadné zelenožluté květy a koncem léta se z nich vyvinou nápadné plody. Je jen 2 cm vysoká, má plazivý růst a vytváří husté koberce, které mohou být široké až 20 cm. Asi 200 let se pěstoval jen kultivar s oranžovými plody, avšak v současnosti se v sortimentu objevily i rostliny se žlutými plody. Nertery lze v bytě umístit jednotlivě nebo ve skupinkách. Efektní jsou například na parapetu, vyniknou však i na čtvercové misce na nízkém konferenčním stolku nebo v pokojových sklenících či teráriích. Tato něžná rostlinka se bude pěkně vyjímat i v romantickém zákoutí -v malém košíčku nebo glazovaném květináči s jemnou barevností. Pro nerteru je ideální místo s dostatkem světla, avšak mimo dosah poledního slunce. Důležitá je středně vysoká až vysoká vzdušná vlhkost, a proto pokud se pěstuje volně v interiéru, je nutné ji občas postříkat odstátou vodou. Ideální je spodní závlaha (do misky) a nic se nestane ani tehdy, když květináč s rostlinou bude občas stát v misce s vodou. Hlavně v letních a prvních podzimních měsících je totiž nutné dbát na to, aby substrát úplně nevyschl. Pokračování
30.10.2003 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444