Energetické štítky pro cihlové domy POROTHERM

Plánujete výstavbu rodinného domu a nevíte, na jaké náklady na vytápění se připravit? Informaci o energetické náročnosti domu – zdiva, oken, dveří, střechy a podlahy – můžete jednoduše a rychle získat z energetického štítku bezplatně poskytovaného společností Wienerberger. Štítek je možné spočítat pro všechny domy z POROTHERMU. Aplikace je k dispozici na www.porotherm.cz/STITEK.

Dnes musí mít každá nová stavba „průkaz energetické náročnosti budovy“, který je nutným podkladem pro stavební povolení. Průkaz vydává energetický auditor a jde o složitý proces, v němž se hodnotí vytápění, chlazení, větrání, příprava teplé užitkové vody a osvětlení. Dřív, než je tento průkaz vystaven, může stavebníkům velmi pomoci v orientaci o energetické náročnosti domu právě energetický štítek. Ten zohledňuje propustnost tepla všemi vnějšími konstrukcemi budovy a je tak dobrým vodítkem, do jaké kategorie se dům v průkazu energetické náročnosti zařadí.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Stavba z programu POROTHERM DŮM. Foto: Wienerberger

Energetický štítek obálky budovy graficky znázorňuje stavebně-energetické vlastnosti konstrukce domu. Stavebníci si díky němu mohou sami jednoduše spočítat prostup tepla, tzv. Uem, obálkou budovy a porovnat možnosti výstavby z různých typů cihel POROTHERM. Výsledek výpočtu také přiblíží, v jaké kategorii se budova bude nacházet při zpracování průkazu energetické náročnosti. Ten je na rozdíl od štítku povinný, zároveň je však nepoměrně složitější na vstupní údaje a zpracování.

Výpočtová pomůcka pro vytvoření energetického štítku obálky budovy pro domy z cihlového systému POROTHERM je k dispozici na webových stránkách www.porotherm.cz/STITEK. Součástí energetického štítku není jen grafická podoba, ale také protokol, který popisuje tepelné parametry budovy. Obě části lze snadno vytisknout. Pro pořízení výpočtu je nutné do protokolu zadat údaje, které významně ovlivňují energetickou náročnost objektu. K veličinám, jež je potřebné uvést, patří plocha a materiál vnější stěny, plocha a materiál stěny suterénu, plocha střechy, plocha stropu pod nevytápěnou půdou, plocha podlahy přilehlé k zemině, plocha oken, plocha dveří a plocha střešních oken.

U domů z POROTHERMU lze i bez zateplení dosáhnout při hodnocení prostupu tepla obálkou dané budovy hodnoty B – úsporné nebo C1 – vyhovující doporučené úrovni. Důkazem mohou být typové domy z programu POROTHERM DŮM, u kterých jsou štítky standardně uváděny.

Energetický štítek lze zdarma vytvořit na www.porotherm.cz/STITEK.
25.06.2009 | PR
  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444