Ekologie zachrání i vaši peněženku. Jak ušetřit se zelenou hypotékou

Nechcete svým domovem přispívat k ničení planety? Využíváte ekologických principů při výstavbě? Pak pro vás máme příjemnou zprávu, banky vás za vaši šetrnost odmění.

Zelená hypotéka, tak zní závan západu, který konečně pomalu dostává pozornost i v našem českém rybníčku. Obzvlášť v době zvyšující se inflace, rostoucích sazeb a snižující se dostupnosti vlastního bydlení je to více než dobrá zpráva.

Momentálně zelenou hypotéku nabízí na českém trhu pouze dvě banky. Průkopníkem byla Hypoteční banka, kterou zanedlouho následovala ČSOB, pod níž Hypoteční banka spadá. Ostatní banky se nechaly slyšet, že nad touto možností přemýšlí, ale momentálně ji neplánují zákazníkům nabídnout.
 

Co musím splňovat?

Mimo všeobecně platných podmínek pro získání hypotečního úvěru jako je ověření bonity klienta apod., smí o zelenou hypotéku zažádat kdokoliv s nemovitostí, jež je opatřena štítkem v energetické třídě A nebo B. Energetickým štítkem musí být označena každá prodávaná nemovitost, proto danou informaci ve většině případů obdržíte již od makléře.

PENB (Průkaz energetické náročnosti budovy) třída A je mimořádně úsporná a B úsporná, což vám kromě levnějšího hypotečního úvěru zajistí i levnější chod domácnosti. Nezapomeňte, že ekologické vedení domácnosti se propíše i do účtu za elektřinu a vodu.
 

Jaké jsou výhody zelené hypotéky? 

Kromě ekologického benefitu, kdy přistupujete zodpovědně k budoucnosti naší planety, vám je odměnou několik výhod, které banky nabízejí. První jsou samozřejmě výhodné úrokové sazby, které mají dopad na výši RPSN. Sleva se pohybuje okolo 0,2 %, což v dlouhodobém horizontu hypotečního úvěru může znamenat výrazný pokles celkových poplatků.

Následuje 30% sleva na pojištění domácnosti a zhotovení energetického štítku. Banka za vás taktéž zařídí odhad nemovitosti, podá za vás zástavní smlouvu na katastr a uhradí správní poplatek pro katastr, který činí 2 000 Kč.
17.12.2021 | Jana Koenigová
  • Hypotecnikalkulacka.cz

    Hypotecnikalkulacka.cz je určena všem zájemcům o hypotéku, kteří hledají možnost objektivního srovnání hypoték na trhu. Nabízí unikátní volby vyhledávání a aktuální srovnání nabídek většiny hypotečních bank.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444