Ekologicky a úsporně v hospodaření s vodou

Letošní léto bylo důkazem, že změny klimatu jsou skutečností. Na jedné straně nás potrápily extrémní letní teploty a s nimi spojené sucho a požáry, na druhé straně jsme byli svědky silných přívalových dešťů, které způsobily mnoho škod, zejména ve městech a zastavěných oblastech. Dobrou zprávou je, že dopady těchto změn lze mírnit.

Praxe ukazuje, že velkých pokroků lze dosáhnout i jen lepším hospodařením s dešťovou vodou. A k tomu může přispět každý z nás. Třeba už jen tím, že se pokusíme s vodou šetřit. Zásoby vody na naší planetě se totiž tenčí, a i když Češi patří mezi šetrnější národy, spotřeba každoročně stoupá v průměru až k 89 litrům na osobu denně. Co tedy můžeme dělat?


 

1. Hospodárně nakládat s dešťovou vodou

Dnes již každý majitel nemovitosti má legislativně uloženou povinnost k ekologickému nakládání se srážkovou vodou. V minulosti byla dešťová voda zpravidla odváděna do stokové sítě, dnes už to prakticky díky novým předpisům není možné. Dešťovou vodu by měli majitelé nemovitostí v ideálním případě vracet přírodě. Nejjednodušší formou je tzv. zasakování do okolní půdy, k čemuž slouží různá vsakovací zařízení, jako jsou nádrže, příkopy a vsakovací šachty. Srážkovou vodu lze i akumulovat do nádrží a následně využít ke splachování nebo zalévání. Příkladem takových nádrží může být akumulační box Wavin Q-Bic nebo akumulační jednotka Aquacell.

Pro vlastníky či stavebníky rodinných a bytových domů je v současné době určena druhá vlna dotačního programu Ministerstva životního prostředí ČR Nová zelená úsporám, který se zaměřuje i na dotace pro hospodaření s odpadní a dešťovou vodou v domácnostech. Na program bylo vyhrazeno celkem 340 mil. Kč a žádosti jsou přijímány až do jejich vyčerpání.



Vedle legislativou dané povinnosti srážkovou vodu zachycovat a zasakovat nebo regulovaně vypouštět se čím dál větší důraz klade i na budování propustných ploch a další architektonická řešení, která dokáží podpořit vsakování či vypařování vody a její navracení přírodě.


2. Budovat zelené a třeba i modrozelené střechy

Zelené střechy mají při ochraně klimatu neoddiskutovatelnou roli, přináší totiž zeleň do silně urbanizovaných oblastí, a přispívají tím nejen k lepšímu klimatu ve městech, ale i k podpoře přirozeného koloběhu vody v přírodě. V kombinaci s novým řešením Wavin PolderRoof pak představují ideální příklad modrozelené infrastruktury, která vedle zlepšení mikroklimatu a zvýšení atraktivity dotčeného území přispívá i ke zvýšení biodiverzity lokality, snížení účinků sucha, zvýšení ochrany povrchových vod a snížení rizika lokálních záplav tím, že v době silných přívalových dešťů snižuje zátěž kanalizace. A to vše na ploché střeše, které moderní architektura hojně využívá.



Řešení PolderRoof jakožto základní stavební kámen modrozelené střechy přeměňuje ploché střechy na inteligentní a řízenou akumulaci vody. Řešení sestává z nízké střešní retenční nádrže z recyklovaného polypropylenu, která se skládá na potřebnou velikost podobně jako stavebnice z jednotlivých boxů o rozměru 1100x1100x85 nebo 160 mm a s kapacitou 102 nebo 193 litrů. Automatická regulace hladiny pak slouží k řízenému vypouštění potřebného množství akumulované vody. Pokyn jí k tomu dává řídicí jednotka, která sbírá a vyhodnocuje meteorologická data a informace ze senzorů rozmístěných na střeše a v nádrži. V případě silných dešťů zajistí regulovaný odtok zbytkové vody a připraví kapacitu na nové srážky, v době sucha zase využije akumulovanou srážkovou vodu na zavlažování vegetace, která je nad nádrží vysazena. Součástí je i webová platforma, díky níž může všechny informace sledovat uživatel a na dálku v případě potřeby měnit nastavení. Sekundárně celé řešení přispívá k ochlazování okolí a izolaci budov. Akumulační box systému PolderRoof má nízkou hmotnost, jeden box váží jen 3,7 kg, díky čemuž je vhodný pro všechny typy plochých střech, ať už ve stávajících nebo nových konstrukcích.

   
3. Neplýtvat pitnou vodou a zajistit, že nikde neuniká

Zatímco ještě v 90. letech se kvůli netěsným spojům či prasklinám na potrubí po cestě z vodárny do domácností ztratily tři a půl litru z deseti, dnes ztráta činí pouhý litr. Modernizace vodovodních sítí se v České republice dostává do popředí zájmu vedení měst a obcí. Problémy, které přináší zastaralé a často poškozené vodovodní potrubí, se tak postupně díky vyčleněným prostředkům na modernizaci infrastruktury začínají řešit. Díky pravidelnému monitoringu stávajících páteřních rozvodů a jejich sanaci s pomocí moderních materiálů s vysokou odolností a dlouhou životností umožnily za posledních 25 let snížit ztráty vody na polovinu. Česká republika tak s 15,8 procenty patří v Evropě k zemím s nejnižšími ztrátami.



V interiérech lze zbytečným ztrátám zabránit využitím kvalitního potrubí s bezpečnými a těsnými spoji. Výběr v této oblasti je opravdu velký: tvarovky mohou být z moderních plastových materiálů či z kovu, mohou se spojovat svařováním, lisováním nebo lepením, mohou být kompatibilní s jedním nebo mnoha typy trubek. Jistotu správně a bezpečně provedených spojů přinášejí například tvarovky Wavin K5 a M5, a to díky své unikátní funkci „acoustic leak alert“. Při tlakové zkoušce vzduchem vydávají akustický signál o síle +/- 80 dBA a odhalí tak nezalisovaný nebo špatně provedený spoj. Takto lze snadno závadu lokalizovat, spoj opravit a předejít tím budoucím problémům a závadám. 
07.11.2023 | PR
  • Wavin Czechia, s.r.o.

    Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku 1990.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444