Ekologické denní světlo

Světlo k životu potřebujeme. Jak lze řešit problém nedostatku denního světla v interiérech? A jak můžeme přistupovat ke světlu efektivně a zároveň ekonomicky?

Problémem nevhodně situovaných místností je nedostatek denního světla. Mezi typické místnosti, kterým se denního světla dostává pomálu, jsou středové části domů, jako je například chodba, schodiště, ale i třeba koupelna nebo kuchyně. I do takových místností však denní světlo přivést lze. Řešením je světlovod.
 
Denní světlo má na člověka a jeho tělesnou i psychickou pohodu nemalý vliv. Podílí se na zachování optimálních funkcí celého organismu a velmi často ovlivňuje zdravotní stav. Vysokou měrou ovlivňuje náš pracovní výkon, podporuje schopnost učení a soustředění se a samozřejmě má vliv na naši náladu.

Abychom dostali denní světlo i do místností bez oken

Světlovody jsou speciální zařízení, která sbírají denní světlo a přivádí jej do určené místnosti v domě, jednoduše řečeno - kamkoliv tam, kde jsme museli svítit žárovkou či zářivkou. Dnes už se známé zařízení začlenilo do mnoha projektů, jelikož jeho přínosy v podobě přímé úspory elektrické energie a přísunu denního světla jsou evidentní.
 

Pozor na klamavé reklamy

Není snadné vybrat si kvalitní výrobek ze široké nabídky na trhu. Společnost WT – Windows Tomorrow s.r.o. je jediným světovým výrobcem světlovodů, který se od začátku výroby zajímá o efektivitu přenosu a kvalitu světla. Většina dnešních firem pouze kopíruje zařízení světlovodu a výkon či správná barva světla rozhodně není primárním cílem takovýchto subjektů. Pod zástěrkou líbivé ale klamavé reklamy můžete zakoupit produkt, který naprosto nevyhovuje účelu, za kterým jej výrobce prodává a ještě stojí nehorázné peníze. Pro účely světlovodů méně vhodné odrazné kovy nebo designové kopule jsou pravým důvodem, proč je účinnost neoriginálních světlovodů tak malá. Nevhodné technologie s sebou přinášejí omezení, jako je potřeba většího průměru tubusu, kratší délka vedení a změna barvy (chromatičnosti) světla. Patenty v podobě aktivních kopulových systémům a unikátní odrazné plochy na bázi polymerů jsou důvod, proč WT – Windows Tomorrow s.r.o. dosahuje výrazně nižších světelných ztrát než jakákoliv kopie.


Abyste lépe pochopili, proč světlovody Solatube® dosahují nejvyššího výkonu na trhu, je nutné si světlovod rozdělit na jednotlivé funkční zóny.  
 

1) Zóna zachycení světla

Kopule světlovodů WT – Windows Tomorrow s.r.o.  je vybavena patentovanou technologií Raybender® 3000, díky které je možné sbírat sluneční paprsky po celý den. Lom paprsků dokáže usměrnit přímo do světlovodu, a tak výrazně snížit světelné ztráty. Díky technologii Raybender® 3000 dokáže kopule na menší ploše pohlcovat stejné nebo větší množství světla než běžná kopule o větším průměru.  
 

2) Zóna přenosu světla – odrazivá zóna 

Zóna přenosu světla určuje množství světelných ztrát převáděného denního světla.To, jaký má váš světlovod výkon, je nepochybně spjato s tím, jakou odraznou plochu výrobce používá. Malý procentuální rozdíl v odraznosti může v konečném důsledku znamenat velký pokles výkonu v řádu desítek procent. Kovy (např. napařované stříbro) dosahují maximální odraznosti 98% a mění barvu světla. WT – Windows Tomorrow s.r.o. u svých světlovodů představila polymerický materiál Spectralight® Infinity, který dosahuje povrchové odraznosti 99,7%. Výrazně snižuje světelnou ztrátu při vedení na dlouhé vzdálenosti.  
 

3) Zóna rozptylu – ideální spektrální složení barev

Pokud mluvíme o potřebě denního světla, nesmíme opojímet barvu světla - chromatičnost. Odrazný materiál Spectralight® Infinity kromě odrazných vlastností převyšuje kovy právě ve schopnosti převádět denní světlo v celé šíři spektrálního složení barev, díky čemuž nejvěrněji kopíruje jeho barvu. Světlovody Solatube jsou tak jediné, které umožní rozjasnění vašich interiérů ve správných barvách.

22.05.2017 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.

    Firma WT – Windows Tomorrow s.r.o. zastupující světlovody Solatube® v ČR nabízí tři produktové - průměrové řady, kterými lze komplexně řešit denní osvětlení jak komerčních velkoplošných tak residentních maloplošných prostor.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444