Dýcháte doma čistý vzduch?

Dnes nás nazývají jako „Indoor Generation“, tedy generace, která v průměru tráví až 90 % času ve vnitřních prostorách, což je téměř 22 hodin denně! V zimě je to ještě více.

„Přišel jsem na to, že ve vnitřních prostorách někdy trávím plných 100 % denního času. Ráno sejdu do garáže pod domem, do práce cestuji v autě, z auta přejdu pár kroků do kanceláře, večer zpět do auta a znovu do garáže. Když není pěkné počasí, nechodím ven vůbec. Proto si uvědomuji, že péče o kvalitu vnitřního vzduchu je opravdu důležitá.“ říká Ing. Miloš Žáček, majitel firmy Protronix s.r.o.

 

Špinavou vodu byste také nechtěli pít

V domě, bytě, škole, kanceláři, obchodním centru nebo třeba kině máme nespočetně zdrojů znečištění vnitřního vzduchu. Mezi hlavní škodliviny patří tzv. těkavé organické látky (anglicky Volatile Organic Compounds) zkráceně VOC. Název zní sice odborně, ovšem je to velká skupina asi 10 000 druhů různých chemických látek. Můžeme mezi ně zařadit například výpary z čisticích prostředků, z nábytku a koberců, vonné svíčky, osvěžovače vzduchu a parfémy, nebo také výpary při vaření, pečení a smažení.

Ovšem tím hlavním a největším znečišťovatelem vnitřního vzduchu jsme my lidé. Dechem, potem a podobně se uvolňují z těla právě těkavé organické látky, oxid uhličitý, čpavek, různé bakterie a viry. Kolik toho vypouštíme do ovzduší, záleží na věku, stravovacích návycích a samozřejmě i na fyzické aktivitě. Znečištěný vnitřní vzduch pak může způsobovat různé nepříjemné pocity jako je snížená schopnost koncentrace, únava, ospalost až bolesti hlavy, pálení a slzení očí nebo třeba kašel a různé projevy alergií. 

Jak řešit znečištění vnitřního vzduchu?

Správné větrání = zdravé vnitřní prostředí. Správným větráním se rozumí dostatečná výměna vzduchu vzhledem k míře znečištění (počet osob, další zdroje VOC…).
Čidla kvality vnitřního vzduchu

Čidla kvality vnitřního vzduchu měří a vyhodnocují koncentraci znečisťujících látek ve vnitřním prostředí a na základě toho lze efektivně řídit vzduchotechniku, otevírání oken, případně alespoň signalizovat, kdy máte vyvětrat. Informace o aktuální kvalitě vnitřního vzduchu můžete jednoduše z čidla získat pomocí třístupňové LED indikace (semaforu) nebo vyčtením dat do chytrého telefonu, případně online přenosem dat na internet. 

Převažující zdroj znečištění
V každém prostoru v první řadě záleží na převažujícím zdroji znečištění. Například v ložnici, kterou celou noc vydýcháváme, je jasným největším znečišťovatelem člověk. Naopak v závodní kuchyni můžou být největším znečišťovatelem výpary ze smažení a vaření.

Oxid uhličitý (CO2) není v nízkých hodnotách sám o sobě tak škodlivý. Z hlediska znečištění vnitřního prostoru lidmi však funguje coby skvělý ukazatel kvality vzduchu, protože pokud se zvyšuje hladina oxidu uhličitého v prostoru, stoupá zároveň koncentrace těkavých organických látek – prostor se vydýchává. 

Vyhrajte měření kvality vzduchu u vás doma a k tomu stolní čidlo oxidu uhličitého a teploty

Přímo k vám domů vám zapůjčíme čidlo, pomocí kterého budete jeden měsíc sledovat kvalitu vnitřního vzduchu u vás doma online. Díky tomu si bude moci zavést či upravit svůj větrací režim, případně přenastavit vaši větrací jednotku.

Klikněte na tento odkaz, přihlaste se do soutěže a zjistěte, jak kvalitní vzduch doma dýcháte. Výherce navíc získá stolní bateriový měřák oxidu uhličitého a teploty.
 
26.07.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444