Dvě sestry. Tradiční chaloupka s moderními prvky

Utéct z města, z hektického světa, od každodenních starostí. Splynout s pomalu ubíhajícím časem, vnímat krásy přírody, trávit čas s těmi nejbližšími. To nyní mohou zažívat majitelé chaloupky "Dvě sestry", která vyrostla na pomezí Jizerských hor a Krkonoš.

V Příchovicích, v oblíbené lyžařské destinaci poblíž Harrachova stojí malebná chaloupka, která vás na první pohled vrátí do dětství, vybaví vzpomínky na idylické prázdniny u babičky. Za projektem stojí Denisa Strmisková a Václav Petrů z Projectica s.r.o.

 
„Hlavním záměrem bylo najít příjemné místo, kde si člověk odpočine, zpomalí od rušných všedních dnů, užije si krásný čas s rodinou, přáteli a i krásy okolní krajiny. Podobně přívětivé prostředí chaloupky, jak to známe z dětství. Když se naskytla možnost pořízení, byla to jasná volba, zamilovali jsme se. Měli jsme i možnost nahlédnout do historie tohoto místa, který nám původní majitelka vyprávěla, do teď jsme v kontaktu a navštěvuje nás. Možná, že i její vzpomínky ovlivnily celý budoucí charakter chaloupky, do tohoto místa jsme chtěli promítnout jednak zachování původu, tradic, řemesla, lokálnosti a současně tomu vdechnout novost, svěžest, otisk dnešní doby a otisk toho, co je blízké naší rodině," představují chaloupku její majitelé Mila Matijevic a Václav Petrů.


 

„Chtěli jsme místo, kde můžeme kvalitně trávit čas s rodinou, ať už aktivně za zimního času na běžkách nebo při jarních procházkách, dlouhých snídaních nebo naopak teplých, letních večerů u ohně a na podzim sedět u zapálených kachlových kamen či si jen v tichosti užít výhledy do údolí."

majitelé chaloupky Dvě sestry

 

S citem k historii a odvahou ke změnám

V chaloupce se vkusně snoubí staré s novým, tradiční s moderním. Denise Strmiskové se podařilo vnést do stavení svěžest a nadčasovost. „Chaloupka kopíruje téměř totožně svoji historicky původní předlohu – rodinnou chalupu, ve které původní majitelé nějaký čas v horách pobývali i natrvalo. V její fasádě jsou dodrženy tradiční postupy jizerské architektury. Všechny dřevěné prvky jsou vyrobeny ručně na míru, střechu pokrývá šindelová krytina z jesenického šindele, a funkční okna s dvojsklem kopírují tradiční tvarování.

 

Výchozí předlohou byla i dispozice vnitřních místností, které kopírují její původní stav. V přízemí je to velkorysá světnice s kachlovými kamny, posezením a zázemím kuchyně s možností rozevření francouzského okna a otevření celého prostoru do zahrady. Samostatná kuchyně orientovaná na východ zase atmosférou perfektně funguje na ranní snídaně a nabízí veškeré zázemí pro pohodlné vaření. V objektu se dále nacházejí dvě samostatné koupelny s WC a sprchou. V horním patře potom dvě ložnice s možností ubytování celkem osm osob," představuje projekt jeho autorka Denisa Strmisková.


Foto: KUBICEK.STUDIO
Autoři: Ing. Václav Petrů, Denisa Kubíčková Strmisková
28.02.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444