Doplňky ke gauči

Perfektní tvar, krásné barvy, mnoho místa. Dva kusy nábytku jako ze žurnálu: Tyto designové objekty mohou sloužit jako područky, konferenční stolek, minibar a skříňka zároveň. Jsou vyrobeny z MDF-desek, tradičního materiálu, který používáme k realizaci našich nápadů.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Skříňky jsou vyrobeny z MDF-desek, zcela nasycených barvou. Ty jsou k dostání pouze v zahraničí - na našem trhu prý o ně zatím není zájem. Žlutá skříňka na lůžkoviny a červený domácí bar jsou díky MDF-Color velmi hezké. V Německu se dají kromě černého provedení koupit i desky hnědé, červené, modré, žluté a zelené. Je možné, že se barevné MDF-desky objeví časem i u nás, ale zatím si musíme vystačit s klasickou metodou, a to nátěrem skříněk barevnými mořidly nebo barvami. Po vyřešení otázky stavebního materiálu můžeme přistoupit k samotné realizaci návrhů. Jedná se o dvě skříňky ke gauči s účelově jednoduchým designem: minibar a peřiňák. Účelem obou je doplnit gauč bez opěrek pro ruce.

Skříňky v sobě skrývají všechno, co je zapotřebí k přípravě na spánek i k samotnému spánku: šláftruňk, ložní prádlo, místo pro odkládání sklenic a opěrku pro ruce. Oba kusy nábytku jsou jednoduše slepeny, takže se dá perfektního výsledku dosáhnout i s použitím minimálního počtu nářadí.

Krychlová skříňka z MDF-desky je perfektním námětem i pro začátečníky: Kromě MDF-desky, kterou si ve stavebním hypermarketu necháte nařezat do přesných rozměrů, potřebujete jednu lištu z borového dřeva (1x2 cm, délka 240 cm), pianový závěs (délka 78,2 cm), šrouby a trochu černé barvy. Lišty, které vytvoří černou spáru pod víkem skříňky, se na koncích zkosí a nalepí na horní hrany korpusu ve vzdálenosti 9 mm od vnějšího okraje. Nohy jsou vytvořeny z kousků MDF-desky o rozměrech 5x5 cm, které jsou připevněny k černým čtvercům z MDF-desky o rozměrech 4x4 cm.

Výroba minibaru se zásuvkou na skleničky a policí na láhve opatřené posuvnou skleněnou deskou je o něco obtížnější, než výroba skříňky na ložní prádlo, proto uvádíme podrobný stavební návod.

 
1 Co potřebujete kromě MDF-desky: skleněnou desku, hliníkovou lištu, hliníkovou trubku o průměru 10 mm, dřevěné lišty o rozměrech 1x1 cm, černou filcovou samolepicí fólii a samolepicí zrcadlovou fólii. Obě fólie jsou nám dobře známé značky d-c-fix.
2 Při lepení velkých desek je vhodné použít dřevěné přídavné špalíky, které pomohou rovnoměrně rozložit tlak svěrek.
3 Aby se pod dno zásuvky dal přimontovat vodicí mechanismus, musíte ke spodní straně dna zásuvky přilepit dva 4 cm široké proužky MDF-desky. Třetí proužek s předvrtanými otvory se vlepí kolmo mezi ně a k němu se potom připevní přední stěna zásuvky.
4 Pro vzpěry z hliníkové trubky se do před ní i zadní stěny zásuvky vyvrtají dva slepé otvory o průměru 10 mm.
5 Vodicí kolejnici pro zásuvku stačí při upevňování pouze položit na dno skříňky. Vzdálenost od dna je pak automaticky správná. Dřevěné lišty natřené načerno, jež vytvoří zapuštěnou spáru, přitlučte kolem dokola přední hrany skříňky tak, aby byly v rovině s jejími vnitřními stěnami.
6 Na dřevovláknité desky (tloušťka 3 mm) přilepte zrcadlovou fólii příslušných rozměrů. Na zadní strany dřevovláknitých desek nalepte oboustrannou lepicí pásku a desky pak přilepte k vnitřním stěnám korpusu.
7 MDF-desky vyžadují kvalitní povrchovou úpravu.
8 Při upevňování nožiček použijte úhelník. Bude tak zaručeno, že budou přišroubovány paralelně s přední hranou skříňky.
9 Nyní můžete zásuvku zasunout dovnitř.
10 Aby se skleněná deska dala hladce posouvat, přilepte na vodorovné nosné lišty filcové proužky o šířce l cm.
11 Vodorovné nosné lišty přitlučte pomocí hřebíčků, hliníkovou lištu přilepte ke skleněné desce pomocí oboustranné lepicí pásky a nakonec skleněnou desku zasuňte na místo. Skleněná deska musí být z bezpečnostního skla silného nejméně 5 mm a musí mít zkosené nebo lépe obroušené hrany. Deska může být i z kvalitního plastu.

O tom, jak postupovat při nátěru MDF-desek a o různých vhodných typech nátěrů, se dočtete v příštím pokračování našeho listování nabídkou časopisu Udělej si sám, z něhož jsme převzali i tento lákavý tip.

28.01.2004 | tz
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444