Domácí rekuperace? Ušetří za teplo a pomůže od hluku zvenčí

Foto: Daikin

Foto: Daikin

Řízené větrání s rekuperací tepla je způsob, jak v bytech a rodinných domech snížit provozní výdaje. Odpadá nutnost řešit, jak často a jak dlouho větrat, abychom měli doma příjemný vzduch.

Celoroční úspory

V dnešní době, kdy se ceny energií pohybují na maximech, může řízené větrání příznivě ovlivnit úspory za spotřebované energie. Jde o způsob zpětného získávání tepla, který se dosud uplatnil hlavně ve velkých kancelářských objektech a přináší řadu výhod. Malé rezidenční jednotky DUCO od firmy Daikin určené pro byty a rodinné domy v zimě ohřívají přiváděný vzduch do místnosti zbytkovým teplem ze vzduchu odsávaného ven. Šetří tak energii za vytápění. V létě naopak nepřivádí do místností tak velké teplo, jako při otevřených oknech. Tím zase sníží spotřebu elektřiny k případnému ochlazování interiéru klimatizací. Úspory jsou tak citelné během celého roku.

Jednotky DUCO se řadí k energeticky nejúčinnějším technologiím pro větrání s velmi nízkou spotřebou energie (příkon ventilátorů jen 120 W) a vysokou účinností (89 %).

Foto: Daikin. V rekuperační jednotce je na přívodu i odvodu vzduchu ventilátor. Ve výměníku teplejší vzduch předá teplo tomu chladnějšímu.


Zdravý vzduch a klid

Znatelná je i lepší kvalita vzduchu v domácnosti. Větrací jednotky DUCO zajišťují trvalý přívod čerstvého vzduchu zvenku, který je filtry zbavován prachu, pylu a dalších alergenů. Zařízení nabízí dvě možnosti filtrace a jsou navíc vybaveny čidlem pro kontrolu koncentrace CO2 a/nebo vlhkosti v interiéru.

„Další velkou výhodou je omezení hluku zvenčí. Často je řízené větrání s rekuperací tepla jediným vhodným řešením pro byty s okny do rušných ulic v centrech měst,“ upozorňuje Monika Varkondová, specialistka na rekuperační jednotky Daikin a dodává: „Velký rozdíl je patrný, když se vrátíte po dovolené domů. V domě či bytě bez řízeného větrání je vzduch těžký, někdy až zatuchlý, člověka to nutí hned větrat. V domě s tímto zařízením (i když běželo jen na minimální otáčky kvůli úspoře energie) tomu tak není.“


Foto: Daikin. V interiéru je třeba počítat se snížením stropů o cca 20 cm, vše je skryté v podhledech.


Tichá, malá a všestranná

Samotná hlučnost rekuperační jednotky DUCO patří k nejtišším na trhu. Díky malým rozměrům (od 740 x 957 x 585 mm) a nízké hmotnosti (47 kg) mohou být instalovány i do domů a bytů. Například dvoupatrové domy, řadovky nebo mezonetové byty ocení patentované integrované dvouzónové řízení. V místnostech, kde to není potřeba, tak systém běží pouze na nejnižší intenzitu větrání.

I údržba zařízení je jednoduchá, stačí jednou za tři měsíce nebo dle zanesení vyměnit filtry.

U novostavby je lepší myslet na rekuperaci už ve fázi projektu. Vhodná je však i pro rekonstrukce. Na pořízení jednotky je možné aktuálně žádat o státní dotace. Pořizovací cena rekuperační jednotky DUCO se pohybuje od 60 000 Kč bez DPH.

Foto: Daikin. Umístění samotné rekuperační jednotky je možné v technické místnosti, ve skříni na chodbě apod.
27.03.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444