Do rekonstrukce bydlení nedávejte všechny úspory. Jaké možnosti financování máte?

Financovat rekonstrukci bydlení není, při dnešních cenách, nic jednoduchého. Jen málokdo dokáže ušetřit potřebnou sumu, která se často vyšplhá hodně vysoko. Rozumné není ani obětovat veškeré úspory, a nakonec ani to stačit nemusí. Poradíme vám, jak zvolit tu správnou variantu financování.

Vytvořte plán rekonstrukce

Základem každé rekonstrukce je dobrý plán. Začněte tím, co chcete dělat. Bude to kompletní rekonstrukce nebo jen částečná? Kolik času přibližně zabere? Chcete pracovat svépomocí nebo s pomocí firmy? Jinak se rekonstruuje panelákový byt a jinak rodinný dům. Napište si současně návrh se všemi důležitými detaily. 

Stanovte si rozpočet a počítejte s rezervou

Finance jsou alfou a omegou celého procesu rekonstrukce. Bez nich se do toho budete pouštět jen těžko. Proto si na ni vyhraďte dostatek peněz, včetně rezervy, abyste nemuseli slevovat z kvality materiálu nebo provedení. Pokud dostatek peněz nemáte, raději ještě nějaký čas počkejte nebo zvažte půjčku na rekonstrukci, která je taktéž jednou z variant.

Abyste věděli, zda je pro vás rekonstrukce reálná, udělejte průzkum cen materiálu, práce, vybavení (nábytek a spotřebiče), doplňky a nezapomínejte ani na takové detaily, jako je odvoz odpadu a jeho likvidace. Počítejte také s různými pracemi navíc, které se takřka vždy objeví a nečekali jste je. Například odstraníte starou podlahu a zjistíte, že podklad je nutné vyrovnat. Nebo možná se rozhodnete pro realizaci nové koupelny, i když jste původně chtěli jen vyměnit vanu. Proto je důležitá zmíněná rezerva alespoň 20 %.

 

Jak budete rekonstrukci financovat?

Ideální způsob financování se odvíjí od toho, jak velkou rekonstrukci plánujete. Menší změny zvládnete pravděpodobně z vlastních úspor. Na ty větší je tady půjčka.

Spotřebitelský úvěr

Klasický spotřebitelský úvěr na rekonstrukci je vhodný k menším přestavbám. U tohoto typu úvěru nedosáhnete na milionové částky, ale vyšší stovky tisíc si vypůjčit můžete (stačí-li na ně vaše úvěruschopnost). Hlavní jeho výhodou je to, že můžete použít peníze na cokoliv. Není nutné nic prokazovat. Na druhou stranu znamená bezúčelovost i vyšší úroky a poplatky za různé doplňkové služby.

Spotřební půjčku na rekonstrukci vám nabídnou banky i nebankovní společnosti. Druhé zmíněné mají obvykle o něco menší nároky na žadatele, jsou flexibilnější a dokáží se lépe přizpůsobit různým potřebám klientů. Vyřízení takové půjčky je rychlejší a jednodušší. Často jde i online.

Při výběru správné půjčky na rekonstrukci se řiďte svými možnostmi, délkou fixace, úrokovou sazbou a RPSN, dobou splácení i podmínkami, které si poskytovatel stanoví. A myslete na to, že coby ochrana poskytovatele před rizikem slouží i poměrně vysoké sankce v případě pozdního splacení, nebo když přestanete splácet úplně. 

Úvěr ze stavebního spoření

Úvěr ze stavebního spoření se řadí k oblíbeným produktům v případě rekonstrukce bydlení. Jde o účelový úvěr stejně jako hypotéka. Abyste mohli řádně čerpat tento úvěr, musíte splnit pravidla stavební spořitelny. Ta má každá spořitelna nastavená trochu jinak, ale zpravidla je nutné naspořit alespoň 50 % z cílové částky a alespoň 2 až 4 roky spořit.

Kdo podmínky nesplňuje, má možnost využít překlenovací úvěr. Ten trvá do chvíle, než splníte podmínky pro řádný úvěr ze stavebního spoření. Ne pro každého je výhodný, protože musíte stále platit dohodnutou částku na stavební spoření a k tomu ještě splátku úroků. Ty, na rozdíl od řádného úvěru ze stavebního spoření, nejsou fixované a mohou se během splácení měnit.

 

Hypoteční úvěr

Hypotéka neslouží pouze k pořízení nové nemovitosti, ale je možné s ní financovat i rekonstrukci. Vzhledem k tomu, že je to úvěr stavěný hlavně na větší částky, není úplně vhodný při menší rekonstrukci a ani se úplně nevyplatí, protože vždy musíte mít něco naspořeno.

Největší výhodou jsou nižší úrokové sazby, můžete si nastavit nižší splátky, různě dlouhou fixaci úroků, a navíc zaplacené úroky odečíst od základu daně. Nevýhodou je poměrně velké papírování, nutnost ručit nemovitostí a zdlouhavější vyřizování. Jde o účelovou půjčku. 

Pamatujte:

Rozhodnutí o tom, jaká možnost úhrady rekonstrukce bydlení je pro vás ta pravá, záleží jen na vás. Není nutné se případné půjčky bát, pokud ji vyberete s rozumem a jen takovou částku, kterou zvládnete zaplatit. 
12.04.2023 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444