Do předokenních truhlíků patří i begonie

Velmi vhodné k letní výzdobě oken, teras nebo záhonů jsou například begonie. Je to mohutná čeleď rostlin, která zahrnuje více než tisíc druhů a nespočetně mnoho odrůd. Všem se nejlépe daří na osluněném místě, které je chráněno před větrem.

Z dužnatých hlíz se pěstuje Begonie hlíznatá (Begonia tuberhybrida). V zimě proto vyžaduje úplný vegetační klid bez vláhy. Hlízy je však třeba pečlivě chránit před chladem. Na jaře je sázíme do směsi rašeliny s pískem v poměru 2:1 a předpěstujeme je v teplé místnosti za oknem. Tyto bohatě kvetoucí begonie se výborně uplatní jak v květináčích, tak v truhlících nebo přímo na záhonech. Ven je sázíme koncem května.

Přes léto rostlina vyžaduje dosti vláhy, později i přihnojování. Nesvědčí jí sluneční úpal, studené deště a silný vítr. Koncem léta zálivku omezujeme a po prvním mrazíku hlízy i s natí vyjmeme z půdy a uložíme v suchu, nejlépe v suché rašelině.

Rostlina má mnoho forem, z nichž nejdůležitější je plnokvětá, drobnokvětá a převislá. Množí se semeny. Květy jsou v barevné škále od bílé přes růžovou, lososovou, žlutou, světle i tmavě červenou.

K výzdobě oken a pro záhonové výsadby na plném výsluní se hodí jednoletá křehká Begonia semperflorens, lidově také zvaná vosková, voskovka nebo i ledovka či vodovka. Pěstuje se v bílé, růžové a červené barvě, bohatě kvete po celé léto a lze ji množit jak semeny, tak dělením trsů nebo řízky. Kvést začíná v polovině května a kvete až do prvních mrazíků. Odštipujeme zvadlé květy a každých čtrnáct dní přihnojujeme tekutým hnojivem. Voskovka nemá žádné zvláštní nároky na prostředí a snáší dobře slunce.

V truhlících vysazené voskovky, které dosáhnou asi dvaceticentimetrové výšky, snadno zanikají vedle jiných balkonových květin. Proto je vhodné do jejich sousedství zasadit například květiny nízké, převislé nebo rostliny s barevnými listy. Nesmíme však zapomenout na to, že po dosažení patřičné výšky se voskovka začne zvětšovat do šířky.
Jak v bytových podmínkách, tak v květináčích nebo truhlících umístěných venku se dobře daří také Begonii Elatior. Je to víceletá rostlina, která se však často pěstuje jako jednoletá. V optimálních podmínkách kvete téměř po celý rok v mnoha barevných odstínech květy jednoduchými nebo plnými. Begonia-Elatior vyžaduje mnoho světla, ale nikoli přímé slunce. V zimě by teplota neměla být vyšší než 18 stupňů Celsia. Rostliny dosahují výšky 30–40 cm, avšak existuje také trpasličí forma, která je poloviční. Po odkvětu je zapotřebí begonii sestřihnout, aby rostla keřovitě. Množí se především vrcholovými řízky.
bydlinek Bydlínek radí


Begonie za okny jsou sice pěkné, ale všechny zmíněné druhy begonií, a nejen je, napadá snadno houbovité onemocnění známé jako padlí, připomíná Bydlínek. Čtenář-pěstitel by měl proto vědět, jak se projevuje a co proti němu může dělat. Padlí se projevuje jako bílý, skoro moučný povlak na listech. Když je objevíme včas, stačí napadené listy odstranit. Následný fungicidní postřik naši snahu jen podpoří. Efektivní jsou sirnaté prostředky. Při silném napadení musíme však květinu zlikvidovat, jinak se rozšíří i na další rostliny. Kromě begonií má padlí rádo bramboříky, saintpaulie, hortenzie, hrnkové chryzantémy a pryšce. Vhodnou prevencí proti padlí jsou ideální podmínky růstu s dobrou vzdušnou vlhkostí a občasné sprchování rostlin vlažnou vodou.

24.07.2009 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444