Diébédo Francis Kéré - architektura jako sociální projekt

Francis Kéré, Základní škola Gando, Burkina Faso

Francis Kéré, Základní škola Gando, Burkina Faso

Šetrnost k přírodě a jejím zdrojům, udržitelnost, úspornost, ale také celé spektrum sociálních aspektů jsou vlastnosti, které se stále výrazněji uplatňují i v současné architektuře. Dávají vzniknout výjimečným, originálním a inovativním projektům, jejichž tvůrci patří ve svém oboru ke špičce. Důkazem jsou i díla nositelů nejprestižnějšího ocenění v oblasti architektury The Pritzker Architecture Prize.

Pritzkerova cena za architekturu je udělována každoročně od roku 1979. Letos poprvé ji získal Afričan, Diébédo Francis Kéré, sedmapadesátiletý rodák z vesničky Gando v Burkině Faso. Gando je dnes známá nejen jako místo narození a dětství úspěšného architekta, proslavila se také díky jeho první stavbě - základní škole, která zde stojí od roku 2001 a byla už oceněna v mezinárodní soutěži Aga Khan Award, zaměřené především na architekturu rozvojových zemí, mezi nimiž Burkina Faso patří k těm nejchudším. Nejde o nijak malý stát, žije tu přes 20 milionů obyvatel, kvůli nedostatku prostředků zde však ještě před dvaceti lety získávalo  základní vzdělání jen kolem 60 procent dětí. Situace se ale s přispěním mezinárodních organizací mění, dnes k němu má přístup 88 procent dětí.
 
 
Získat základní vzdělání pro Diébéda Francise znamenalo v pouhých sedmi letech opustit rodinu a odejít do města. Škola, kterou později vytvořil pro svoji vesnici, je pravým opakem tmavého a nevětraného prostoru z betonových kvádrů, kde se po několik let tísnil se stovkou svých spolužáků. Svou cestu k rozhodnutí postavit ve své vesnici školní budovu, která ochrání před venkovním vedrem, ale zároveň bude vzdušná a umožní vstoupit dovnitř potřebnému světlu, začal později tisíce kilometrů od domova. Získal stipendium v Berlíně, kde se nejprve učil tesařskému řemeslu, nakonec zde ale absolvoval Technickou univerzitu a stal se architektem.

Kérého architektonické studio dnes sídlí v Berlíně a jeho stavby najdeme v mnoha zemích, například v USA, ve Velké Británii, v Dánsku nebo ve Švýcarsku, těžiště jeho práce a její filozofie ale leží v jeho původní vlasti a v dalších afrických státech. V mariginalizovaných zemích zatížených mnoha omezeními a strastmi, v nichž prakticky neexistuje infrastruktura ani architektura, se právě jejím prostřednictvím snaží posílit a transformovat místní komunity. Staví budovy škol a dalších vzdělávacích institucí, zdravotnická zařízení i obytné stavby, formuje veřejná prostranství. Často je to v oblastech s nestabilními prostředky, ale s živým a pevným společenstvím lidí, které samotný proces stavby ještě posiluje.
 
 
Ke Kérého zásadám patří snaha o využívání místních přírodních zdrojů. V hledání funkčních principů se často inspiruje přírodou; jako příklad uvádí třeba důmyslnou architekturu termitišť, která umí regulovat vnitřní teplotu a vlhkost. Jeho stavby usilují o funkčnost, jednoduchost a krásu zároveň. Jeho hlavní přínos ale spočívá v něčem, co porota Pritzker Architecture Prize formulovala takto:

"Francis Kéré nalezl úžasné, inspirující a novátorské cesty k odpovědím na otázky posledních desetiletí. Jeho kulturní citlivost nejenže přináší sociální i environmentální spravedlnost, ale prostupuje celý proces stavění ... Kéré je si vědom, že architektura  není o objektu, ale o záměru, neni o produktu, ale o procesu."
Fotografie: The Pritzker Architecture Prize - Erik-Jan Ouwerkerk, Kéré Architecture  a Francis Kéré
17.05.2022 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444