Detektory - efektivní ochrana domácnosti před nebezpečím

Vaříte oběd pro celou rodinu a nestíháte sledovat plotnu. Jeden z hořáků plynu najednou zhasl. Začíná unikat zemní plyn. Malá nepozornost, která vás může ohrozit na životě.

Zemní plyn je bezbarvý, hořlavý plyn, který pokud uniká do ovzduší, vytvoří se vzduchem nebezpečně výbušnou směs. Při vysoké koncentraci v uzavřené místnosti může vytěsnit vzduch, takže hrozí udušení. Protože sám o sobě nezapáchá, přidává se do zemního plynu odorant, který je typický intenzivním zápachem. Díky tomu mohou lidé rozpoznat unikající plyn čichem. Spoléhat jen na smysly, ale může být riskantní. Větší bezpečí a klid v duši zajistí detektor, který účinně odhalí vyšší koncentraci plynu a upozorní na ni uživatele spuštěním alarmu. Na tomto principu funguje detektor Retlux RDT 401, který je vybavený vestavěnou sirénou. Čidlo detektoru registruje únik nejen zemního plynu, ale i svítiplynu a zkapalněného propanu-butanu (LPG). V případě, že dojde k úniku plynu, spustí zařízení alarm.
 

Kam detektor správně umístit?

Detektor plynu umístěte do místnosti s plynovým spotřebičem. „Obecně mají být snímače umístěny nad úrovní větracích otvorů a v těsné blízkosti stropu pro detekci plynů lehčích než vzduch a pod úrovní větracích otvorů a v těsné blízkosti podlahy pro detekci plynů těžších než vzduch,“ vysvětluje Jiří Gerš, produktový manažer značky Retlux.
 

Kam detektor rozhodně nepatří?

Při instalaci detektoru plynu se vyhněte vlhkým a mokrým místům. Neumisťujte jej do uzavřeného prostoru, či vedle oken a dveří. Detektory musí být udržovány v čistotě, proto se vyvarujte špíny a prachu. Detektor ničím nepřikrývejte.
 
Pokud zjistíte únik plynu, hledejte příčinu. Zaměřte se na sporák, karmu, kotel. Pokud je nebezpečí zažehnáno, pořádně si v domácnosti vyvětrejte. Otevřete okna a dbejte na to, abyste v místnostech nekouřili a nerozdělávali otevřený oheň. Zkontrolujte ve svém kalendáři, zda plynaři prováděli v poslední době revizi plynových zařízení v domácnosti.
 
 

 

Ohrozit může i tichý zabiják

Při nedokonalém spalování různých paliv včetně zemního plynu vzniká oxid uhelnatý. Nedostatek kyslíku a vysoká koncentrace oxidu uhelnatého představuje pro člověka nebezpečí smrtelné otravy. Na rozdíl od odoizovaného zemního plynu, přítomnost oxidu uhelnatého nepoznáme čichem. Také zvýšenou hladinu oxidu uhelnatého v domácnosti ale můžete pomocí Retlux detektoru. Čidlo únik nebezpečného plynu přezdívaného jako tichý zabiják účinně rozpozná. Naměřené hodnoty zobrazuje detektor pro rozpoznání úniku oxidu uhelnatého s vysokou citlivostí Retlux RDT 301 na LCD displeji. Přístroj využívá dvou diod, které signalizují alarm a nabíjení. Blikající LED signálky tak včas upozorní na možné ohrožení plynem. Odborníci doporučují nainstalovat detektor oxidu uhelnatého do ložnice nebo místnosti poblíž ní.
 

 

Jaké jsou příznaky otravy oxidem uhelnatým?

Příznaky nelze rozpoznat hned na začátku. Projevují se postupně. Začínají bolestí hlavy, únavou až malátností. Po několika hodinách se objeví nevolnost, dezorientace a ztráta vědomí.

Rizikům výbuchu, otravy nebo i požáru se můžeme vyhnout, pokud dbáme na zajištění pravidelného servisu plynových a jiných topných zařízení v domácnosti. V neposlední řadě předcházejte nežádoucím únikům plynů preventivním opatřením, tedy pořízením spolehlivého detektoru.
16.04.2019 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444