Designér nadšení pro materiál

Výraznou expozici projektu Designstory umístěné již tradičně v pavilonu A1 brněnského výstaviště tvořila realizace francouzského designéra Thibaulta Desombre, který byl letošním zahraničním hostem veletrhu MOBITEX. Kolekce židlí a svítidel představila ukázky jeho práce pro firmu Ligne Roset. S dalšími asi třemi desítkami svých návrhů z různých oblastí designu seznámil Thibault Desombre studenty, novináře a další zájemce na včerejší tiskové besedě.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Rodák z Lille, který se usadil v jihofrancouzském městě Montpellier, kde má vlastní studio, dnes pracuje pro významné výrobce, kromě Ligne Roset jsou to např. firmy Cinna nebo Meuble Grange. Jak svěřil brněnskému publiku, vyrábět nábytek se rozhodl jako nudící se žák lycea a své studium tohoto oboru začal vandrováním od města k městu, Tak se vyučil truhlářskému řemeslu. Ke studiu designu ho pak přivedla možnost tvůrčí práce v jednom pařížském ateliéru. Absolvoval mj. prestižní pařížskou školu ENSAD, kde pak nějaký čas i učil.

Thibault Desombre patří k tvůrcům, kteří rádi přijímají různorodé úkoly, mezi jeho pracemi proto najdeme pianino, kancelářský nábytek, koupelnový nábytek, pouliční lampy, předměty ke stolování aj., je však především pokládán za mistra designu židlí, z nichž mnohé se na trhu staly úspěšným evergreenem.

 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Ve své práci, jak sám uvedl, zdůrazňuje cit pro materiál, snahu najít pro každý materiál co nejlepší řešení, co nejlepší uplatnění, zhodnotit jeho vlastnosti, což souvisí také se smyslem pro detail, který je pro jeho návrhy typický a v němž se uplatňuje jeho neotřelý pohled i neúnavná radostná tvořivost.

V pavilonu A 1 si návštěvníci mohou prohlédnout jeho práce pro Ligne Roset. Je zde vystavena židle Finn, variace úspěšného svítidlo Mama i židle Tess, na níž designér využil technologie výpletu. Při tvorbě sedáku se nechal inspirovat představou textilie vznášející se ve vzduchu. "Jednoduché na pohled, složité pro výrobu," poznamenal Thibault Desombre. V expozici byl k vidění i salátový příbor, jehož návrh prošel dlouhým procesem pečlivého ergonomického i estetického zkoumání, který designér na tiskové besedě podrobně přiblížil. Bílá verze židle Cordau, která používá sedlářskou kůži měla v Brně svoji výstavní premiéru, zdejším návštěvníkům se představila dříve než ji uvidí publikum letošního ročníku veletrhu v Miláně.

 

Přátelský a sdílný designér přijel do ČR tentokrát už potřetí, a jak uvedl v Praze, ve Zlíně i v Brně měl příležitost vidět architekturu, která ho nadchla. Další pochvalná slova pak adresoval i českým studentským tvůrcům, kteří představují své práce v rámci Designstory a kteří zde tvořili také převážnou většinu jeho zaujatého publika.



Foto: redakce BYDLENÍ.CZ

28.03.2008 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444