Designblok začíná. Design se osvobozuje

Ode dneška až do 27. října se Praha stává dějištěm největší přehlídky současného designu a módy ve střední Evropě. V šesti dnech prestižní výstavy Designblok svou tvorbu představí významní čeští i světoví designéři, začínající talentovaní umělci i módní návrháři.

 
Hlavní organizátoři: Jiří Macek a Jana Zielinski  

Svoboda jako hlavní téma 17. ročníku Designbloku

„Pro nás je design prostředek k vyjadřování k současnému světu. Chtěli jsme, aby to byla nejenom svoboda kreativní, ale i svoboda o zodpovědnosti k ekologii, k trvalé udržitelnosti a vůbec o důvodu, proč mají vznikat nové předměty. Já věřím, že Designblok a jeho téma svoboda vlastně pomohou, aby ten současný svět byl lepší. Navíc v současné politické i celosvětové ekologické situaci je to téma více než aktuální,” uvedla Jana Zielinski, ředitelka Designbloku.
Designblok své hlavní expozice představí na jednom místě a svým návštěvníkům tak ulehčí orientaci. Poprvé přehlídka probíhá v historické budově Průmyslového paláce na Výstavišti Praha Holešovice. Ve středu paláce se nachází hlavní výstava Svoboda! tvořená v duchu ústředního motivu, experimentální instalace vitra.hub od studentů ateliéru Michala Froňka a Jana Němečka z UMPRUM, také jistě neminete unikátní expozici rakouského designu, která představuje více než 70 nejvýznamnějších konvenčních i průmyslových produktů rakouských firem. Expozice návštěvníky upoutá svým originálním 3D ztvárněním, které je inspirováno explozí.
 

Do pravého křídla krásných secesních prostor je umístěno Superstudio, které se stává prostorem pro prestižní domácí i světové značky a společnosti z oblasti nábytku, osvětlení, elektroinstalace nebo bytových doplňků, jako jsou například Kavalierglass, Jelínek, Obzor, Ikea, USSPA a mnoho dalších.

Společnost Jelínek představuje vylepšenou kolekci AMANTA v čalouněné verzi společně s novým typem toaletního stolku. Na designu opět spolupracovali s designérem Jaroslavem Juřicou, který stojí za úspěšnou kolekcí LaVista.

Firma Obzor zase návštěvníkům přiblíží moderní elektroinstalaci v duchu současného trendu - inteligentního bydlení. Pomocí elegantních vypínačů je možné zkomponovat jakoukoliv skladbu jako na pianu.

 

Openstudio pro talenty

Openstudio, umístěné v protějším křídle, pak hostí začínající designérské talenty a studenty designérských škol. Nedílnou součástí Designbloku je soutěž vybraných absolventských prací z Evropy Designblok Diploma Selection. Vedle skla, porcelánu, autorských instalací, grafik a bytových doplňků Openstudio věnuje prostor samozřejmě také módě a šperkům. K významným vystavovatelům patří Jan Plecháč & Henry Wielgus, Dechem, Janja Prokič nebo Aleksandra Korbanská a mnoho dalších. 

bydlinek

Prohlédněte si kompletní fotogalerii

 

Design nezná hranic

Designblok se nesoustředil pouze do prostor Průmyslového paláce. Svobodný design pronikl i do Lapidária Národního muzea, divadla Spirála, ale také do samotného centra Prahy. Na Václavském náměstí vyrostl Pavilon, vybrané obchody si připravili speciální prezentace, v budově UMPRUM je pro veřejnost připraven blok přednášek. Že design nezná hranic, dokazují i další města do Designbloku zapojená. Designové počiny můžete obdivovat v Plzni nebo Brně. Například ve vile Tugendhat se vedle stálé expozice představuje také nábytek značky Vitra.


Foto: archiv redakce, http://www.obzor.cz/
22.10.2015 | Jana Vaňková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444