Dekorativní vavřín, nebo bobkový list? Záleží na úhlu pohledu

Fotografie: BYDENÍ.CZ

Fotografie: BYDENÍ.CZ

K původu celé řady květin se vztahují mnohé krásné pověsti. Je to jen další doklad skutečnosti, jak lidé odedávna pozorovali a vnímali přírodu, jak s ní byli až bytostně srostlí. Je jisté, že u všech kulturních národů měly květiny a zahrady velký význam.

Kultura květin byla v myšlení člověka hluboko zakotvena; pro estetické účely používali květiny Chetité, Asyřané i Babyloňané, na evropském kontinentě se staří Řekové a Římané květinami a zelení obklopovali a vážili si jich. Tak se také nejedna rostlina stala symbolem „něčeho“.

Laurus nobilis, česky vavřín ušlechtilý, je stále symbolem slávy a úspěchu i přesto, že jsme jej téměř zneuctili označením „bobkový list“, za něž vděčí svému plodu připomínajícímu bobek. Původ vavřínu je však přímo skvostný. Souvisí s krásnou nymfou Dafne, do které se beznadějně zamiloval bůh Apollon. Dafne jeho lásku neopětovala, nechtěla jej, a když viděla, že snaha uniknout Apollonovi je marná, požádala Dia, aby jí změnil podobu. I stalo se. Tělo jí pokryla kůra, ruce se jí změnily ve větve a vlasy v listí. Stal se z ní vavřínový strom, jehož zelenými listy si poté Apollon zdobil hlavu.

Zvyk zdobit vítěze vavřínem se přenesl až do středověku, kdy jím byli korunováni básníci i adepti vědy – bakaláři. Vavřín měl údajně i věšteckou moc. Staří Římané například věřili, že do domu, u nějž vavřín roste, neudeří blesk. Měli tedy o důvod víc pro zakládání celých vavřínových hájů. Přestože se jedná o pověru, kdo chce, může si tuto pěknou dřevinu, pořídit k domu i dnes.

Také v jedenadvacátém století je vavřín vyhledávanou rostlinou, a to jako koření i léčivka. Věky mu neubraly na kráse, proto má též význam jako velká dekorativní rostlina, kterou můžeme od jara do podzimu umístit do zahrady, na balkon či terasu a od podzimu do jara může zdobit chladnou chodbu nebo zimní zahradu. Požaduje dostatek slunce, v zimě alespoň dostatek světla a teplotu mezi 10 a 15 °C. Vavřín má také rád dostatek vody, jeho kořenový bal nesmí zcela vyschnout. Po celé vegetační období rostlinu jednou týdně přihnojujeme, občas osprchujeme, nebo dokonce postavíme na déšť, v zimě však zaléváme úsporně a rozhodně nehnojíme.

Pomalu rostoucímu vavřínu, který jako velkou hrnkovou rostlinu necháme dorůst do výšky maximálně dvou až tří metrů, můžeme pravidelným sestřihem upravovat tvar. Bíložluté květenství se objevuje na jaře, kdy je také možné úspěšně rostlinu množit pomocí řízků, které zakořeňují ve vlhkém písku.


Listy, známé coby bobkový list, obsahují éterický olej a mají aromatickou vůni. Sušením neztrácejí na kvalitě, ale lépe přece jen chutnají čerstvě uříznuté. Používáme je nejen v kuchyni pro přípravu pokrmů, uplatňují se i k lékařským a kosmetickým účelům.

01.04.2022 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444