O blahodárném vlivu zeleninových a ovocných šťáv zřejmě nikdo nepochybuje. Jsou lehce stravitelné, tělu dodají množství vitaminů, prospěšných látek a navíc skvěle chutnají. Jistě jste zkusili porovnat kupovaný pomerančový džus s čerstvě vymačkanou šťávou. Domácí zeleninové a ovocné šťávy neobsahují žádné přísady, cukry navíc, konzervanty a neprošly pasterizací. Nejen že lépe chutnají, ale můžete si být jistí, že opravdu pijete to, co pít chcete.
Máte chuť?
Jako vhodná doba k pití ovocných štáv se vzhledem k obsaženému cukru doporučuje ráno a dopoledne. Sacharidy dodají tělu potřebnou energii, kterou byste v případě pozdějšího konzumování nemuseli spálit. Zeleninové šťávy je dobré ředit vodou a můžeme je popíjet během celého dne.
Pamatujte na to, že čerstvé ovocné a zeleninové šťávy bychom měli vypít co nejdříve. Brzy totiž podléhají oxidaci, a tak se postupně znehodnocují.
Pamatujte na to, že čerstvé ovocné a zeleninové šťávy bychom měli vypít co nejdříve. Brzy totiž podléhají oxidaci, a tak se postupně znehodnocují.
Vymačkat, odšťavnit
Pokud milujete citrusové šťávy, vystačíte si s obyčejným citrusovačem. Každé ráno tak můžete popíjet čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů nebo grepů, u které si můžete být jisti, že je opravdu stoprocentní.
Pokud byste však dostali chuť experimentovat a vyzkoušet například šťávy z tvrdší zeleniny, budete se muset porozhlédnout po odšťavňovači. Milujete jahody? Chcete experimentovat s tvrdou nebo listovou zeleninou? Předem si rozmyslete, jaké šťávy budete nejčastěji vyrábět, a podle toho k výběru odšťavňovače přistupujte. Soustřeďte se také na velikost plnicího otvoru, který by měl být dostatečně široký, abyste mohli pohodlně zpracovávat i větší kusy.
Inspirujte se a začněte
Čerstvý fresh pro krásu
- 2 řepy
- 3 jablka
Řepu využívali již staří Římané jako lék účinný v boji s rakovinou. Především je zdrojem křemíku - „minerálu krásy" -který je velmi důležitý pro zpevnění tkání a kostí. Napne pleť, pokožku a přispívá ke zdravému vzhledu vlasů a nehtů. Řepa čistí krev, je prospěšná pro játra, ledviny a žlučník.
Čerstvý fresh pro zdraví
Čerstvý fresh pro zdraví
- 5 ks mrkve
- 3 pomeranče
- 50 g zázvoru
Fresh, nebo smoothie?
Fresh je čerstvě vymačkaná štáva, kterou získáme z odšťavňovačů. Neobsahuje však tolik důležitou vlákninu, která se při odšťavování oddělí. Pokud nechcete o vlákninu přijít, mixujte. Smoothie je nápoj, který jednoduše získáte rozmixováním celého ovoce nebo zeleniny i se slupkami a dužinou. Do smoothie můžete přidat jogurt, mléko, kefír, tvaroh, ovesné vločky, oříšky apod. Smoothie vás mnohem více nasytí, proto je vhodné třeba jako snídaně nebo svačina.
Recept na smoothie:
- 2 jablka
- 1 banán
- 2 pomeranče
- 200 g jahod
- 2 litry vody
Ovoce očistíme a zbavíme slupek i jadřinců. Nakrájíme na kousky a rozmixujeme tyčovým mixerem.