Definitivní rozloučení s nepořádkem podle metody KonMari

V důsledku současného dění trávíme nyní doma mnohem více času než kdy dřív. Tato okolnost pak může přirozeně vyvíjet vyšší nároky a vyžadovat i kritičtější postoj ve vztahu k prostoru, který obýváme.

Metoda KonMari

Neuspořádaná šatní skříň, přeplněná knihovna nebo třeba bezúčelné štosy papírů, které se hromadí na psacím stole, mohou mít velice negativní vliv nejen na naši náladu, ale rovněž na produktivitu a celkový duševní stav. Této skutečnosti si je silně vědoma i proslulá japonská specialistka na úklid a minimalistický životní styl – Marie Kondo, jejíž revoluční metoda KonMari nepředstavuje pouze účinný způsob, jak se rozloučit s nepořádkem, ale i cestu za novou formou vnímání a přemýšlení o věcech, které vlastníme.

Přesný postup je klíčový

Popis této uklízecí techniky stejně tak jako i svoji osobní pouť za minimalismem v bydlení vylíčila Marie Kondo ve své knize Zázračný úklid – pořádek jednou provždy, která se rázem stala světovým bestsellerem. Na úvod je však nutné zmínit, že metoda KonMari nemusí být pro každého. Ačkoliv se pyšní velkou úspěšností v boji proti nepořádku, její zdárné provedení je přímo závislé na striktním následování jednotlivých postupů, tak jak je Marie Kondo ve své knize uvádí. V našem vlastním zájmu není tedy na místě přetvářet si danou metodu tak, aby vyhovovala naší osobnosti. 

Úklid znamená reorganizaci 


V první řadě je třeba si uvědomit rozdíl mezi uklízením a čištěním, jelikož se jedná o dvě rozdílné činnosti. První se týká předmětů a druhá nečistoty, přičemž Marie Kondo trefně poznamenává, že uklízení znamená čelit sám sobě, zatímco čištěním se snažíme čelit přírodě. Metoda KonMari představuje tedy klíč k zásadní reorganizaci všech předmětů, které zaplňují náš obytný prostor, ve snaze vytvořit příjemné a trvale uspořádané bydlení, kde zkrátka není pro nepořádek místo. Její hlavní esencí je přitom snaha o to, abychom se obklopovali pouze věcmi, které v nás vzbuzují pozitivní emoce.

Vše nepotřebné musí pryč

 Narozdíl od všeobecně zažitých rad, které nabádají k nárazovému úklidu jedné místnosti za druhou, Marie Kondo zastává výhradně formu jednoho velkého a komplexního úklidu, který se navíc odvíjí od jednotlivých kategorií předmětů a nikoliv místností. Prvním a nejdůležitějším krokem k vysněnému bydlení je odstranění všech nepotřebných věcí. Pravda je totiž taková, že čím více předmětů se dokážeme zbavit, tím jednodušší pak bude samotný úklid a následná organizace domácnosti. Metoda KonMari totiž rozhodně není o seřazení a škatulkování všeho, co vlastníme, ale o uvědomění si, bez čeho se můžeme obejít. Ostatně úklid jako takový by měl v první řadě začít právě v naší hlavě. Díky tomu bude možné se konečně odpoutat od zbytečností, které nás obklopovaly, a úklid se tak rázem stane jednodušším i méně častým. Naproti tomu organizované skladování a odkládání nepotřebných věcí vytváří pouhou iluzi, že byl problém s nepořádkem vyřešen. Abychom se správně rozhodli, který předmět si ponecháme a který vyhodíme, je podle Marie Kondo nezbytné vzít každý z nich na chvíli do rukou a ujasnit si pocity, která v nás vyvolává. Na konci úklidu by nám tak měly zůstat pouze věci, které běžně používáme nebo které máme opravdu rádi.

Základem je pevný řád

Jak již bylo řečeno, úklid se odvíjí od jednotlivých kategorií, kam předměty spadají. Ty mají navíc i jasně dané pořadí, ve kterém je třeba se jimi zabývat. Nejprve přijde na řadu oblečení, pak knihy, papíry a dokumenty, rozmanité předměty, kam spadá například elektronika nebo kuchyňské vybavení, a na závěr předměty vzpomínkové a sentimentální. Každá z těchto kategorií se dále řídí ještě svými vlastními pravidly a postupy. Marie Kondo poté přichází i s konkrétní technikou ukládání jednotlivých předmětů tak, aby zabraly co nejméně místa a zároveň byly vždy po ruce. 

KonMari je striktní, ale vyplatí se

Je také nezbytné, aby měl každý předmět své jasně vymezené místo. Předměty bez domova totiž výrazně zvyšují pravděpodobnost, že se opět vytvoří nepořádek. Dalším předpokladem úspěšné aplikace metody KonMari je rovněž sdružování věcí ze stejné kategorie do jednoho bodu nebo také vymezení odděleného úložného prostoru pro každého člena domácnosti. V zásadě se tedy jedná o velice komplexní a nesmlouvavý postup, jak se definitivně vypořádat s hromadícím se nepořádkem. Marie Kondo ovšem nabádá k tomu, že úklid je třeba vnímat i jako osobní proces, na jehož konci nečeká pouze dokonalé minimalistické bydlení, které je snadné na údržbu, ale také možnost lépe porozumět sám sobě a konečně soustředit svůj cenný čas a energii na to, co je pro nás opravdu důležité. Nikoli na marný a nikdy nekončící úklid.

Oficiální webová stránka Marie Kondo:
10.12.2020

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444