Dá se ušetřit vytápěním klimatizací?

Foto: Daikin

Foto: Daikin

Energetická krize a změny cen energií nás přirozeně vedou k většímu zájmu o to, čím a za kolik vytápíme svůj dům nebo byt, a zda by se nevyplatilo přejít na nějaké alternativní řešení. Co když ale vůbec nemáte teplovodní rozvody, protože jste do teď vytápěli jen elektřinou? Co když nechcete rekonstruovat celý dům? Řešením by mohlo být vytápění klimatizací.

V následující tabulce je na základě regulovaných cen za energie platných od 1. 1. 2023 uvedeno, kolik jsou očekávané provozní náklady u stávajícího nekondenzačního plynového kotle v porovnání s pořízením a provozováním nového kondenzačního kotle, nebo právě klimatizace – konkrétně Daikin Multi+.
Foto: Daikin. Daikin Multi+ dokáže nejen chladit nebo vytápět až tři místnosti, ale také ohřívat vodu v připojeném zásobníku.

Pokud máte starý (nekondenzační kotel), pak jsou úspory se systémem Multi+ značné a prostá návratnost investice se pohybuje kolem 5 let. Pokud byste se rozhodli investovat do kondenzačního plynového kotle, pořizovací cena je sice nižší než u klimatizace, ale provozní náklady jsou oproti systému Multi+ téměř dvojnásobné. Po započítání pořizovacích nákladů tak je i v tomto případě prostá návratnost investice cca 5 let. 

Domácí topné zařízení
Dům 7 kW, Praha
Náklady na jednotku a instalaci
(Kč, bez DPH)
Celkové roční náklady na energie
(Kč, bez DPH)
Celkové náklady za prvních 5 let
(Kč, bez DPH)
Celkové náklady na 10 let provozu
(Kč, bez DPH)
Stávající nekondenzační kotel (75% účinnost) Stávající zdroj 75 700 Kč 378 500 Kč 757 000 Kč
Nový kondenzační kotel (95% účinnost) 100 000 Kč 59 800 Kč 399 000 Kč 718 000 Kč
Klimatizační systém Multi+ (SCOP 4,63) 230 000 Kč 28 800 Kč 374 000 Kč 518 000 Kč

Zdroj: Daikin


Co vzít v úvahu před pořízením klimatizace k vytápění?

Skutečné náklady na instalaci a provoz klimatizace pro vytápění závisí na mnoha různých faktorech, které se v každé domácnosti liší.

Typ zvolené klimatizační jednotky

Některé klimatizační jednotky mají vyšší energetickou účinnost než jiné, ale musíte také zvážit vlastnosti a funkce, které pro vás budou nejpřínosnější, a úroveň komfortu, které chcete dosáhnout.

Foto: Daikin. Pro vytápění doporučujeme jednotky s třídou energetické účinnosti A+++, např. Daikin Emura.

 

Velikost vytápěného prostoru

Topný výkon klimatizace musí odpovídat velikosti místnosti a také jejím tepelným ztrátám (nebo naopak ziskům, když v létě chceme chladit). Pokud má klimatizace příliš vysoký výkon, je předimenzovaná, a i když může rychleji ohřát místnost, spotřebuje také více energie a způsobí větší kolísání skutečné teploty v místnosti oproti požadované teplotě v místnosti. Na druhou stranu poddimenzovaná klimatizace nemusí místnost vůbec vyhřát.

Počet vytápěných místností

Čím více klimatizačních jednotek nainstalujete, tím vyšší budou náklady na jejich provoz. Multisplit systém spojuje až pět vnitřních jednotek s jednou venkovní jednotkou, což je ekonomičtější a efektivnější varianta, pokud potřebujete klimatizaci na více místech. Další možností je zmíněný systém Multi+, který umožňuje připojit až tři klimatizační jednotky a zásobník teplé vody.
Foto: Daikin. Venkovní jednotka klimatizace Daikin Multi+ 


Teplota, které chcete dosáhnout

Individuální preference se liší, takže pokud máte rádi doma příjemnou teplotu 25 °C, budou vaše provozní náklady výrazně vyšší, než když máte termostaty nastavené na 20 °C.


Kde žijete

Místo, kde žijete, ovlivňuje, jak často a jak dlouho bude klimatizace pracovat v režimu vytápění, stejně jako množství tepla, které musí vyprodukovat, aby se ve vašem domě udržela příjemná teplota. Významný vliv může mít i typ domu a jeho izolace. 

Údržba

Pravidelné čištění a každoroční servis zajistí, že vaše klimatizace zůstane ve špičkovém stavu a bude fungovat efektivně.

Foto: Daikin. Schéma zapojení multisplitové klimatizace Daikin Multi+.
15.03.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444