Cuketová sezóna startuje. Zkuste jednoduchý recept na křupavé cukety s bylinkami

Cuketa je úžasná v tom, kolik rozličných variací pokrmů nabízí. Můžete ji smažit, grilovat, zapékat, použít do salátů, kombinovat se sýry, přidávat do omáček, ale také z ní připravíte vláčné řezy nebo bábovky. Tentokrát jsme vyzkoušeli křupavé cuketové placičky, kde nás bavila kombinace výrazné chuti italského sýru parmazánu a čerstvých bylinek. Placičky si připravte jako rychlou večeři nebo chutnou odpolední svačinku.

Tato velmi rozšířená letní zelenina vyniká rychlou a snadnou přípravou. Sama o sobě má velmi jemnou, občas nevýraznou chuť, zato na sebe dokáže vázat chutě a vůně nové. Je typická pro středomořskou kuchyni. Kaloricky nás nezatíží, je v podstatě samá voda. Najdeme v ní však vitamíny A a C a draslík. 
 

Recept: Křupavé cuketové placičky s bylinkami

Doba přípravy: 40 minut
Doba smažení: 30 minut

Ingredience:
2 středně velké cukety
sůl
pepř
100 g hladké mouky
150 g strouhanky
60 g parmazánu
1 vejce
100 ml mléka
olej na smažení
hrst bylinek

Tatarská omáčka Spak
majonéza Spak
Příprava: 
Cukety nakrájejte na plátky, osolte je a opepřete. Do jedné misky dejte mouku, v další rozšlehejte vejce s mlékem a celou směs osolte. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle a promíchejte se strouhankou a nasekanými bylinkami. Kolečka cukety obalujte v mouce, vejci, a nakonec ve strouhance. V pánvi rozpalte olej a postupně na něm usmažte cuketu z obou stran dozlatova. Cukety skládejte na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávejte s tatarskou omáčkou a majonézou.

Tip: Cuketu můžete také připravit v létě na grilu. Obalenou ji pokapejte olejem a vyskládejte na grilovací mřížku nebo tácek. Pečte z obou stran dozlatova.




bydlinek Soutěž o 3 ochutnávkové balíčky omáček značky SPAK
Zapojte se do soutěže a 3 šťastlivce odměníme balíčkem omáček SPAK. Soutěžní otázku najdete v článku: Domácí burger s trhaným masem.

 

Osvědčené tipy od šéfkuchařů:

  • Cuketa v těstíčku nejlépe chutná v kombinaci s tou správnou omáčkou. Obecným favoritem je tatarská omáčka nebo majonéza spolu s čerstvým česnekem a zelenou cibulkou. 
  • Pokud nechcete, aby byla cuketa příliš vodnatá, předem ji nakrájejte, osolte a nechte asi 30 minut odstát. Tak se zbavíte přebytečné tekutiny, kterou zadržuje. Pamatujte, že menší cukety zpravidla obsahují i menší procento vody, na zpracování obrů si proto vyhraďte více času.
  • Než začnete smažit, dejte pánvi dostatek času na zahřátí. Přebytečnou tekutinu z cukety tak dokáže rychle odvádět a výsledek bude zaručeně křupavý a dobře propečený. Vlažná pánev vlhkost naopak přitáhne a cuketa by se k ní mohla přichytit.


 

Doporučujeme:

Tatarská omáčka Spak 500 ml
Vysoce kvalitní tatarská omáčka s obsahem křupavých kousků okurek a cibule. Má bohatou, krémovou konzistenci a výbornou chuť. Obsahuje 4,2 % vaječných žloutků, 40 % řepkového oleje a je vhodná pro bezlepkovou dietu. Doporučená maloobchodní cena: 79,90 Kč
 
Majonéza Spak 500 ml
Vysoce kvalitní majonéza s bohatou, krémovou konzistenci a výbornou chutí. Obsahuje 4,8 % vaječných žloutků, 50 % řepkového oleje a omega 6 a omega 3 mastné kyseliny. Je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Doporučená maloobchodní cena: 79,90 Kč
 
 

Vyzkoušejte také: Vláčná cuketová bábovka
28.06.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444