Co zařídit před stěhováním? Myslete hlavně na 3 „S“

Stačí trocha včasné přípravy a stěhování může být docela pohodovou záležitostí. Přečtěte si, co je dobré zařídit v předstihu, aby pak vše probíhalo v klidu a bez starostí.

Každoročně se jenom v rámci ČR přestěhuje asi 200 000 lidí. Mnoho z nich řeší stěhování až na poslední chvíli a zbytečně tak doplácí – obrazně i doslova – na svoje otálení. Nic tak dlouho neodkládejte a začněte řešit věci kolem stěhování raději ihned. V opačném případě totiž riskujete třeba propadlou kauci nebo vysoké sankce od dodavatelů energií.

Co zařídit před stěhováním nejdřív? Zapamatujte si 3 „S“

1. Smlouva

Pokud bydlíte v nájmu, nezapomeňte vypovědět včas smlouvu. Ideální je kontaktovat vlastníka či správce nemovitosti alespoň 2–3 měsíce předem. Byt byste měli předávat v dobrém stavu, proto počítejte i s případným časem na úklid a opravy.

Nemovitost může jevit známky běžného opotřebení vzhledem k času nájmu (to znamená, že se nemusí skvět novotou jako v době, kdy jste se do bytu či domu nastěhovali), ale rozhodně by neměla být poškozená. Pokud jste navíc třeba měnili barvy v interiéru nebo stěny neudržovali bílé, může po vás pronajímatel chtít, abyste před odchodem ještě vymalovali (příp. vám může adekvátní částku za výmalbu strhnout z vaší kauce). Předem se tak domluvte na přesném postupu, ať vás později nic nezaskočí. Jestliže máte navíc sjednané pojištění domácnosti, nezapomeňte smlouvu s pojišťovnou včas ukončit.

TIP: V práci si domluvte volno na stěhování – ze zákona na něj máte nárok. Zaměstnavatel vás může uvolnit až na 2 dny a v některých případech vám nahradí i mzdu.

2. Spotřeba

Co nejdříve byste měli kontaktovat také dodavatele energií. Pokud se nedomluvíte s novým nájemníkem, že vaši smlouvu převezme, budete ji muset zrušit, nebo si ji převést na nové odběrné místo. Smlouvu na dobu neurčitou můžete vypovědět ve standardní době, která je stanovená ve smlouvě – zpravidla se jedná o 3měsíční výpovědní lhůtu. Pokud ale budete chtít zrušit smlouvu na dobu určitou, počítejte se smluvní pokutou za její předčasné ukončení.

Někteří dodavatelé uznávají stěhování jako důvod pro předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou, ale není jich právě mnoho. Co nejdříve se tak zastavte na pobočce nebo se poraďte na zákaznické lince.

Poté, co vyřešíte dodávku plynu, elektřiny, vody a případně i tepla, začněte si pomalu zjišťovat, kde hlásit změnu trvalého pobytu. Povinných zastávek, které vás na cestě k nové adrese ještě čekají, není právě málo.

3. Stěhovací firma

S dostatečným předstihem kontaktujte také stěhovací firmu. Ideální je, když vybranou společnost oslovíte alespoň měsíc před plánovaným stěhováním. Budete tak mít jistotu, že vám zarezervuje vybraný termín a včas dodá vše potřebné. Profesionální stěhovací firma vám například zdarma zapůjčí kartonové a plastové krabice na stěhování.

Společnosti, které se zaměřují na stěhování bytů, toho za vás mohou vyřešit i více. Postarají se třeba o samotné balení, zajistí odvoz a ekologickou likvidaci starého nábytku nebo v bytě vymalují. Vždy je ale potřeba se na všech službách domluvit předem a neřešit vše na poslední chvíli. Firma tak bude mít dostatek času na to, aby vybrala vhodný stěhovací vůz, zajistila potřebný počet pracovníků, dohodla s vámi přesnou cenu celého stěhování a zajistila parkování na obou adresách. V den D už pak vše půjde krásně hladce a bez stresu pro obě strany.

A hlavně: nepanikařte a těšte se z nového bydlení

Mnohdy, když máme hlavu plnou starostí a skoro i ve spánku řešíme, co zařídit před stěhováním, zapomínáme na to hlavní – těšit se z nového bydlení. Zkuste tak na okamžik zastavit kolotoč všech povinností a vychutnejte si to hlavní. Užijte si ten pocit, když v ruce prvně sevřete klíče od nového bytu, zdokumentujte první kroky přes práh a zkolaudujte bydlení se svými přáteli. Na tom totiž skutečně záleží.
05.11.2018
  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444