Co se skrývá za zdmi opuštěných staveb?

Skladiště v Ústí nad Labem

Skladiště v Ústí nad Labem

Možná jste někdy přemýšleli, k čemu dříve sloužila rozbořená budova, kolem které procházíte, a ptali jste se zvědavě, kdo v ní asi žil? Podobnými otázkami se zabývá i Darius Hingar, zakladatel sdružení Opuštěné stavby. Vyhledává objekty, které na první pohled vypadají zanedbaně, osamoceně, ale za odlupující se fasádou a vytlučenými okny skrývají tajemství.

Zakladatel sdružení Opuštěné stavby Darius HingarZájmová činnost, která se pustými stavbami zabývá, se nazývá urbex neboli urban exploration. Jedná se o zkoumání člověkem vytvořených objektů, které nejsou lidem běžně přístupné. Urban explorera zajímají staré tovární haly, staveniště, ruiny, sklady, kryty nebo opuštěné rodinné vily. Ve světě má tato činnost tradici v Londýně a New Yorku. V Čechách se prozkoumávání staveb věnují Opuštěné stavby.

Hlavním iniciátorem je 23letý Darius Hingar, Čech s litevskými předky. Zálibu v prozkoumávání opuštěných objektů v něm vyvolal zájem o historii, památky, kulturu Sudet a celé střední Evropy vůbec. „Láká mě tajemno a myšlenka, co se mohlo dít, když to ještě fungovalo,” vysvětluje své nadšení hlavní organizátor. „Veřejně jsem s tím začal já. Možná báňaři dělají něco podobného. Ale ti se zabývají doly, ne povrchem. S termínem urbex se však moc neztotožňujeme. Jsme v Čechách, tak proč cizí termíny, ” dodává Darius Hingar.
Lindnerova vila v Ústí nad LabemPrvní stavba Daria zaujala už v osmé třídě základní školy. Jednalo se o neupravený, starý domek na okraji sídliště. Nejvíce ho však zasáhla opuštěná Lindnerova vila z roku 1905: „Vila je naprosto dokonalá. Má nesmírného genia loci, pokaždé když ji navštívím, cítím se lépe. Tím, v jakém je dnes stavu, každého odrazuje. Hledám proto někoho, kdo nám ji pomůže zachránit.” Vila se nachází v Ústí nad Labem, kde Darius bydlí. „Chci z ní udělat ukázkový dům, který by představoval možnosti,  jak by se měli památkáři chovat ke stavbám. Zároveň by dům sloužil jako středisko setkávání pro mladé lidi. Chtěl bych v něm bydlet a zřídit si zde renovátorské dílny,” vysvětluje.

Skupina Opuštěné stavby do budoucna plánuje zřídit muzeum, které by jejich činnost dokumentovalo. „Chystáme Museum LS- Kryt, což je protiletecký kryt z 2. světové války vybudovaný v jednom kopci v Ústí nad Labem. Chtěli bychom tam otevřít muzeum s tematikou starého Ústí, bombardování města a samozřejmě zveřejnit dokumentaci Opuštěných staveb a věcí, které se nám podařilo zachránit, “ plánuje Darius Hingar.
Špýchar v Krásném LeseOpuštěné stavby svou činnost propagují na facebooku. K dnešnímu datu si získalo zájem 8222 fanoušků. V době, kdy facebook vlastní snad už každý, je to jistě vhodná volba prezentace. Návštěvníci stránky si mohou prohlížet přes 40 alb plných zajímavých fotografií nebo se účastnit setkání a společných návštěv staveb. Facebook má samozřejmě i své nevýhody, jak upozorňuje Darius Hingar: „Facebook se rychle šíří. Skrze něj jsem sehnal spolehlivé administrátory. Na druhou stranu dává příležitost vykradačům.”

Prozkoumávání staveb s sebou nese určitá rizika. „Objekty jsou často v hrozném stavu. Musíme si dávat pozor na statiku. Velmi důležité jsou správné pomůcky, obuv a oblečení. Nezbytná je znalost stavby. Pravidla a bezpečnost práce se musí dodržovat i zde,” varuje Darius Hingar a přiznává, že se někdy setkává i s bezdomovci nebo drogově závislými.
Opuštěný hotel v LitvěOpuštěné stavby, stejně tak jako jiná podobné skupiny zkoumající neobydlené objekty, se řídí nepsaným pravidlem: „Neodnášej nic než fotky, nenechávej nic než stopy“. Cílem je pořídit fotografie opuštěných budov, zjistit minulost a starat se o budoucnost staveb. U vybraných se aktéři věnují i jejich úklidu. Jestliže naleznou zajímavé předměty, poskytnou je muzeu nebo uschovají ve vlastním depozitáři.

Opuštěné stavby se snaží stavby zachránit, a proto jsou v neustálém kontaktu s památkáři. „Bohužel musím přiznat, že je to boj. Památkáři často nemají snahu něco zachránit, navíc vše brzdí byrokracie,” stěžuje si Darius Hingar. „Jsem moc rád, když se k nám přidávají další lidé. Neustále hledáme nadšence, kteří by nám vypomohli nejen financemi, ale i jinými možnostmi,” uzavírá rozhovor zakladatel Opuštěných staveb Darius Hingar.
20.11.2012 | Jana Vaňková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444