Co přinese letošní art & interior

Přitažlivé projekty jubilejní ročníku

Pražský Veletržní palác zaplní ve dnech 22.-25.4. expozice komplexu výběrových výstav art & interior. Jeho součástí je také již probíhající akce art & interior point, k níž se kromě vlastní kontraktační výstavy moderního designu nábytku, svítidel a interiérových doplňků v polovině příštího týdne připojí přehlídky českého a zahraničního designu, které potrvají až do konce května.

Art & interior point je prezentací firem interiérového designu, ale také kulturních institucí a škol na jejich stálých adresách. Národní technické muzeum spolu s VŠUP v Praze připravují pro tuto příležitost také výstavu nazvanou Designér Otakar Diblík (1929-1999, která v retrospektivě představí jednu z významných osobností českého průmyslového designu. Otakar Diblík působil po svém odchodu do zahraničí v roce 1968 v milánském studiu Bonetto a v posledním desetiletí svého života předával své zkušenosti jako pedagog studentům VŠUP. V Galerii VŠUP na Palachově náměstí bude výstava jeho celoživotní tvorby ke zhlédnutí od 10. do 30.května.
Pátá přehlídka českého designu v rámci výstav art & interior zahrne tři hlavní projekty. Přispět diskusí k odtabuizování tématu týkajícího se posledních věcí člověka zamýšlí výstava funebrálního designu nazvaná Schránka pro tělo, duši a vzpomínky. Exkurze do vývoje aktu pohřbívání jako součásti kultury se zastaví u současných uměleckých a řemeslných návrhů a realizovaných objektů, které toto téma reflektují.
Výstava Jindřich Halabala a Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně se díky art & interioru po svých prezentacích v Brně, Olomouci a Hradci Králové dostává k pražským návštěvníkům. Tato expozice vznikla ve spolupráci brněnských a olomouckých odborníků u příležitosti 100. výročí narození významného českého architekta, designéra, teoretika a pedagoga v oboru nábytkářství. Během let, kdy působil v brněnských Spojených uměleckoprůmyslových závodech podstatně ovlivnil nejen produkci tohoto podniku, ale významně zasáhl do vývoje českého nábytkového designu.
S nápadem konfrontovat svoji grafickou tvorbu s třírozměrnými produkty, které propaguje, se 5. přehlídky českého designu zúčastní členové uměleckého sdružení TypoDesignClub.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Slibný program V.přehlídky zahraničního designu zahrne mj. výstavu nazvanou Vyrobeno v Itálii. Tento pozoruhodný projekt veronských firem představí 21 replik výrobků, které ve městě Romea a Julie vyrobili na základě dochovaných návrhů studentů a pedagogů někdejší moskevské vysoké školy umělecko-technického mistrovství VCHUTEMAS (1920-1930). Škola byla souputníkem Bauhausu a ve své době v ní působili umělci jako Malevič, Kandinskij, Rodčenko nebo Melnikov. Některé ukázky sovětského avantgardního nábytku, který můžete uvidět v Pražském Veletržním paláci, nesou svojí geometrií i specifickou barevností znaky Malevičova suprematismu, dobu snahy o včlenění designu do společenské reality továren, dělnických klubů a prefabrikovaných obytných domů připomenou ukázky výklopného, rozkladatelného, či stohovatelného multifunkčního nábytku.
Od valchy po mikročip se pohybuje vývoj designu elektrospotřebičů pro domácnost. Organizátoři V. přehlídky zahraničního designu ve spolupráci se společností Elektrolux tak nazvali přehlídku výrobků, z nichž nejstarší, malý litinový sporák a dřevěná chladnička, pocházejí z roku 1900. Návštěvníci expozice si budou moci prohlédnout např. i necky s valchou a zvonem připomínající techniku praní prádla z let 1920, proslulý model vysavače Lux V z roku 1921 a množství dalších pozoruhodných spotřebičů.
Zvláštní setkání se současnou kulturou Středního Východu představuje připravovaná malá expozice afghánských koberců aksí. Tyto obrazové koberce narušily svět tradičních vzorů a motivů, které afghánské vazačky koberců vytvářely po celé generace. Své kořeny má tato neobvyklá tvorba v období ruské invaze do Afghánistánu v letech 1979- 1989, kdy byli Afghánci postaveni tváří v tvář moderní válce. Na tkalcovských stavech ve zdejších vesnicích začaly někdy v této době vznikat vzory s motivy tanků, helikoptér a zbraní. Koberce, do nichž je vetkáno toto zvláštní svědectví války, se časem dostaly za hranice země svého vzniku a staly se jistou sběratelskou zvláštností. V Afghánistánu zmítanému pak občanskou válkou se tkaly i po odchodu sovětských vojsk, dnes je tkaní válečných koberců zdrojem obživy pro afghánské uprchlíky usazené v Pákistánu. Na přehlídku zahraničního designu přiveze pražská firma Nomád 10 ukázek těchto u nás dosud neznámých výrobků.
Z programu V. přehlídky zahraničního designu, která stejně jako ostatní nekomerční akce letošního ročníku komplexu výstav art & interior potrvá až do konce května, zmiňme ještě alespoň výstavu Vlámské tvary od Henryho Van de Veldeho a Victora Horty k Maartenu Van Severenovi. Uplynulých 100 let vlámského designu bude ilustrovat asi 80 vybraných prací.
14.04.2004 | sm
  • AC EXPO s.r.o.

    AC Expo nabízí výstavní prostory Veletržního paláce Národní galerie v Praze. AC Expo se úspěšně etablovalo i v roli pořadatele veletržních akcí. Podílí se na organizaci komplexu řady výběrových výstav.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444