Co nesmí chybět v útulném a praktickém obývacím pokoji

Obývací pokoj je hlavním společným prostorem celého domova. Je místem, kde členové domácnosti tráví svůj volný čas a kde se společně schází. Právě sem také obvykle zveme své přátele a další hosty. Rozhodně se proto vyplatí zařídit obývací pokoj tak, aby byl praktický a vynikal útulnou atmosférou. Zkrátka a dobře, aby se nám v něm příjemně žilo.

1. Uzpůsobte místnost svým aktivitám

Obývací pokoj nemusí vypadat přesně jako z katalogu. Při plánování, jak ho uspořádat a rozmístit nábytek, zohledněte především svůj vlastní životní styl a aktivity, kterým se v místnosti věnujete

Je rozdíl, zda trávíte svůj volný čas s rodinou před televizní obrazovkou, dáváte přednost hraní deskových her s kamarády nebo je pro vás nezbytností mít vyčleněný pracovní koutek s laptopem. Každá činnost má odlišné nároky na zařízení obývacího pokoje. Právě osobní preference jsou tím hlavním, co rozhoduje o tom, jaký pokoj bude.
 

2. Začněte kvalitní sedací soupravou

Středobodem obývacího pokoje je obvykle sedací souprava nebo alespoň solitérní sedačka. Zde se rozhodně vyplatí nešetřit a vybrat opravdu kvalitní a komfortní sedací nábytek. V opačném případě pobyt a relaxaci v obývacím pokoji jen stěží zpříjemní.

Volte takový rozměr sedačky, aby se na ni bez problémů usadila celá rodina. Na druhou stranu je ale třeba zohlednit také velikost místnosti, vždy by v ní měl zůstat dostatek prostoru pro pohodlný pohyb. Nezapomínejte ani na místo k sezení pro hosty, usadit je můžete třeba do křesel nebo vsadit na taburety.

3. Zvolte variabilní osvětlení

Citlivě řešené osvětlení zajistí, že se budeme v místnosti cítit dobře. Světla by nemělo být mnoho, ale ani příliš málo. Kromě hlavního stropního svítidla je proto vhodné vsadit rovněž na doplňkové osvětlení například v podobě lampy s možností nastavení směru a intenzity světla. Vždy si tak budete moct dopřát právě tolik světla, kolik zrovna potřebujete.
 
Příjemné prostředí pomohou vykouzlit i dekorační svíčky, které jsou pohlazením pro naše smysly.

 

4. Přítomnost krbu dokáže divy

Dominantou obývacího pokoje bývá sedací souprava. Pokud v něm ale nebudou chybět ani krbová kamna, pravděpodobně se stanou právě ony tím, co přitáhne tu největší pozornost. Představují totiž mnohem víc než jen pouhý kus vybavení. Oheň vdechne místnosti úplně jiný ráz. Posezení v kruhu rodiny či přátel poblíž uklidňujícího zdroje tepla a pohledu do mihotavého světla se zkrátka nic nevyrovná.
 
Krbová kamna se hodí do tradičního i moderního interiéru. Existují totiž v mnoha podobách a mohou mít rustikální, stejně jako minimalistický design.

 

5. Nohy v teple, blaho v duši

Od podlahy je obvykle největší zima. Dlažba ani vinylová podlaha příliš mnoho tepla nezadržuje a mít zmrzlé nohy během pobytu v obývacím pokoji jistě není žádoucí. Efektivní a jednoduché řešení skýtá pořízení kusového koberce. Ačkoliv nepokrývá celou podlahu v místnosti, dokáže úžasně vylepšit její vzhled.
 
Sáhnout však lze ale i po méně tradičním designovém prvku. Kožešinový koberec představuje stylový doplněk a postará se o nádech opravdového luxusu. Výjimečně mu to bude slušet třeba před krbem.

 

6. Na detailech záleží

Útulný obývací pokoj, ve kterém bude radost trávit volný čas, dokážou vytvořit i zdánlivé maličkosti, zejména bytový textil a dekorace. Jejich výběr závisí hlavně na vkusu každého z nás. Jednoduše proto vybírejte takové kousky, které se vám líbí. Mohou to být například polštářky či ozdobný přehoz, rodinné fotografie na zdi, umělecké obrazy, stejně jako pokojové rostliny. Jen se pokuste dodržet jednotný styl.
 
Místnost dokáže oživit také knihovna, kterou lze částečně využít i jako úložný prostor. A o romantickou atmosféru se postarají dlouhé závěsy, které vystřídají poněkud strohé žaluzie.   
16.01.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444