Bydlínkův tipPokud vás od konzumace čerstvého česneku odrazuje jeho typický pach, kterým byste navíc mohli obtěžovat okolí, nakrájejte stroužek na plátky, které lehce orestujete na trošce oleje. Takto upravený česnek pak můžete bez rizika přidat k hotovému masu, na namazaný chleba nebo i do salátů.
Dozrává za 16 až 36 týdnů po výsadbě, záleží na jeho druhu a době výsadby. – V březnu nebo začátkem dubna sázíme úzkolisté nepaličáky, tzv. bílé jarní česneky. Jakmile začne nať vadnout, rostliny sklízíme. Po vyjmutí z půdy musíme česnek důkladně usušit, skladovat jej budeme na chladném a suchém místě zavěšený ve svazcích nebo spletený do copu. Hlavičky česneku by měly být buclaté, s hladkými a pevnými stroužky.
Umíte si představit topinku bez česneku? Jeden jeho stroužek každý den by měl být pro nás samozřejmostí, vždyť obsahuje klíčové živiny, jako jsou měď, železo, zinek, hořčík a selen! Nejméně šest stroužků týdně prý dokáže na polovinu snížit riziko rakoviny konečníku a tlustého střeva, žaludku a prostaty. Sloučeniny síry vyplavují z těla karcinogeny dříve, než stihnou poškodit buněčnou DNA, a tak přinutí vzniklé rakovinné buňky k sebezničení.A víte, jak česnek ke svému jménu přišel? Jednoduše. Protože jeho cibulka je „rozčísnuta“ na několik stroužků, vzniklo jeho všeslovanské pojmenování od základu čes-.