Co kryje pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti kryje vybavení bytu nebo domu. Pozor! Neplést s pojištěním nemovitosti, které kryje stavbu samotnou. Vyhoří-li vám dům, potřebujete pojištění domácnosti i nemovitosti. Shořelý nábytek bude hrazen z pojištění domácnosti, ohořelá fasáda z pojištění nemovitosti.

Součástí pojištění domácnosti jsou i stavební součásti, mezi které patří například vestavěné skříně, kuchyňská linka, plovoucí podlahy nebo obklady stěn.

ČTĚTE TAKÉ: Jak ušetřit na pojištění domácnosti

Základní rizika, proti kterým vás kryje pojištění domácnosti, jsou živly, krádež a vandalismus. Mezi živly patří požár, výbuch, vichřice nebo povodeň. Cena pojištění proti povodni se určuje podle takzvaných povodňových map. Takže se může stát, že bydlíte-li zóně s nejvyšší pravděpodobností povodně, bude pojistka proti povodni extrémně drahá nebo nebude možné se vůbec pojistit.

Při pojištění si vždy zkontrolujte limity pojistného plnění, které určují maximální částku, kterou dostanete v případě pojistné události. Například ceniny mohou být omezeny na částku 10 tis. Kč, hodnota elektroniky na maximálně 15 % z hodnoty domácnosti.

K pojištění domácnosti si můžete sjednat řadu připojištění. Nejčastějším připojištěním je ochrana proti přepětí, pojištění odpovědnosti nebo pojištění proti zatečení vody do bytu nebo domu.

Na druhou stranu není většinou nutné připojišťovat věci ve sklepě, ty bývají součástí standardního pojištění, pouze si zkontrolujte limity plnění a výluky. Například náhradní díly k automobilu, mezi které patří i zimní kola, bývají z plnění vyloučeny.

Pojištění odpovědnosti z občanského života je nyní populární, neboť novela občanského zákoníku zvýšila odpovědnost za škody, které můžete způsobit druhým. Například když váš pes srazí cyklistu, který si při pádu zlomí nohu. Nebo když na sjezdovce srazíte druhého lyžaře. K mnoha pojistkám domácnosti dostanete toto pojištění zdarma nebo za velmi příznivou cenu.

TIP: Kalkulačka pojištění domácnosti a nemovitosti – víte, kolik můžete ušetřit?

Základní pojištění domácnosti v hodnotě 300 tis. Kč dnes pořídíte za méně než 600 Kč za rok. Pojištění nemovitosti v hodnotě 1 mil. Kč vás bude stát zhruba stejně.
22.03.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444