Co je třeba sledovat při výběru tepelného čerpadla

Tepelné čerpadlo je stále oblíbenějším zdrojem vytápění novostaveb, pasivních i starších, zrekonstruovaných domů. Řadí se k ekologickým způsobům vytápění, které nezatěžují životní prostředí. Tím nejhlavnějším důvodem je ekonomika provozu. Čerpadlo ušetří náklady za topivo, provoz je bezúdržbový a obsluha řízena automaticky. Víte, podle čeho tepelné čerpadlo vybírat? Počáteční investice je vysoká, proto se dobře seznamte s výrobkem a jeho parametry.

Jaký typ čerpadla?

Hned na začátku se budete muset rozhodnout mezi typy čerpadel. Co znamená, když se řekne tepelné čerpadlo voda-voda, země-voda a vzduch-voda? Dělení se odvíjí od způsobu získávání tepla pro vytápění objektu a ohřev vody. To, jestli bude čerpadlo odebírat teplo z vody, země nebo ze vzduchu, byste měli rozhodnout v závislosti na daných podmínkách. V jakých klimatických podmínkách se nachází rodinný dům? Máte přístup ke zdroji spodní vody? Kolik m2 pozemku máte k dispozici? Každý typ čerpadla se také liší náročností instalace, výkonem a také cenou.

Nejčastější volbou bývá typ systému vzduch-voda. Zaměřili jsme se na jeho parametry. 
 

Nejprve si zjistěte co nejvíce informací o stavbě

Důležité je předem vědět, jakou tepelnou ztrátu váš rodinný dům vykazuje. Tepelná ztráta je totiž kritickým parametrem pro výběr výkonu. Pokud je ztráta vyšší než výkon čerpadla, logicky dům nikdy nevytopíte a spíš proděláte. Majitelé novostaveb zjistí tepelnou ztrátu z energetického štítku, v dalších případech můžete využít software Aquarea Designer od společnosti Panasonic. Ten umožňuje výpočet s využitím základních faktů (obytná plocha RD, stáří RD, TUV/velikost, vytápění radiátory/podlahou) nebo podrobnějších údajů (obytná plocha v m3, plocha oken, použitý materiál, obvodové zdivo, izolace atd.) 

Prohlédněte si video: Jaké jsou výhody tepelného čerpadla vzduch-voda a jak funguje tepelné čerpadlo Panasonic Aquarea
 

 

Konkrétní údaje, které sledujte:

1. Nominální výkon jednotky

U tepelného čerpadla sledujte nominální výkon jednotky. Ten udává maximální výkon jednotky při přesně daných podmínkách. V případě systémů vzduch-voda se jedná o venkovní teplotu a teplotu topné vody. „Kvůli rozdílné teplotě vzduchu v jednotlivých obdobích dochází totiž u systémů vzduch-voda ke změně parametrů, byť příkon zůstává stejný. Výkon jednotky je pak vhodné volit právě na základě znalosti tepelné ztráty, aby bylo vůbec možné dům vytopit,“ vysvětluje Radek Vanduch ze společnosti Panasonic.
 

2. COP - nominální topný faktor a EER – účinnosti čerpadla v režimech topení a chlazení

COP a EER jsou další údaje, které vám pomohou orientovat se a posoudit kvalitu tepelného čerpadla. Účinnost se počítá na základě výkonu jednotky děleno příkonem. COP 3,5 tedy znamená, že systém vyprodukuje 3,5krát více tepla, než kolik je potřeba dodat elektrické energie pro jeho provoz.

Zde je třeba poznamenat, že instalační firma může systém poddimenzovat, aby snížila rozpočet na realizaci. Součástí účinnosti by měly být veškeré příkony v systému – příkon oběhového čerpadla, bivalentního zdroje, odmrazování. Ovšem ne vždy tomu tak je, do účinnosti občas nebývá zahrnuto například odmrazování. 
 

3. SCOP - sezónní topný faktor a SEER - údaje o průměrné roční sezónní účinnosti

Tyto dva údaje zpřesňují přínos čerpadla. Počítají se z celoroční produkce tepla čerpadla a tepelnou ztrátou v topné sezóně při standardizovaných provozních a klimatických podmínkách. Tedy berou v úvahu změnu podmínek během roku a pracovní režimy. Nicméně i zde mají možnost výrobci podle evropské směrnice uvádět dosažené údaje v rozpětí od -2 °C do -10 °C (mírné podnebné pásmo). Teplota propočtu SCOP se tedy může mezi značkami lišit nebo pokud je stejná, může dojít třeba k poklesu teploty výstupní vody. Prodejce by vám měl tedy poskytnout údaj, jakou teplotu vody garantuje, a zda jde o stejnou hodnotu při nule, -5 °C nebo oněch -10 °C.  

„Zákazník by měl trvat na tom, aby dostal od dodavatelů všechny potřebné údaje včetně těch, které se tradičně nezveřejňují. Tedy například grafy průběhu účinnosti při různých klimatických podmínkách a další provozní parametry,“ říká Radek Vanduch. „My tyto informace uvádíme jak v katalozích, tak přímo v manuálech jednotlivých čerpadel. Zákazník má právo na komplexní informaci a na garance spojené s fungováním čerpadla v různých podmínkách.“ 

Aquarea Generace H
 

Nezapomeňte na řídicí systém

Pro snadnou kontrolu a monitorování vytápění vyvinula společnost Panasonic inteligentní řešení Aquarea Smart Cloud, pomocí kterého získáte okamžitý přístup ke správě systému z počítače, tabletu nebo chytrého telefonu.

Rozhraní této inteligentní technologie je velmi jednoduché, intuitivní a přivětivé. Uživatelé mohou využívat množství praktických funkcí, které řešení nabízí:
  • nastavení teploty ve dvou různých obytných zónách
  • zobrazení aktuální teploty ve vybrané zóně
  • změna teploty užitkové vody
  • nastavení individuálního provozního režimu
  • kontrola aktuálního stavu provozu během dovolené
  • kontrola spotřeby energie
Zajímá vás, jak Aquarea Smart Cloud funguje? Podívejte se na video.
Více informací získáte na adrese www.aircon.panasonic.eu.
23.01.2017 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444