Cizrna s jarní cibulkou, mrkví a petrželí

Oběd do krabičky

Luštěniny by měly tvořit nenahraditelnou součást našeho jídelníčku. Cizrna, neboli římský hrách je jednou z nestarších luštěnin a neprávem je v naší kuchyni opomíjena. Velice dobře chutná a navíc je zásobárnou vlákniny, bílkovin, železa a vitaminu E. I když její příprava vyžaduje čas, nasytí vás a navíc se velice hodí jako oběd do krabičky. 

Ingredience
cizrna v sáčku 
několik mrkví
dvě petržele 
svazek jarní cibulky, nebo pórek
2 cibule
česnek
šťáva z půlky citronu
sůl
Postup
Cizrnu si můžete koupit v plechovce. Její vaření vám tak nedá tolik práce, ale zase si připlatíte. Mnohem lepší je cizrna v sáčku. Tu si namočte do hrnce a nechte alespoň 12 hodin bobtnat. Já nechávám cizrnu namočenou až 24 hodin. Během této doby ji alespoň dvakrát propláchněte a v hrnci měňte vodu. Cizrnu vařte v nové vodě, asi hodinu. Vodu nesolte. 
Nakrájejte mrkve na slabá kolečka, petržel na kousky a vše lehce restujte na pánvi. Až plátky zezlátnou, přidejte na kolečka nakrájený svazek jarní cibulky nebo pórku. V další pánvi si usmažte klasickou cibuli a na poslední chvíli přidejte několik utřených stroužků česneku. Směs přidejte k mrkvi a cibulce. Přidejte uvařenou a scezenou cizrnu. Osolte, zakápněte šťávou z citronu, ochutnejte, dejte do krabičky a máte oběd do práce hotový.

Další recepty z cizrny:
Cizrna na talíři 
13.03.2014 | Jana Vaňková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; fax: 532 154 452; info@bydleni.cz https://www.bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444; Fax.: 541 558 442