Chytré domy neboli inteligentní domy - úspora v prvé řadě

Rodinný dům, který díky umístění v přírodě na okraji města dostal název GreenHouse, je kompletně vybaven inteligentním systémem vyvinutým společností Loxone, doplněným o integrace od instalačního partnera AZ TOTALSERVIS s.r.o. Celý dům funguje pomocí malé zelené krabičky, tzv.”Miniserveru”. Ovládání bazénu či venkovního osvětlení je společně propojené s alarmem, ovládáním stínicí techniky, topení, fotovoltaiky, klimatizace a dalších prvků chytrého domu do jednoho komplexního fungujícího systému. Ovládání funguje klasicky přes tlačítka nebo také dálkově prostřednictvím klíčenky, mobilního telefonu či tabletu.

Rodinný dům, který díky umístění v přírodě na okraji města dostal název GreenHouse, je kompletně vybaven inteligentním systémem vyvinutým společností Loxone, doplněným o integrace od instalačního partnera AZ TOTALSERVIS s.r.o. Celý dům funguje pomocí malé zelené krabičky, tzv.”Miniserveru”. Ovládání bazénu či venkovního osvětlení je společně propojené s alarmem, ovládáním stínicí techniky, topení, fotovoltaiky, klimatizace a dalších prvků chytrého domu do jednoho komplexního fungujícího systému. Ovládání funguje klasicky přes tlačítka nebo také dálkově prostřednictvím klíčenky, mobilního telefonu či tabletu.

Chcete pro svoji rodinu opravdu bezpečný dům? Toužíte po nejvyšším možném pohodlí, které vám ušetří čas a bude v souladu s náročným životním stylem? Pokládáte úspory energií u svého bydlení za samozřejmost? Obraťe se již dnes na odborníky a seznamte se s řešením, které nabízí český dodavatel  inteligentních systémů pod názvem TotalISB (inteligentní systém budovy) -  AZ TOTALSERVIS, s.r.o., působící v České republice ve spolupráci se značkou LOXONE. Společnost je platinovým partnerem tohoto rakouského výrobce a v ČR nabízí portfolio služeb k těmto produktům.

Vyzkoušejte si sami

Chtěli byste si o tom, jak takový systém funguje, udělat konkrétnější představu? Společnost AZ TOTALSERVIS, s.r.o., která je certifikovaným Platinovým partnerem společnosti Loxone a v České republice produkty tohoto rakouského výrobce instaluje už čtvrtým rokem, vybudovala v Praze pro prezentaci chytrého domu speciální showroom. Zde získáte absolutní přehled o produktech a funkcích, kterých lze v chytrém domě využít. Fyzicky si můžete vyzkoušet, jak se chová inteligentním systémem řízené osvětlení, topení, stínicí technika, Loxone multiroom audio systém nebo Loxone Intercom - videovrátník a další vychytávky.


Kvalifikovaný a zkušený partner

Společnost AZ TOTALSERVIS, s.r.o. je v oboru inteligentních elektroinstalací specialistou. Nabízí mj. vlastní inteligentní systém TotalISB - umožňující integraci domácích přístrojů, ať již do stávajícího nebo plánovaného systému řízení inteligentních rodinných domů, ale i bytů, komerčních prostor, kanceláří nebo např. profesionálních zahradnictví. Díky bohatým dosavadním zkušenostem tohoto českého certifikovaného platinového partnera rakouské společnosti Loxone se v showroomu setkáte s odborníky, od nichž dostanete profesionální a vyčerpávající informace. Veškeré konzultace všech projektů a cenových nabídek jsou ZDARMA a jako jediný instalátor inteligentních systémů nabízí tato společnost online KALKULACE ZDE.


Bezpečnost na prvním místě

Jako ideální součásti pro monitorování domácnosti slouží v inteligentním domě Loxone senzory přítomnosti a dveřní kontakty. Nezvaní hosté jsou zastrašeni hlasitou hudbou, blikajícím osvětlením nebo pojezdem žaluzií, dům umí simulovat vaši přítomnost a v případě, že se děje něco podezřelého za vaší přítomnosti, můžete sami vyvolat alarm. Dokonalý poplašný systém můžete přitom vytvořit kombinací Miniserveru se zařízeními, které už doma máte, a ušetřit tak. Systém je také schopen detekovat přítomnost vody, ohně nebo kouře, na silný vítr je například schopen reagovat vytažením žaluzií, aby nedošlo k jejich poškození. V případě poplachu, ať už je to havárie nebo vloupání, budete vždy informováni zavoláním na váš mobilní telefon. Balíček pro bezpečnost je zároveň připraven na budoucnost, takže bude možné ho kdykoliv rozšířit.

Pro rodinný život

K rodinné pohodě dokáže systém Loxone přispět řadou významných zlepšení. Větší klid rodičům zvídavých dětí pomůže zajistit dětská pojistka, která vyřadí funkci stisknutého tlačítka. Když se rodina uloží k spánku, můžete tlačítkem na dobrou noc uspat celý dům. Odpojíte nepotřebné spotřebiče od elektrické sítě, všechna světla se vypnou, zvukový signál zvonku je nahrazen zablikáním osvětlení.
Praktická je regulace vytápění pro každý pokoj a daný čas samostatně, takže v každé místnosti, včetně koupelny máte v určenou hodinu právě takovou teplotu, jaká vám vyhovuje.
Stínicí technika v chytrém domě pomůže zajistit optimální teplotu v interiéru ovládáním v závislosti na postavení a intenzitě slunce. Například v létě v dopoledních hodinách jsou žaluzie otevřené a v odpoledních hodinách se automaticky zatáhnou.

Nakládání s energií

Efektivní regulace vytápění je zároveň jednou s funkcí, které v chytrém domě Loxone vedou k úsporám spotřeby energie. Systém nabízí i další možnosti - například jediným stisknutím vypnutí  všech zařízení, která jsou v pohotovostním  režimu. Inteligentní dům umí maximálně využít vyrobenou energii z fotovoltaického systému; pokud je jí dostatek, automaticky se může zapnout například připravená pračka nebo myčka na nádobí. Ušetřit lze i využitím tepelných zisků ze sluneční energie, která přichází přirozeně zvenčí okny. Pokud teplota v místnosti dosáhne požadované výše, automaticky se spustí žaluzie, které pak budou plnit izolační funkci.

Dům jako místo relaxace

Od domova očekáváme, že bude také relaxačním prostorem, v němž se můžeme pohodlně věnovat svým koníčkům a odpočinkovým aktivitám. Chytrý dům Loxone umí vytvořit příjemnou atmosféru například už jednoduchým přepínáním světelných scén. Máte pozvané hosty, chcete se dívat na film, povídat si, číst nebo poslouchat hudbu? K dispozici můžete mít nastavení, které bude barevností i intenzitou světla každé z těchto situací vyhovovat. V případě potřeby lze scénu individuálně nastavit, měnit a následně aktivovat. Nastavit je možné také třeba osvětlení bazénu na zahradě a teplotu vody nebo můžete inteligentní systém pověřit řadou dalších užitečných funkcí. A relaxovat můžete opravdu v klidu, Loxone se o chod domácnosti postará za vás.

Rozhovor na závěr

Na fungování inteligentních instalací v praxi jsme se zeptali jednatele společnosti AZ TOTALSERVIS, s.r.o., Jiřího Soukupa.
 
Pane Soukupe, jaký je smysl instalací, proč by zákazník měl chtít "chytrý dům"?

Primární smysl instalací je samozřejmě úspora nákladů, ovládání jedním systémem a komfort. Hlavní komodity, které řídíme, jsou TOPENÍ, OSVĚTLENÍ, STÍNÍCÍ TECHNIKA.

Jaká je životnost, spolehlivost tohoto systému ?

Spolehlivost je na nejvyšší možné úrovni, jedná se o řízení domů! Dokazuje to výroba hardwaru v EU. Životnost je samozřejmě dána  jako u každého systému tzv."relátky". Ty však lze jednoduše vyměnit a není nutné kupovat novou jednotku, ale řádově až za 10 let. Důležitým standardem pro naše zákazníky je záruční doba 5 let.

Čím se lišíte od konkurence ?

Vlastním programováním a požadavky na míru, kvalitou, flexibilitou, nicméně, dle mého názoru, se naše společnost primárně zabývá chytrými domy, byty na tzv. “klíč“ , od projekce, po elektroinstalaci, až po konečné prvky jako jsou světla, integrovaná bezpečnostní zařízení, kamerové systémy a tak dále.... Ostatní partneři v hodně věcech ještě zaostávají a my jsme schopni nabídnout téměř cokoliv si zákazník vymyslí. Vlastníme vlastní integrace a know-how na třetí strany výrobců.

Proč  ovládat domy tabletem ?

V dnešní době internetu, téměř na neomezenou vzdálenost, by byl "hřích",  kdybyste svého miláčka neměli pod kontrolou, stačí přístup k internetu a vše lze ovládat pomocí telefonu, tabletu a počítače prakticky přes celý svět. Nastavíte si například požadovanou teplotu a systém se o ni automaticky postará, takže vy přijdete do příjemného tepla domova nebo si zkontrolujete, zda jste nenechali otevřená okna,  či zda je manželka doma z práce.  Můžete kdykoli zasáhnout a zvolené parametry měnit, jelikož systém obsahuje různé režimy. Důležitý je monitoring, který je dnes součástí běžného života.

Cena?

Obecně dnes už můžu říci, že je to srovnatelné s klasickou (ne chytrou) instalací a pořídit si tento systém může opravdu kdokoliv. Cena je hlavně závislá na požadavcích v konečném rozšíření. Dám příklad:  V klasické instalaci, když budete pořizovat termostat do každé místnosti, vyjde vás na stejné peníze, jako kdybyste ji realizovali s naším inteligentním řízením TotalISB. Ale když budu chtít do systému přidat něco navíc, kupříkladu multi-room, tak samozřejmě cena oproti klasice bude finančně náročnější variantou. Obecně platí pravidlo: Elektroinstalace je řádově o 20-30 procent dražší a řídící jednotky pro inteligentní dům jsou v řádech desetisíců. Tak porovnejte sami…

Jak složitá je instalace systému v domě?

Musí být připravena takzvaná inteligentní kabeláž, ale vše se dá samozřejmě řešit i bezdrátově. Neustále se vyvíjí nové bezdrátové prvky, díky kterým stávající elektroinstalaci lze změnit na inteligentní. Osobně ale doporučuji vždy volit drátovou variantu.

Fungují tyto systémy na všechny druhy zdroje tepla?

Integrovat lze naprosto všechno, od elektrických kotlů přes plynové, až po kotle na tuhá paliva, včetně krbových vložek a tepelných čerpadel. Přesně stejný scénář je s ostatními výrobky, jako jsou klimatizace, televize a jiné spotřebiče…

Co je podle vás největší předností inteligentních domů?

Především jde o úsporu energie, hlavně u vytápění. U klasické instalace máte v domě jeden termostat, který řídí všechny místnosti najednou. Díky inteligentnímu systému se dají ovšem ovládat jednotlivé místnosti a tím pádem nemusíte celý objekt vytápět. A v neposlední řadě je výhodou také komfort bydlení díky automatickým funkcím.

Pokud se chcete o možnostech inteligentních domů dovědět více, hledejte zde:
http://www.inteligentni-dum.eu/
https://www.facebook.com/TotalISB
Realizace inteligentních domů v ČR :

11.12.2015 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444